Profesoara de la sat care reîmpădurește cu elevii zonele defrișate. „Să nu le fie rușine să spună de unde sunt”

0
Publicat:

Angelica Șarig este o profesoară de religie din județul Bacău care i-a implicat pe cei mici în viața comunității: plantează copaci, vizitează bătrânii singuri și orfelinatele, dar se și bucură de inițiative anume gândite pentru ei, precum școlile de vară.

Angelica Șarig FOTO Teach for Romania
Angelica Șarig FOTO Teach for Romania

Angelica Șarig (53 de ani), profesoară de religie romano-catolică la Școala gimnazială din comuna Cleja, județul Bacău, este una dintre cele trei finaliste ale Galei profesorului anului în mediul rural din acest an, la categoria „Implicare în comunitate“, organizată de Teach for Romania.

Cadrul didactic a impresionat prin modul în care, în decursul celor 33 de ani la catedră, a reușit să creeze o conexiune profundă între elevii din localitate și membrii comunității din care fac parte.

Și-a dorit, de când se știe, să devină profesoară și își amintește că învățătoarea ei o lua la clasă după ce absolvise clasa a V-a ca să o ajute cu elevii. A urmat un liceu cu profil de electromecanică la Letea, iar treapta a doua a făcut-o la un liceu cu profil de mecanică la Bacău.

Pentru că prinsese drag de copii, s-a angajat în 1991 ca suplinitor la școala din Cleja și a început prin a preda educație muzicală. Ulterior, a urmat Facultatea de Teologie Didactică și și-a format încă de la începutul carierei o reputație de invidiat. Era mereu plecată cu copiii din sat în excursii sau făcea cu ei diverse activități.

„Pentru mine, predarea este o pasiune. Și băiatul meu merge cu mine la orice acțiune pe care o fac pentru școală“, a declarat Angelica pentru „Weekend Adevărul“.

Povești de viață care inspiră

De un an și jumătate a înființat un club la școală, iar în fiecare lună abordează o anumită tematică, pornind de la mediu și până la sănătate.

Angelica a organizat mai multe campanii de reîmpădurire cu voluntarii din club în vecinătatea comunei Cleja, la care au participat elevii ei. Anul trecut au plantat aproximativ 400 de pomi, iar în acest an, 300 de salcâmi. „Am reîmpădurit o zonă unde se tăiaseră copacii“, explică Angelica.

Recent, a organizat un picnic în pădure, la care a invitat toți copiii din sat. În luna martie 2024 a inițiat un alt proiect interesant cu voluntarii din club pe vocație și carieră, în cadrul căruia a invitat medici, antreprenori, studenți la diverse specializări și preoți, iar aceștia le-au prezentat elevilor propria poveste de viață și cum au ajuns ceea ce sunt în prezent, în ideea de a-i inspira pe cei mici în privința propriilor alegeri pe care urmează să le facă în viață.

Sufletul comunității

Profesoara merge constant cu elevii ei la bătrânii din sat ca să le ofere alimente, cadouri, momente artistice și susținere sufletească. Pentru ca seniorii să nu mai resimtă atât de acut singurătatea, Angelica a venit cu ideea ca fiecare bătrânică să adopte formal un elev.

Vizitează periodic centrele de orfani și de fiecare dată a luat cu ea alți elevi, cu scopul de a vedea că oricât de grea li s-ar părea viața lor, sunt copii care nu au familie și o duc mai rău:

„M-am gândit ca ei să vadă că există și o altfel de viață pentru alți copii. Unii dintre ei nu apreciază ceea ce primesc, în timp ce alți copii s-ar bucura și pentru o bomboană sau o ciocolată. Unii elevi au rămas extrem de impresionați de ce au văzut și mi-au spus că nu mai merg în astfel de locuri pentru că le vine să plângă“, povestește profesoara.

Angelica și elevii săi colindă de Sărbători bătrânii singuri din sat FOTO arhiva personală
Angelica și elevii săi colindă de Sărbători bătrânii singuri din sat FOTO arhiva personală

Profită de fiecare ocazie ca să îi ducă la muzee sau în excursii în diferite locuri interesante. Unul dintre acestea sunt Cineritele de Nutasca-Ruseni (monument al naturii), o arie naturală protejată de interes național pe teritoriul comunei Cleja, ce include depozite sedimentare piroclastice de cenușă vulcanică.

Orice excursie în natură începe cu ecologizarea zonei, o altă lecție practică pe care le-o predă în perspectiva vieții de adult.

Angelica Șarig a inițiat trei școli de vară în ultimii trei ani, fiecare cu peste 250 de copii participanți. A devenit deja tradiție ca la finalul fiecărei școli de vară să meargă cu toții la lacul Sfânta Ana și să stea acolo câteva zile, la cort.

Și în spatele acestei acțiuni recreative se ascunde o formare de abilități: copiii trebuie să se autogospodărească și să vină cu soluții atunci când se lovesc de o problemă. 

În 2023, Angelica i-a purtat virtual prin toată Europa. Pentru niște copii care în cea mai mare parte nu au văzut decât satul unde s-au născut și pădurea din apropiere, a fost o experiență memorabilă.

Au vizionat mai întâi la videoproiector filme despre diverse țări, iar apoi au primit ca provocare să caute imnurile acestora și să le interpreteze, dar și să găsească oamenii care au contribuit decisiv la întemeierea acelor națiuni.

Vânătoarea de comori

Una dintre cele mai interesante provocări pentru elevi la școlile de vară este vânătoarea de comori. Profesoara îi trimite la primăria din Cleja, unde ascunde câteva litere, alte câteva litere la Poliție, dispensar și magazin, iar elevii trebuie să le recupereze pentru a rezolva un puzzle.

Voluntarii creează pentru copii tot felul de jocuri prin Kahoot, o platformă gratuită de învățare bazată pe jocuri și tehnologie educatională. În acest an, tema școlii de vară se intitulează sugestiv „Drumul spre copilărie“, iar copiii vor participa printre altele la ateliere de creație.

Angelica a organizat până acum trei școli de vară în Cleja FOTO arhiva personală
Angelica a organizat până acum trei școli de vară în Cleja FOTO arhiva personală

După absolvire, mulți dintre foștii săi elevi se înscriu ca voluntari în campaniile pe care le inițiază, iar cei plecați în străinătate o ajută cu sfaturi în proiectele sale.

„Roadele muncii în învățământ le culegi după ani și ani de zile. Cred că pun și eu o cărămidă la construcția viitorului lor. Dacă reușesc să schimb mentalitatea la unul sau doi copii dintr-o clasă, sunt foarte mulțumită“, este autoevaluarea pe care și-o face Angelica.

Dezbateri la ora de religie

Rezultatele sale vorbesc de la sine. În acest an, doi elevi de-ai săi, de clasa a V-a și a VII-a, vor participa la Olimpiada Națională de Religie, la categoria Religie romano-catolică, după ce anterior câștigaseră olimpiada județeană.

De altfel, în fiecare an, copiii pe care îi pregătește obțin rezultate foarte bune la olimpiadele județene și la concursurile interjudețene. Secretul acestor rezultate stă în metoda atipică de predare a cadrului didactic. La fiecare oră de religie își adaptează stilul de predare în funcție de starea elevilor.

GALERIE FOTO ANGELICA ȘARIG 

De pildă, la clasa a VIII-a, în ultimii trei ani, a făcut rezumatul la toate lecțiile, pentru că elevii au rugat-o să nu mai fie mult de scris. Copiii, în schimb, trebuie să dateze lecțiile, ca și cum le-ar fi scris ei, iar apoi citesc rezumatele și le dezbat în clasă. La cei mai mici folosește filmulețele educative, apoi le predă folosindu-se de exemple din viața personală sau a altor persoane.

„Tot ce vreau este ca elevii mei să fie onești, optimiști și generoși și să trăiască fiecare zi din plin. Le spun mereu ca atunci când pleacă din Cleja, să nu le fie rușine să spună de unde sunt. Dacă cei cărora le spun nu știu unde este comuna, să ia o hartă și să le arate exact“, este dorința profesoarei ca elevii săi să nu uite niciodată de unde au plecat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite