Rectorul Marian Preda: Universitatea din Bucure┼čti nu poate sus┼úine un proiect de lege care nu are o viziune privind promovarea ├«nv─â┼ú─âm├óntului de calitate

0
0
facultatea de drept universitatea din bucuresti foto unibuc
Foto: UniBuc

Universitatea din Bucure┼čti nu poate sus┼úine un proiect de lege care nu are o viziune privind promovarea ├«nv─â┼ú─âm├óntului de calitate ┼či a cercet─ârii fundamentale ┼či perpetueaz─â sistemul inechitabil de finan┼úare, a afirmat rectorul Marian Preda.

Universitatea din Bucure┼čti a publicat luni un dialog ├«ntre Mirabela Amarandei, Director Politici Publice ┼či Purt─âtorul de cuv├ónt al Universit─â┼úii din Bucure┼čti, ┼či profesorul Marian Preda, Rectorul Universit─â┼úii din Bucure┼čti, despre propunerile din Lege.┬á

├Äntrebat cum vede schimb─ârile propuse ├«n textul de lege a ├«nv─â┼ú─âm├óntului superior, rectorul Marian Preda, care a ┼či participat la consult─ârile recente de la Guvern cu reprezentan┼úii Consor┼úiului Universitaria, a afirmat c─â acestea ÔÇ×perpetueaz─â sistemul inechitabil de finan┼úare a universit─â┼úilorÔÇŁ.

ÔÇ×Ca s─â fac o prim─â evaluare general─â, ├«n ciuda ├«ncerc─ârilor noastre mai vechi sau recente de a sprijini proiectul prin implicarea speciali┼čtilor ├«n educa┼úie ai Universit─â┼úii, prin consult─âri sau prin propuneri de ├«mbun─ât─â┼úire a proiectelor de legi ale educa┼úiei, situa┼úia este foarte ├«ngrijor─âtoare. Am fost ignora┼úi, am├óna┼úi, am tras semnale de alarm─â publice cu privire la lipsa de dialog iar c├ónd am ajuns la discu┼úii ┼či negocieri pe o list─â minimal─â de modific─âri pe care Consor┼úiul Universitaria le-a f─âcut, de altfel, publice, cele mai multe au fost respinse par┼úial sau total

Vorbesc doar ├«n numele UB ┼či spun r─âspicat c─â Universitatea din Bucure┼čti nu poate sus┼úine un proiect de lege care nu are o viziune privind promovarea ├«nv─â┼ú─âm├óntului de calitate, de elit─â ┼či a cercet─ârii fundamentale ┼či care perpetueaz─â sistemul inechitabil de finan┼úare a universit─â┼úilor, indiferent de performan┼úa academic─â a institu┼úiilorÔÇŁ, a afirmat rectorul Marian Preda.

De asemenea, potrivit lui, procesul de eleaborare a acestor proiecte de lege e ÔÇ×profund gre┼čitÔÇŁ.

ÔÇ×Prima problem─â major─â a proiectelor de lege este┬ş procesul ├«n sine de elaborare, care e profund gre┼čit: din birou, f─âr─â analize serioase, cu ┼či de c─âtre un grup monocolor de autori care nu include speciali┼čti ├«n domeniul educa┼úiei sau ai altor ┼čtiin┼úe sociale, f─âr─â consultarea principalilor actori din sistem- cei care ar trebui s─â implementeze aceste legi, precum marile universit─â┼úiÔÇŁ, a afirmat rectorul UniBuc.

Rectorul Marian Preda a reclamat totodat─â c─â ÔÇ×prin deciden┼úii reprezentan┼úi ├«n exclusivitate ai ingineriei sau ai medicinei, se perpetueaz─â subfinan┼úarea domeniilor din celelalte ┼čtiin┼úeÔÇŁ, ad─âug├ónd c─â astfel universit─â┼úile comprehensive, au un coeficient de finan┼úare dezechilibrat, ├«n raport cu ingineria sau medicina.

ÔÇ×Am cerut ├«n discu┼úiile cu Ministerul utilizarea costului real pe student ca baz─â de calcul ├«n finan┼úare ┼či justificarea public─â a formulei de calcul ┼či a fiec─ârui coeficient at├ót pentru finan┼úarea de baz─â (pe student) c├ót ┼či pentru finan┼úarea suplimentar─â. Nu am primit un r─âspuns favorabil.

De asemenea, am trimis ├«n anii trecu┼úi propuneri ├«n scris la CNFIS, dar biroul de decizie din care UB ┼či UBB, cele mai mari universit─â┼úi din Rom├ónia nu fac parte, le-a ignorat, le-a am├ónat sau le-a respins pe cele mai multeÔÇŁ, a mai afirmat rectorul UniBuc.

Ca s─â nu crede┼úi c─â este vreo b─ât─âlie pe func┼úii ┼či c─â┬á

El a men┼úionat c─â fondurile sunt ÔÇ×inechitabil dirijate! ┼či a prezentat ┼či exemplu de analiz─â comparativ─â.

ÔÇ×Universitatea din Bucure┼čti are aproape 34 de mii de studen┼úi, Politehnica are cam 60% din aceast─â cifr─â, iar Medicina din Bucure┼čti cam 35% din c├ó┼úi avem noi, aproape de 3 ori mai pu┼úini. C├ónd vine vorba de bani de la bugetul de stat, ├«ns─â, Politehnica, cu 60% din num─ârul nostru de studen┼úi, are 160% din veniturile publice ale UB, iar UMF Bucure┼čti, cu 1/3 din num─ârul nostru de studen┼úi, are o finan┼úare public─â total─â aproape identic─â. Cam la fiecare dintre cele dou─â finan┼úarea per student este de peste 2,6 ori mai mare dec├ót la UB.ÔÇŁ, a subliniat rectorul.┬á

Potrivit rectorului Marian Preda, problema principal─â pentru Universitatea din Bucure┼čti este c─â ÔÇ×proiectul de Lege a ├«nv─â┼ú─âm├óntului Superior perpetueaz─â un monopol asupra deciziilor ┼či resurselor deja stabilit de vreo dou─â decenii ┼či men┼úinut cu foarte scurte perioade ├«n care a fost u┼čor sl─âbit, dar niciodat─â eliminatÔÇŁ

ÔÇ×Este monopolul unui singur domeniu fundamental de studii, al unui singur ora┼č de provenien┼ú─â a deciden┼úilor ┼či aproape al unei singure universit─â┼úi din care vin┬á aproape to┼úi cei care ocup─â pozi┼úii de v├órf ├«n ├«nv─â┼ú─âm├óntul superior rom├ónescÔÇŁ, a ad─âugat el.

├Äntrebat cum vede, ├«n acest moment ┼či ├«n acest context, viitorul Universit─â┼úii din Bucure┼čti, rectorul a spus c─â sper─â ca┬áproiectul de lege s─â fie ├«mbun─ât─â┼úit, dar c─â oricum ar fi, tinerii r─âm├ón interesa┼úi de aceast─â institu┼úie de ├«nv─â┼ú─âm├ónt.

ÔÇ×Visez la un moment ├«n care s─â avem ┼či noi o viziune ┼či o strategie privind universit─â┼úile de elit─â, a┼ča cum au toate ┼ú─ârile puternice din lume, un program de finan┼úare preferen┼úial─â a cercet─ârii ┼či implicit a 18-20 de universit─â┼úi de elit─â din cele aproape 100 de universit─â┼úi din Rom├ónia. Atunci vom ajunge ┼či noi s─â avem din nou universit─â┼úi ├«n top 500 mondial, nu doar programe de studii precum cele c├óteva care mai rezist─â ├«n topuri ├«n prezent. Sper ca proiectul de lege s─â fie ├«mbun─ât─â┼úit. Vom trimite, cu bun─â ÔÇô credin┼ú─â propunerile noastre la Minister, dar ┼či la Pre┼čedin┼úie ┼či la Parlament.

Sper ca proiectul s─â fie discutat ├«n Parlament ┼či vom promova acolo propunerile noastre. Oricum va ie┼či legea, ea nu va fi ve┼čnic─â. Dac─â va fi armonizat─â cu interesele actorilor principali din sistem, va avea via┼ú─â mai lung─â.┬á Dac─â nu, vom c─âuta noi parteneri de dialog, mai deschi┼či la problemele ┼či solu┼úiile noastre. ┼×i ne vom face treaba mai departe cu credin┼úa ├«n ceea ce ┼čtim c─â facem bine, ├«n tinerii no┼čtri ┼či cu speran┼ú─â pentru viitor. Indiferent de situa┼úie, noi vom face tot ce putem pentru a ne ap─âra valorile ┼či principiile ├«n care credem, pentru a forma noi genera┼úii de profesioni┼čti ┼či buni cet─â┼úeni. Asta nu ne-o poate lua nimeni prin lege. ┼×i nici interesul tinerilor pentru Universitatea noastr─â, cea care ├«i sprijin─â s─â ├«┼či construiasc─â viitorulÔÇŁ, a conchis rectorul Marian Preda.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite