Profesorii cer bani pentru fondul clasei de la elevii din comunităţile dezavantajate
0Mai mult de jumătate dintre elevii din comunitățile vulnerabile spun că profesorii le cer bani pentru fondul clasei ca să ia diverse materiale, asta deși Legea Educației și Constituția României prevăd că accesul la învățământ este gratuit și obligatoriu, arată un sondaj realizat de World Vision România.

Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE), a declarat pentru „Adevărul” că există foarte multe situații, atât în rural, cât și în urban, în care elevii sunt nevoiți să plătească pentru a se bucura de resurse esențiale, precum markere, cretă sau bureți de șters tabla. Dar tânărul subliniază că aceste costuri, importante de altfel, „trebuie suportate de către autoritățile locale, care oferă sumele aferente finanțării complementare a unităților de învățământ”.
„Aici apare o altă problemă – consiliile locale aprobă bugetele unităților de învățământ în baza solicitărilor și referatelor de necesitate ale școlilor. De multe ori, dacă analizăm cu puțină atenție aceste documente, vom vedea că deși școala are nevoie de resurse financiare suplimentare, ele nu sunt solicitate, pentru că avem, de multe ori, o relație foarte rigidă între primar și directori, care îi face pe aceștia din urmă să evite să solicite finanțare suplimentară și aleg calea mai simplă: elevii și părinții lor”, a explicat Robert Avram.
Când vine vorba de soluții privind această problemă, Ministerul Educației are cea mai mare responsabilitate și „ar trebui să se asigure că, prin inspectorate, se poartă discuții cu directorii pentru a le transmite faptul că este necesar să solicite banii care li se cuvin”, mai spune elevul.
Părinții și elevii pot doar să pună împreună presiune pe managementul școlilor, „încât să se asigure că referatele de necesitate sunt conforme cu realitatea”.
Discriminarea, o problemă nerezolvată
Fundația World Vision România mai subliniază că discriminarea este încă o problemă nerezolvată în școlile din România.
O treime dintre copii susțin că, în clasa lor, profesorii discriminează elevii, în baza capacităţii intelectuale, aspectului fizic, religiei, îmbrăcăminţii sau dizabilităţii, în timp ce 45% spun că sunt colegi care discriminează alţi elevi.
În plus, 47% dintre elevi nu se simt liberi să-și exprime opiniile în fața profesorilor.
Referitor la acest subiect, CNE va lansa astăzi raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național, care arată, încă o dată, elevii se lovesc din ce în ce mai des de discriminare, și tocmai de aceea comisiile pentru combaterea violenței și discriminării trebuie să adopte strategii educaționale adaptate specificului școlii, astfel încât să se reducă semnificativ acest fenomen.