Restricţii în şcoli ca în armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolile au mână liberă la realizarea codului de conduită a elevilor. Unii directori profită şi introduc în regulament norme ciudate. Nu ai voie să vii cu bicicleta la şcoală, să alergi pe hol, să te joci cu mingea în curtea şcolii sau să stai în clasă în pauză. Iată ce prevăd unele regulamente din şcolile din România.

Colegiul „Samuel von Brukenthal" din Sibiu are reguli foarte clare în ceea ce priveşte conduita elevilor. Astfel, elevii colegiului nu au voie prin regulament să mănânce în clădire sau în curtea şcolii, „alimente din care rezultă resturi greu de îndepărtat".

Adică pufuleţi, floricele de porumb ori chips-uri. În acelaşi timp, eleviisunt obligaţi să-şi petreacă pauzele afară în perioada martie-noiembrie, în zilele cu vreme bună.
Orice mişcare a copiilor este urmărită atent, aşa cum arată un articol al regulamentului: „Elevii care părăsesc sala de curs, din motive obiective, vor fi notaţi în caietul clasei".

Reguli ciudate la sibiu

Tot din regulamentul Colegiului Brukenthal  aflăm că grupurile sanitare sunt deschise doar pe timpul pauzei, iar în timpul orelor cheia se află la elevul sau la femeia de serviciu. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sibiu spun că, până acum, nu au avut nicio plângere legată de regulamentul de ordine interioară a Colegiului Brukenthal.

„Sunt de acord că nu toate regulile sunt în folosul elevilor, un exemplu ar fi cea cu închiderea toaletelor, însă elevii şi părinţii s-au declarat întotdeauna mulţumiţi de aceste regulamente", spune Constantin Gorun, inspector şcolar general.

Elevii nu scapă nici în sala de sport de restricţii. Astfel, regula interzice  „lovirea mingii cu piciorul spre tavanul sau spre pereţii laterali ai sălii de sport". „Regula cu sala de sport se referă strict la faptul că ţinta elevului nu trebuie să fie peretele, însă dacă ricoşează în timpul jocului, nu este nicio problemă", ne-a spus Hermann Gerold, directorul colegiului.

Dacă elevii constată că mobilierul s-a deteriorat, ei trebuie să îl anunţe pe diriginte în cel mult o oră. În caz contrar, clasa respectivă plăteşte reparaţiile, potrivit regulamentului. (A mai colaborat Elena Dumitra)

Alte aberaţii în regulamente

Şcoala nr. 174 din Bucureşti interzice băieţilor să poarte „diferite însemne rasiste şi sataniste". Fetele nu au însă  această restricţie.

La Liceul „Dimitrie Bolintineanu" cu clasele I-XII din Bucureşti, elevii care nu au ţinuta adecvată sezonului (de exemplu „ în sezonul rece tricou şi hanorac") sunt pedepsiţi cu absenţă nemotivată.

La Şcoala Poeni, judeţul Teleorman, elevii trebuie să poarte „haine în culori calde şi unghiile îngrijite şi colorate în tonuri deschise" şi nu au voie să vină cu bicicleta la şcoală.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite