Reforma învățământului liceal: oficialii din educație propun ore mai puține și materii simplificate

0
Publicat:

Noile planuri cadru pentru învățământul liceal sunt în lucru și ar putea fi finalizate, cel mai devreme, până la sfârșitul lunii martie. Ministrul educației, Ligia Deca, a precizat că este, într-adevăr, nevoie de o schimbare majoră în ceea ce privește învățământul liceal. 

Materiile de liceu, axate pe practică și exerciții aplicate. Sursa foto: arhivă
Materiile de liceu, axate pe practică și exerciții aplicate. Sursa foto: arhivă

Manualele după care învață elevii de liceu sunt vechi de aproape 30 de ani, materiile sunt stufoase, conțin multe informații - balast, care nu mai țin pasul cu actualitatea, orarul copiilor este foarte încărcat iar orele dedicate materiilor opționale sunt puține. Chiar și așa, cu greu își fac loc printre cele obligatorii, care se cer la examenele naționale. Exemplu: educația pentru sănătate care se predă în cel mult 10% din școli. Este contextul în care oficialii din educație gândesc un nou plan cadru care să revigoreze cât de cât învățământul liceal. 

Planuri-cadru personalizate în funcție de nevoile elevilor

Ministrul educației, Ligia Deca, a declarat că noile planuri-cadru sunt în lucru și trebuie să fie personalizate în funcție de necesitățile elevilor. După ce vor fi aprobate în forma finală, vor fi supuse dezbaterii publice. Ligia Deca a menţionat că planurile cadru vor fi alcătuite în aşa fel încât liceul să urmeze „interesul elevului” şi să existe un grad de opţionalitate mai mare.„Am avut discuţii cu cei care se ocupă de coordonarea acestor grupuri de lucru. Au fost o serie de variante intermediare. Considerăm că aceste planuri cadru trebuie să fie personalizate, în funcţie de nevoile copiilor, să descarce acolo unde avem prea mult, când vine vorba de număr de ore pe zi”, a mai spus ministra, potrivit sursei citate.

„Cu siguranţă că avem nevoie de o abordare teoretică care să însemne inclusiv o conexiune cu viaţa reală. Ne dorim acest lucru în programele şcolare şi în pedagogie. Contează foarte mult cum abordează un cadru didactic programa. Inclusiv probele de examenele naţionale cred că în ultimii ani, dacă observăm, au trecut înspre o zonă mai aplicată, mai axată pe competenţe”, a mai spus Deca.

Ce sunt planurile-cadru

Planurile-cadru cuprind disciplinele obligatorii și opționale din fiecare clasă și numărul minim și maxim de ore aferente acestora. 

Planurile-cadru din liceu, valabile în prezent, sunt cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină. Acestea grupează disciplinele de studiu pe şapte arii curriculare: Limbă şi comunicare, Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Om şi societate, Arte, Educaţie fizică, sport şi sănătate, Tehnologii, Orientare şi consiliere.

Pentru învăţământul liceal, filiera teoretică și vocaţională, planurile-cadru cuprind următoarele componente: 

- trunchi comun, ca ofertă curriculară obligatorie, constituită din aceleaşi discipline, cu aceleaşi alocări orare, pentru toate specializările din cadrul unui profil;

- curriculum diferenţiat, ca ofertă curriculară obligatorie stabilită la nivel central în funcţie de anul de studii, filieră, profil, specializare;

- curriculum la decizia şcolii, care cuprinde orele alocate pentru dezvoltarea ofertei curriculare proprii fiecărei unităţi de învăţământ.

Variante de planuri-cadru propuse anul trecut  

Potrivit EduPedu, planurile cadru propuse anul trecut prevedeau, printre altele, ca fizica, chimia și biologia să nu mai fie în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a și ca disciplinele „logică” și „psihologie” să nu mai fie studiate de către elevii de la profilurile uman și real, filiera teoretică. Lucrul la ele s-ar fi oprit pentru a le relua după prevederile din noile legi.

Noile planuri-cadru pentru liceu ar trebui să fie gata până la data de 31 martie 2024.  Inițial, ordinul cu noile planuri-cadru pentru liceu ar fi trebuit finalizat până pe 29 februarie, ceea ce înseamnă o întârziere de o lună de zile.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite