Remus Pricopie, la Adevărul Live: Promovabilitatea la BAC nu a crescut spectaculos. Cred că formele de recompensare sunt un lucru bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie, în emisiune la Adevărul Live     FOTO: David Muntean
Remus Pricopie, în emisiune la Adevărul Live     FOTO: David Muntean

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a venit luni la Adevărul Live unde discută, împreună cu jurnaliştii Adevărul, situaţia absolvenţilor de clasa a XII -a care nu primesc deocamdată diplome de Bac, dar şi despre rezultatele de la Bac 2014 şi schimbările aduse Legii Educaţiei prin ordonanţă de urgenţă.

Remus Pricopie a vorbit despre problemele din învăţământul românesc împreună cu editorul pe Educaţie, Oana Crăciun, şi cu redactorul şef al ziarului "Adevărul", Dan Marinescu. 

La sfârşitul emisiunii, Ministrul Educaţiei i-a premiat personal pe toţi profesorii care au participat la campania „Adevărul te meditează şi te premiază" pe care am derulat-o în ultimele luni cu scopul de a-i ajuta pe tineri să treacă examenul de maturitate cu medii bune. 

Declaraţii principale:

Remus Pricopie: Trebuie să luăm în calcul mai multe cifre, nu trebuie să ne uităm numai la cifrele totale. Anul acesta s-au înscris 161.000, dar trebuie să vedem câţi au fost înscrişi în clasa a XII-a în 2013 şi observăm că  s-au înscris la Bac în jur de 73%, în timp ce anul trecut, 71% din promoţia curentă s-au înscris la Bac. Procentual, raportat la numărul de absolvenţi de a XII-a nu putem spune că au lipsit 100.000 de tineri de la Bac.

Dan Marinescu: Bacalaureatul a trecut şi a apărut o controversă legată de diplome, care vor fi date cu întârziere

Remus Pricopie: Înainte de 1989, tot ce ţinea de materiale didactice erau gestionate de către un departament din cadrul ministerului, care după '89 a devenit o societate comercială 100% privată. S-au semnat o serie de convenţii, nu contracte, care reglementau cum se desfăşura activitate de dipărire a documentelor de studii. Ministerul Educaţiei nu plătea nimic acestei firme, fiecare şcoală/universitate cumpăra formularul de diplomă. Nu cred că putem scoate la licitaţie tipărire diplomelor, aşa că am modificat prin OUG 49 această prevedere şi săptămâna viitoare se va stabili cine va tipări diplomele, probabi că Imprimeria Naţională. Poţi demonstra că ai absolvit Bac-ul cu adeverinţa pe care o pregătim,  care are şi avizul inspectoratului şcolar. Toate inspectoratele au terminat procesul de avizare şi elevii pot să se ducă la liceu să le ridice. De regulă, procesul eliberării diplomelor este laborios, se aplică filtre. Este pentru prima dată când aceste adeverinţe se pot verifica pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei de către angajatori, universităţi din străinătate.

Dan Marinescu: Când vor primi diplomele, absolvenţii?

Remus Pricopie: Nu vreau să dau un termen, lăsaţi procesul să decurgă firesc. Cel mai probabil diplomele vor fi tipărite de Imprimeria Naţională, apoi vin la Ministerul Educaţiei care le gestionează.

Dan Marinescu: De ce nu v-aţi gândit de atunci să demaraţi negocierile?

Remus Pricopie: Lucrurile au fost demarate atunci, am ştiut că ansolvenţii de anul acesta nu vor primi diplome. Cine a dat adeverinţe până acum, nu a ţinut cont de ce a zis Ministerul. Garantez că tinerii care vor să studieze în străinătate nu vor avea probleme, dacă au probleme, trebuie să contacteze Ministerul sau CNR. Dacă o universitate are o problemă se adresează ministerului educaţiei din ţara lor sau ambasadei României.

Legea Educaţiei

Remus Pricopie: Premierul a spus că vom da OUG cu trei săptămâni înainte de a o da. Nu este ilegal să schimbi o lege prin ordonanţă. În ceea ce priveşte consiliul de administraţie, nu am schimbat structura acestuia. Sindicatele şi elevii au reclamat că nu erau chemaţi să participe. Am convenit că în regulamentul de funcţionare al consiliului, pot participa la lucrurile care ţin de programa şcolii. Dacă reprezentanţii nu vin la prima convocare, sunt obligaţi să vină la a doua convocare. Nu am intervenit mai din timp fiindcă a trebuit să punem cap la cap mai multe aspecte. În ceea ce priveşte numirile profesorilor şi a directorilor, credeţi că orice unitate de învăţământ poate organiza concurs pentru posturile de profesori? Unul este Colegiul naţional "Sf. Sava" şi alta este o şcoală dintr-o zonă izolată. Concursurile se desfăţoară la nivel de judeţ de acum încolo şi fiindcă în Legea 1 mai apărea că după ce profesorii susţineau concursul pentru post la nivelul şcolii, semnau contract de management cu primarul. Ce se întâmplă dacă primarul nu era de acord? Noi am modificat în aşa fel încât niciun actor să nu aibă toate împuternicirile. Este pentru prima dată când vorbim despre depolitizarea posturilor de director.

Remus Pricopie despre Bacalaureat: Cred că au fost subiecte decente, bine cântărite, iar promovabilitatea nu a crescut spectaculos.  (...) Elevii care intră la clasa a XII-a vor avea parte de meditaţii instituţionalizate. Cei care au picat examenul de Bac vor putea participa şi ei la aceste meditaţii. Avem tineri în România  care au promovat probe la Bac, dar nu au promovat examenul şi nu se întorc a doua oară.

Noi ne-am angajat că vom construi politici pentru cei care nu reuşesc să termine 10 clase, de aceea am şi mutat clasa profesională imediat după clasa a VIII-a. Anul trecut am avut 12.600 de tineri înscrişi, anul acesta avem 28.000. Ei reprezintă un procent mai mic de tineri care se pierd pe parcurs.

Dacă ar fi să facem un recensământ să aflăm numărul de tineri interesaţi de meditaţii instituţionalizate, vom avea un tablou pe toate materiile. A treia sesiune de Bac se poate organiza, nu este obligatorie, ea o să apară numai atunci când vom avea suficiente date pentru organizarea acestei sesiuni.

Tot ce înseamnă absolvire de programe şi certificate din spatele acestor programe să existe în mâna absolventului, dar să existe şi într-o bază de date unică. În momentul de faţă, diplomele se tipăresc aproximativ. Se va merge până într-un punct în care se va tipări direct cu datele absolventului.

Mihai Copăceanu: Examenele sunt pentru a încuraja elevii să ne arate ce ştiu. Subiectele au fost de dificultate medie, decente, eu spun că au fost uşoare. O şcoală implică seriozitate. Enumeraţi-mi vă rog trei măsuri prin care veţi creşte eficienţa învăţământului în România.

Remus Pricopie: Cunoscându-vă personal, ştiind că sunteţi fost profesor, că aveţi specializarea pe psihologia şcolară. Nu am fost de acord cu abordarea negativă, de genul de ce trebuie să îi ajutăm pe toţi?! Eu cred că putem să-i ajutăm pe cei ce pot fi recuperaţi. Ca profesor şi ca psiholog, cred că dumneavoastră, ca şi mine, trebuie să ne uităm la ce putem recupera. Ştiţi că intervenţiile, dacă nu le faci la timp, nu sunt bune. Am discutat de pregătirea înainte de a începe şcoala. 2% dintre copii între 5 şi 6 ani nu merg la şcoală şi nu sunt capabili să socializeze.

Monitorizarea pe tot parcursul procesului, cu evaluări în clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. 

S-a încheiat un an destul de complicat. Am fost cel mai greu an şcolar din perspectiva gestionării. Este o comoară de date pe care o vom avea pentru a putea face o radiografie a sistemului de educaţie. 

În România sunt 60.000 de navetişti cadre didactice. 

Dan Marinescu: Este cumva o politică de stânga?

Remus Pricopie: Da, este o politică de stângă. Ştiţi care sunt ţările cu grad mare de analfabetism? Statele Unite. Anglia, Spania, România. 

Nu este vina unui copil că s-a născut într-o familie needucată. Noi vrem să ajungem la obligativitatea de înscriere la grădiniţă a copiilor de 3 ani. 

Dan Marinescu: Elevii premiaţi cu bani pentru bani pentru note mari. Vi se pare normală această premiere.

Remus Pricopie: Eu cred că formele de recompensare sunt un lucru bun. Anul trecut au fost 262 de elevi cu nota 10 la BAC, anul acest sunt mai puţini. Este foarte bine că îi premiem, este bine dacă şi părinţii îi premiază, şi Consiliile locale. Un profesor mi-a spus că este o performanţă extraordinară să iei 10 pe linie. 

De ce să nu îi dai exemplu, să fie un exemplu bun pentru comunitate. Dar trebuie să ne gândim şi la ceilalţi. Este posibil ca cei care participă la meditaţii, cei care nu au luat examenul de bacalaureat, să primească o mică bursă.

Cea mai grea viaţă nu este viaţa de Ministru al Educaţiei, ci dea de Inspector, mai ales în Bucureşti.

Absolvenţii de liceu vor primi adeverinţe valabile 12 luni în locul diplomelor de Bac

În cadrul emisiunii vom discuta pe tema întârzierii emiterii diplomelor de Bacalaureat fiindcă Ministerul Educaţiei a întrerupt colaborarea cu firma Romdidac, ce a deţinut monopol din 1994 asupra realizării diplomelor şcolare şi universitare. Astfel, anul acesta, pentru admiterea la facultate, absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat 2014 pot participa cu adeverinţa care atestă promovarea examenului. 

"Adeverinţele pot fi utilizate atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru înscrierea în instituţiile de învăţământ superior, fără riscul de a fi respinse. Toate universităţile din România au luat act de această situaţie, iar Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverinţă emis de inspectoratele şcolare româneşti către baza de date a reţelei internaţionale ERIC - NARIC. Prin intermediul acestei reţele, creată de Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi UNESCO, se comunică toate informaţiile în materie de recunoaştere şi echivalare a documentelor oficiale emise de instituţiile statelor şi ale altor instituţii de învăţământ", a spus Pricopie pe pagina sa de Facebook.

Rezultatele de la Bacalaureat 2014

O altă temă de discuţie va fi examenul de Bac de anul acesta, unde au promovat în total, în urma rezolvării contestaţiilor, 60,65% dintre candidaţi, rată mai mare cu 4,25% faţă de 2013, iar 108 dintre elevi au luat 10 pe linie. 

Schimbările aduse Legii Educaţiei

De asemenea, vom mai discuta şi despre cea de-a treia ordonanţă de urgenţă (49/2014) care a modificat radical Legea Educaţiei, publicată pe 30 iunie în Monitorul Oficial. Ordonanţa 49 prevede, pe scurt, că persoanele fizice pot să înfiinţeze o universitate, se dă undă verde la cea de-a treia sesiune de bacalaureat, concursul de ocupare a funcţiilor de director de şcoală este organizat de către inspectorate, preşedinţii consiliilor de administraţie din şcoli vor fi chiar directorii instituţiilor de învăţământ, doctoratul se poate face şi la frecvenţă redusă, iar rectorii şi-ar putea prelungi mandatele pe termen nelimitat. 


BAC 2014 Absolvenţii de liceu vor primi adeverinţe valabile 12 luni în locul diplomelor de Bac. Pricopie: "Acestea pot fi folosite atât în ţară cât şi în străinătate"

Emiterea diplomelor de Bacalaureat a întârziat fiindcă Ministerul Educaţiei a întrerupt colaborarea cu firma Romdidac, ce a deţinut monopol din 1994 asupra realizării diplomelor şcolare şi universitare. Astfel, anul acesta, pentru admiterea la facultate, absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat 2014 pot participa cu adeverinţa care atestă promovarea examenului, a transmis ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

BAC 2014 Întârzieri în eliberarea adeverinţelor şi a diplomelor de Bacalaureat anul acesta după scandalul monopolului Romdidac pe tipizate

Liceenii care au luat Bac-ul şi au vrut să se înscrie la facultate săptămâna aceasta fie au primit tipizate greşite, pe care au fost nevoiţi să le returneze liceelor, fie trebuie să aştepte până luni. Ministerul Educaţiei a transmis abia vineri după-amiază inspectoratelor şcolare ordinul privind noul conţinut al adeverinţei de Bac, iar diploma originală nu va fi disponibilă oricum elevilor în termenul de 10 zile prevăzut de lege.

REZULTATE BAC 2014. Mediile finale la Bacalaureat au fost publicate pe EDU.RO. Rata finală de promovare: 60,65%

Rezultatele finale ale primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor, au fost anunţate de Ministerul Educaţiei: 60,65% dintre candidaţi au promovat la Bac 2014, iar 108 au luat 10 pe linie. Notele finale au fost afişate la aviziere şi online, pe bacalaureat.edu.ro. Elevii care nu au promovat acum, dar şi cei care nu au venit la sesiunea din vară mai au o şansă la Bac-ul de toamnă, iar luni este prima zi de înscrieri.

VIDEO Adevărul Live Dezbatere despre schimbările aduse Legii Educaţiei, cu ministrul delegat Mihnea Costoiu

Ministrul delegat pentru Învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a dezbătut astăzi, de la ora 14.00, la Adevărul Live, împreună cu bloggeri adevarul.ro, experţi în educaţie şi rectori, schimbările aduse Legii Educaţiei prin ultima ordonanţă de urgenţă, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Avocatul Poporului spune că nu poate sesiza CCR privind ordonanţa din educaţie. Rectorii susţin modificările

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susţine că nu poate contesta la Curtea Constituţională a României (CCR) ordonanţa de urgenţă publicată săptămâna aceasta, care modifică din nou radical Legea educaţiei, după ce preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare în acest sens. Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Rectorilor şi-a anunţat public susţinerea noilor schimbări din mediul universitar.

Legea Educaţiei, măcelărită de Guvern

Guvernul Ponta a modificat radical Legea educaţiei pentru a treia oară, tot prin OUG. Actul normativ este atacat dur atât de opoziţie, cât şi de experţii în educaţie.

DOCUMENT Doctorat la frecvenţă redusă. Cum se modifică Legea Educaţiei în universitar

Persoanele fizice pot să înfiinţeze universităţi particulare, iar de acum încolo, se vor putea face studii doctorale la facultăţile cu frecvenţă redusă, potrivit unei ordonanţe de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei.

Contre pe modificările la Legea Educaţiei între minister şi sindicate

Ordonanţa de urgenţă care a modificat Legea Educaţiei stipulează, printre altele, că se va putea organiza a treia sesiune de Bacalaureat şi meditaţii instituţionalizate la liceu pentru cei care au picat Bac-ul. Profesorii salută toate aceste modificări, dar le amintesc guvernanţilor că salariile din învăţământ au rămas aceleaşi şi birocraţia este la fel de mare, ca atare nu se schimbă acolo unde doare.

DOCUMENT Inspectoratele şcolare vor numi directorii de şcoli. Cum se modifică Legea Educaţiei în preuniversitar

De acum încolo, preşedinţii consiliilor de administraţie din şcoli vor fi chiar directorii unităţii de învăţământ, în loc să se mai aleagă un preşedinte din rândul dascolilor, iar concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director-adjunct nu mai este organizat de Consiliul de administraţie al şcolii, ci direct de către inspectorat, potrivit ordonanţei de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite