Reprezentanţii profesorilor se află în negocieri cu Guvernul pentru mărirea salariilor. Cât ar putea primi în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Guvernul Ponta a propus profesorilor o creştere salarială de 10% din luna decembrie,  în urma discuţiilor cu lideii sindicali, care au avut loc marţi. Reprezentanţii profesorilor mai spun că există şi varianta unei creşteri de 25% pe legea salarizării.

Guvernul ar putea mări salariile profesorilor cu 10% în luna decembrie a acestui an, însă mai există o variantă de mărire prin legea salarizării, care ar presupune cu 25% mai mult la salarii, a explicat pentru "Adevărul" liderul sindical Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret".

"Guvernul Ponta ne-a propus o creştere de 10% din luna decembrie şi achitarea în avans a sentinţelor judecătoreşti din noiembrie. Mai există o variantă pe care ne- dorim şi anume adoptarea legii salarizării, care ar putea avea loc undeva în noiembrie, şi care ar presupune ca Guvernul să ţină cont de promisiunea că va trata Educaţia la fel ca Sănătatea. Noi am discutat cu colegii din teritoriu şi joi ne întâlnim cu colegii noştri de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi de la Alma Mater joi, pentru noi discuţii cu miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii", a spus Marius Nistor.

Profesorii vor salarii mai mari sau grevă generală

În 24 august, sindicatele s-au întâlnit cu ministrul Educaţiei şi alţi reprezentanţi ai Guvernului, pe tema creşterii salariilor, iar Sorin Cîmpeanu a spus la finalul discuţiilor că au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar s-a convenit o amânare a discuţiilor până pe 15 septembrie, când vom şti mai clar care este stadiul legii salarizării.

„Ne-am asumat că Educaţia şi Sănătatea sunt domenii prioritare. Pe 15 septembrie vom veni cu elemente mai concrete. După două ore de negociere, am ajuns la un numitor comun să urgentăm finalizarea legii salarizării şi încercăm în avans implementarea creşterilor salariale deja stabilite care sperăm să aibă loc cât mai devreme posibil în funcţie de stadiul Codului Fiscal şi al Legii Salarizării", a explicat Cîmpeanu pentru „Adevărul".

Dacă profesorii vor primi creşterea salarială cerută, aceasta ar însemna un efort bugetar de aproximativ 1,6 miliarde de lei, adică echivalentul efortului bugetar pentru mărirea salariilor din Sănătate cu 25% fiindcă în Educaţie sunt mult mai mulţi angajaţi, a mai explicat ministrul Educaţiei.

Un profesor câştigă cu 20% mai mult decât o femeie de serviciu

La rândul lui, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu a explicat, la ieşirea de la discuţiile care au avut loc luni la Guvern, de ce este obligatoriu ca salariile dascălilor să crească până la Crăciun. El a explicat că din 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, cu mult peste nivelurile care se practică astăzi în învăţământ. Mai exact, un profesor debutant are un venit net de 830 de lei, iar un învăţător de 780 de lei.

"În momentul de faţă, un profesor debutant cu studii superioare câştigă cu 20% mai mult decât o femeie de serviciu. Nu este normal. Momentan, salariul brut este de 1.200 de lei, dacă ar fi să ajungem la un salariu net de 1.200 de lei, asta ar însemna o creştere salarială de 50%. Sperăm ca până la Crăciun, profesorii să beneficieze de o creştere salarială de 15%", a spus Hăncescu pentru "Adevărul". La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", a spus că, în viziunea sa, 15% este mult prea puţin. "Salariul unui profesor debutant ar trebui să fie de două ori mai mare decât este acum", a spus Nistor.

De altfel, sindicaliştii au convenit recent cu Ministerul Educaţiei o creştere medie de 70% a salariilor personalului din învăţământ, pe parcursul a trei ani. Documentul se află în analiză la Ministerul Muncii şi face parte din noua Lege a Salarizării.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite