Peste 160 de studenţi, instruiţi în terapie intensivă şi anestezie la clinci din Bucureşti şi Paris
0Peste 160 de studenţi ai UMF "Carol Davila" din Capitală au fost instruiţi în terapie intensivă şi anestezie la unităţi sanitare bucureştene şi la Spitalul Bichat-Claude Bernard Paris, perioada de practică în ATI reprezentând, pentru majoritatea lor, momentul decisiv în alegerea specializării.
Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti şi Departamentul de Anestezie-Reanimare al Spitalului Bichat-Claude Bernard din Paris, au finalizat miercuri, la sediul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, "Programul de practică în terapie intensivă pentru studenţi la medicină", care s-a desfăşurat în perioada ianuarie 2012 - decembrie 2013, scrie Mediafax.
„Facultatea de medicină este foarte scumpă. Posibilitatea ca studenţii să facă practică în spital, la patul bolnavului, este nulă în foarte multe ţări europene, din cauza riscurilor majore de malpraxis. De aceea, spitalele respective au centre de simulare, unde studenţii fac practică. Noi, la Elias, nu avem aşa ceva, pentru că este foarte scump. Cred că în România sunt două centre de simulare pentru studenţi, la Timişoara şi Clu”, a spus, cu acest prilej, şeful clinicii ATI a Spitalului Elias, dr. Dan Corneci.
Francezii au fost impresionaţi de nivelul de pregătire al doctorilor români
Prin acest program, studenţii români au făcut practică în salon, la patul bolnavilor, supravegheaţi atent de profesorul coordonator, a mai spus medicul, precizând că doctorii francezi au fost impresionaţi de nivelul de pregătire al studenţilor români.
"Medicii îşi pun mari speranţe că studenţii vor opta pentru această specializare (anestezie şi terapie intensivă - n.r.) la rezidenţiat şi vor acoperi deficitul de aproape 40 la sută din domeniu", a afirmat coordonatorul programului, dr. Laura Constantinescu.
Corina David, una dintre studentele implicate în proiect, a spus că a reuşit să-şi afle "chemarea", după practica făcută la Paris. "Lucrarea de licenţă va fi în terapie intensivă. Experienţa la Paris a fost covârşitoare", a mai spus tânăra.
La rândul său, directorul medical al Spitalului Elias, dr. Dana Safta, a subliniat că specialitatea terapie intensivă şi anestezie este foarte căutată nu numai în România, ci în toate spitalele din Europa şi SUA. "Mulţi rezidenţi optează pentru spitalele din străinătate. În plus, oricât de bine este pregătit un chirurg, acesta are mare nevoie de colegii de la terapie intensivă", a adăugat Safta.
Stagiile de pregătire s-au derulat în perioada vacanţei de vară a studenţilor, programul de practică fiind conceput de o echipă de medici români şi francezi.
În primul an de proiect, stagiile de practică au avut 30 de beneficiari, iar în acel de-al doilea, datorită interesului manifestat de studenţi, numărul acestora a crescut la 136, din toţi anii de studiu.
În Capitală, cursurile şi activităţile practice au fost susţinute, printre alţii, de medici din secţiile ATI de la Spitalul Elias, Spitalul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon", Spitalul de Ortopedie Foişor, Spitalul de Nefrologie "Carol Davila", Spitalul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Institutul de Boli Neurologice şi Neurovasculare şi Spitalul Militar Central.
De ce fug medicii rezidenţi de sistemul românesc
Ministerul Sănătăţii a scos şi anul acesta mii de locuri şi posturi la examenul de rezidenţiat din 2013. Absolvenţii de Medicină aleg însă să-şi continue studiile în străinătate. Motivul: salariile mici şi birocraţia.
Peste 5.200 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi farmacie s-au înscris anul acesta la examenul naţional de rezidenţiat. Ministerul Sănătăţii a scos la concurs un număr de 3.026 de locuri pentru toate specializările în centrele universitare la care se adaugă şi câteva sute la posturi pentru rezidenţiat, în spitalele mici.
Ioana Gogănău, în vârstă de 26 de ani, era în anul IV de facultate când şi-a dat seama că nu va face rezidenţiatul în România. Şi-a evaluat obiectiv opţiunile şi, de fiecare dată, câştigătoare au fost alte sisteme de sănătate şi nu cel românesc. Ioana este unul dintre cei peste 14.000 de medici tineri pe care i-a pierdut ţara noastră în decursul ultimilor şase ani.
Sindicatul Sanitas solicită demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe motiv că acesta nu a reuşit să vină cu soluţii concrete la revendicările angajaţilor din sistem. În plus, Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas, a anunţat că începând cu 28 noiembrie, vor fi asigurate strict urgenţele. Practic, spitalele vor asigura doar o treime din servicii. În replică, ministrul face apel la responsabilitate.
Salariile restante care vor fi câştigate în 2014 în instanţă de către bugetari vor fi achitate tot eşalonat pe o perioadă de cinci ani, conform sistemului aplicat şi până în prezent, cu un cuantum al ratelor în creştere de la an la an. Guvernul va majora totuşi salariile profesorilor debutanţi cu până la 10% şi va acorda medicilor rezidenţi burse lunare de 670 de lei. Sindicatele contestă îngheţarea salariilor şi ameninţă că vor recurge la greve.
ADMITERE FACULTATE 2013. Ca înainte de 1989. La Medicină 4.500 de tineri s-au bătut pe 850 de locuri
Absolvenţii de liceu au luat cu asalt miercuri sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ (UMF) din Bucureşti, care a înregistrat cea mai mare concurenţă din 1989 încoace. Peste 4.500 de tineri s-au bătut pe cele 850 de locuri fără taxă scoase la concurs.