Protest al elevilor în fața ministerului Educației. De ce au ieșit copiii în stradă
0Este protest la această oră în fața Ministerului Educației, acolo unde zeci de elevi ai mai multor asociații din țară și București cer demisia ministrului Ligia Deca. Copiii acuză ministerul de încălcarea dreptului la transport gratuit.
„Demisia!” „Ministerul educației îngroapă educația!” „Ligia Deca să ne vadă, facem orele în stradă” strigă elevii în fața porților închise ale instituției. Copiii, care vin din Constanța și Vâlcea, împreună cu cei din București și Ilfov acuză ministerul că nu le respectră dreptul la transport gratuit.
Protestul vine pe fondul criticilor aduse vineri, de către Federația Operatorilor de Transport. care a anunțat într-un comunicat că din 8 ianuarie, când începe școala, elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor.
Transportatorii își cer banii cheltuiți din propriul buzunar lunile trecute
Transportatorii acuză faptul că noua hotărâre de guvern pentru acordarea alocațiilor forfetare elevilor din zone în care nu există transport public „nu ne permite să recuperăm banii pe lunile trecute, inclusiv pe ianuarie și nu a fost discutată cu noi”, scrie Edupedu.
Concret, transportatorii își cer banii retroactiv, mai exact pentru perioada când au asigurat transport gratuit elevilor pe propria cheltuială.
“Începând cu data de 08.01.2024, elevii din 19 județe rămân fără transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi hotărâri de Guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare și să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plăților către operatorii de transport”, scrie în comunicat.
Guvernul a aprobat în 29 decembrie, în ultima ședință din 2023, hotărârea de guvern nr. 1337/2023 privind modificarea şi completarea HG nr. 810/2023, pentru a include și elevii care nu puteau primi abonament gratuit din cauza faptului că consiliile județene nu aveau contracte cu operatorii de transport în comun, în multe județe. Însă operatorii nu își pot recupera banii din abonamentele acordate până acum elevilor.
Cum se face decontul transportului elevilor navetiști
Decontul transportului elevilor navetiști se efectuează în două feluri. În județele unde există serviciu public judeţean de transport, operatorii eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior decontul acestora inspectoratelor şcolare.
În cazul în care în anumite zone din țară nu există mijloace de transport public, elevilor li se va acorda începând cu luna februarie o sumă forfetară cu care elevii își vor achita abonamentele.
„În foarte multe județe (ex.: Botoșani, Iași, Suceava, Prahova) transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în lunile septembrie-decembrie a anului trecut”, se arfată în comunicat. Prin urmare, până nu-și văd banii pe lunile restante, firmele de transport nu vor mai duce gratuit copiii la școală.