Patriarhia: Profesorii de religie şi părinţii trebuie să sesizeze cazurile în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie
0Profesorii de religie şi părinţii trebuie să facă publice cazurile din şcoli în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie, potrivit unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care s-a întrunit marţi şi miercuri. La şedinţă s-a discutat decizia Curţii Constituţionale care a hotărât că elevii nu mai trebuie să depună cerere de scutire de la ora de Religie, ci o cerere de participare.
"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de decizia discriminatorie şi umilitoare pentru ora de Religie a Curţii Constituţionale a României din 12 noiembrie 2014", se arată într-un comunicat al Patriarhiei.
În acest context, Sfântul Sinod a hotărât ca centrele eparhiale să informeze profesorii de religie şi părinţii că până la adoptarea de către Parlamentul României a unei noi forme a Legii Educaţiei Naţionale, statutul consacrat al orei de Religie rămâne nemodificat. "Profesorii de religie şi părinţii trebuie să facă publice cazurile din şcoli în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie", se arată în comunicat
Sfântul Sinod a hotărât şi încheierea de parteneriate între parohii şi şcoli pentru dezvoltarea cooperării cu scopul ajutorării elevilor din familii sărace sau cu risc de abandon şcolar şi pentru susţinerea şi îmbunătăţirea predării orei de Religie.
De asemenea, BOR a mai aprobat o iniţiativă a unor părinţi de a înfiinţa o Asociaţie Părinţi pentru ora de Religie (APOR), cu filiale la nivel local.
În plus, Patriarhia Română solicită convocarea unei întruniri extraordinare a Consiliului Consultativ al Cultelor din România pentru stabilirea unor măsuri şi acţiuni comune tuturor Cultelor în vederea susţinerii statutului actual al orei de Religie în învăţământul de Stat.
Curtea Constituţională schimbă regula orei de Religie în şcoli
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis la începutul lunii noiembrie că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Mai mult, aceştia au hotărât cu unaimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută de acum doar de către cei care vor să studieze această disciplină. Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie.
Până acum, regula era ca părinţii care refuzau orele de Religie pentru copii lor să facă cerere pentru ca elevii respectivi să nu participe la cursuri. Practic, de acum, cei nevoiţi să facă cerere sunt cei care doresc ca micuţii lor să urmeze cursul de Religie.
Îndoctrinare sau spălare pe creier?!
Ministrul Costoiu: „Nimeni nu are dreptul să spună unei persoane cărui Dumnezeu să se roage”
Religia rămâne opţional obligatoriu
Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică
DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare
Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile
Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice