Păcăleala din spatele majorării salariilor pentru dascăli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență în care propune majorarea salariilor din Educație cu 10%. Sindicatele din învățământ atrag atenția că de fapt este vorba despre o minciună.

Sindicaliștii spun că majorarea salarială este o păcăleală Foto: Arhivă
Sindicaliștii spun că majorarea salarială este o păcăleală Foto: Arhivă

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență în care se spune că salariile din Educație vor fi majorate cu 10% de la 1 ianuarie 2023 și că majorarea se aplică doar până la grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017. Mai exact, aceasta înseamnă că, în fapt, nu este vorba despre nicio majorare, ci doar de aplicarea integrală a Legii 153 care avea ca termen de finalizare 1 septembrie 2022, subliniază profesoara Cornelia Popa-Stavri, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, FSLI. „Deci Guvernul își achită datoria din 2017 față de învățământ. Atât. Fără nicio altă majorare, nicio acoperire a inflației, nimic. Când vorbim de majorări salariale ar trebui să discutăm dincolo de aplicarea legii date în 2017. Acei bani s-au devalorizat până în prezent. Acum, avem inflație de 16%. Despre ce discutăm? Abia am acoperit prin Ordonanța 48 inechitățile pe care le-a creat în aplicare Legea 153 pentru tot domeniul învățământ. Și nici aici nu am ajuns la echilibru, pentru că abia s-a acordat prima tranșă din Ordonanța 48 și asta se eșalonează pe 5 ani de acum încolo. Adică, suntem departe de a asigura un salariu echitabil și corect în România pentru domeniul învățământ”, spune reprezentanta FSLI.

Nistor: ”Este o minciună”

La rândul lui, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, califică majorarea de 10% drept „o minciună ordinară”. „Pentru că, același proiect de ordonanță de urgență spune în egală măsură că nu poți depăși valorile maximale stabilite prin Legea 153/2017. Or, noi avem deja funcțiile didactice de îndrumare și control care sunt pe maximul salarial – nu primesc absolut nimic – avem secretare și contabile-șefe care nu vor primi absolut nimic, sunt cadre didactice cu vechime maximă care sunt tot pe valoarea maximă din Legea 153.2017, deci nu primesc nimic și mai rămân ceilalți care vor primi, în medie, vreo 3%. Asta ca să clarificăm lucrurile față de acest 10% vehiculat de Ministerul de Finanțe și domnul Budăi îl dă cadrelor didactice. Deci, este o minciună, Pentru mai mult de o treime dintre colegii noștri înseamnă zero creștere salarială”, afirmă Marius Nistor.

Liderul sindical spune că federația sa va reacționa. Potrivit lui Nistor, discuțiile pe care sindicatele le-au avut până acum cu ministrul Educației, Ligia Deca, au vizat Ordonanța 48 referitoare la calculul corect al unor drepturi salariale câștigate în instanță. „În momentul în care s-a pus problema unor creșteri salariale care să acopere măcar rata inflației, a rămas că doamna ministru va discuta cu reprezentanții Ministerului de Finanțe și Ministerului Muncii și ne va informa referitor la ceea ce se decide”, a mai spus liderul sindical.

Reamintim că, în urmă cu o lună, ministrul Deca declara că se discută creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2023, dar că nu s-a stabilit un procent. Totodată, reamintim că salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul anului 2022 încă din 2020, dar majorarea a fost amânată de guvernele Orban și Cîțu. În 2021, actualul Guvern a aprobat două creșteri de câte 4 procente.

Ce salarii brute sunt prevăzute de Legea nr. 153/2017

Potrivit grilei de salarizare prevăzută de Legea 153/2017, salariul de bază al unui profesor universitar cu peste 25 de ani de vechime ar fi trebuit să ajungă în 2022 la 10.880 de lei brut, cel al unui conferențiar cu gradație maximă la 7.546 brut, iar al unui asistent universitar cu peste 25 de ani de vechime la 4.554 de lei brut.

În învățământul preuniversitar, salariul de bază al unui profesor de gradul I cu peste 25 de ani de vechime în învățământ este de 5.517 lei brut, cu grad didaatic II – 4.828 de lei brut, în timp ce al unui debutant este de 4.098 de lei brut, dacă are studii de lungă durată și de 4.007 dacă studiile sale sunt de scurtă durată. Salariul de bază al unui învățător/educator cu peste 25 de ani de vechime în învățământ prevăzut în această lege este de 4.189 de lei brut.

Reamintim că din salariul brut trebuie scăzute contribuțiile și impozitul pe venit – cam 42%. Totodată, venitul salarial mai poate include sporuri și indemnizații pentru ocuparea anumitor funcții.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite