Obligativitatea predării Religiei este ca şi cum părinţii ar trebui să solicite în scris să nu se aplice pedepse corporale copiilor lor în şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii vor depune cerere pentru a-şi înscrie copiii la Religie, nu pentru a-i detrage de la oră  FOTO: Adevărul
Părinţii vor depune cerere pentru a-şi înscrie copiii la Religie, nu pentru a-i detrage de la oră  FOTO: Adevărul

Motivarea deciziei Curţii Constituţionale cu privire la predarea Religiei în şcoli a fost publicată în Monitorul oficial şi a stârnit deja reacţii din partea Patriarhiei. În documentul publicat pe Monitor se precizează că prevederile ce pun părinţii în situaţia de a solicita în scris ca elevii să nu participe la ora de Religie sunt „ca şi cum ar trebui să solicite în scris să nu se aplice pedepse corporale copiilor lor în şcoală”.

UPDATE 21:40 - Ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la Vaslui, că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea obligaţiei de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie nu poate fi aplicată retroactiv, astfel încât aceasta va intra în vigoare din septembrie 2015.

Potrivit Mediafax, el a sspus că unităţile de învăţământ vor avea obligaţia să treacă religia în programa şcolară ca materie opţională pentru elevi doar începând din anul şcolar 2015-2016. În consecinţă, elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârşitul anului şcolar actual.

"Conform legii, hotărârea Curţii Constituţionale intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Drept urmare, din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli şi opţionale pentru elevi. Deci, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la orele de religie. Diferenţa faţă de anul trecut este că atunci au făcut opţiuni în care au precizat în mod expres cei care nu vor să facă religia, iar de anul viitor vor face opţiuni cei care vor să facă religia”, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Câmpeanu.


Curtea Constituţională a decis pe 12 noiembrie 2014 că este neconstituţional articolul din Legea educaţiei care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie".

Practic, de acum încolo, părinţii nu mai depun cerere pentru retragerea elevului de la ora de Religie, ci pentru a-şi înscrie copiii la această oră. 

În termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, parlamentarii trebuie să schimbe Legea Educaţiei în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), altfel, articolul din lege care reglementează predarea Religiei în şcoli va fi automat abrogat. De asemenea, legea se poate schimba şi prin ordonanţă de urgenţă (OUG), iar până atunci, timp de 45 de zile, articolul respectiv din lege este suspendat.

Decizia CCR a stârnit reacţii puternice din partea societăţii civile. Pe de o parte, Biserica Ortodoxă Română (BOR) susţine că decizia CCR încurajează participarea elevilor la ora de Religie, iar pe de altă parte, Asociaţia Secular Umanistă susţine contrariul.

Părinţii erau puşi în situaţia de a solicita să nu se comită o infracţiune

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate scrie că Religia este reglementată ca disciplină care face parte din trunchiul comun al structurii educaţionale şi cuprinde elemente specifice confesionale de dogmatică, catehism şi liturgică. Prin urmare, copiii din România sunt obligaţi să participe la disciplina Religie, situaţie care încalcă dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, atât a acestora cât şi a părinţilor lor.

"Este adevărat că dispoziţiile legale criticate dau posibilitatea părinţilor să solicite în scris ca elevul să nu frecventeze aceste ore, dar această reglementare nu anulează caracterul obligatoriu al studierii disciplinei Religie, întrucât, până la solicitarea scrisă, copilul este obligat să studieze disciplina confesională.

Caracterul obligatoriu al acestei discipline ce face parte din trunchiul comun al tuturor disciplinelor obligatorii creează o presiune asupra copiilor şi părinţilor acestora care îi determină să acţioneze cu greu sau chiar să nu acţioneze în situaţia în care nu ar dori să frecventeze acele cursuri. Logic ar fi ca părinţii să fie cei care solicită ca un copil să studieze disciplina Religie şi nicidecum ca aceştia să fie puşi în situaţia de a solicita în scris că nu doresc frecventarea cursurilor de Religie de către copil.

Totodată, câtă vreme fapta de a obliga o persoană prin constrângere să participe la serviciile religioase ale unui cult este infracţiune, fiind sancţionată în articolul 381 din Codul penal, atunci prevederile ce pun părinţii în situaţia de a solicita în scris să nu se comită această infracţiune cu privire la copiii lor sunt neconstituţionale; este ca şi cum părinţii ar trebui să solicite în scris să nu se aplice pedepse corporale copiilor lor în şcoală, faptă, de asemenea, sancţionată de Codul penal. Dacă o faptă este sancţionată ca infracţiune, ar fi un abuz ca persoanele să fie obligate să solicite în scris să nu fie supuse acestor infracţiuni", se arată în motivare.

BOR: CCR încurajează participarea elevilor la Religie

Deşi în motivare se explică foarte clar că natura obligatorie a materiei Religie, ca parte din trunchiul comun, este neconstituţională, Patriarhia Română susţine că decizia CCR înseamnă recunoaşterea importanţei orei de Religie şi încurajează participarea elevilor la aceasta.

Patriarhia spune, într-un comunicat de presă, că întrucât decizia CCR a fost percepută în societate ca „o lovitură dată orei de Religie”, în motivarea sa, Curtea Constituţională afirmă în mod pozitiv şi argumentat importanţa orei de Religie.

"Patriarhia Română îndeamnă pe toţi cei implicaţi în asigurarea educaţiei religioase a copiilor (părinţi, şcoală, parohie) să dea dovadă de maximă responsabilitate şi angajare în acest proiect de mare valoare spirituală şi culturală, ai cărui beneficiari sunt copiii şi, implicit, societatea românească în ansamblu", scrie în comunicat.

Patriarhia mai spune că că ora de Religie din România ar promova valorile umane şi comportamentul paşnic, într-o vreme în care în alte ţări tinerii "educaţi în spiritul secularismului se îndreaptă spre mişcări extremiste, deoarece lumea secularizată individualistă de azi a pierdut simţul sacrului şi al comuniunii spirituale profunde la nivel  de individ, familie şi societate", este părerea BOR.

Înalţii prelaţi susţin că motivarea CCR "corectează orice propagandă alarmistă şi agresivă de discreditare a orei de Religie, propagandă oarecum asemănătoare cu cea din timpul comunismului ateu", îndemnându-i apoi pe părinţi să-şi înscrie copiii la ora de Religie sub pretextul "cultivării valorilor spirituale" şi de a nu confunda libertatea cu vidul spiritual. "Să-i învăţăm pe copii şi tineri iubirea de Dumnezeu şi de oameni pentru a creşte spiritual în cultura generozităţii!", cere Patriarhia Română.

ASUR cere ca în şcoli să fie păstrată o strictă neutralitate religioasă

În acest context, de cealaltă parte a disputei sociale, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR), cere Ministerului Educaţiei să acţioneze de urgenţă pentru a informa toţi elevii, părinţii acestora şi profesorii asupra deciziei CCR şi de a se asigura că şcolile nu efectuează presiuni asupra elevilor şi părinţilor pentru a-i determina să accepte participarea la orele de Religie. 

De asemenea, ASUR mai cere plasarea orelor de Religie doar la începutul sau sfârşitul programului de studiu şi schimbarea modalităţii de stabilire a mediei generale astfel încât notele obţinute la orele de Religie să nu mai fie luate în calcul, se arată într-un comunicat de presă ASUR.

"Decizia Curţii Constituţionale vine să reconfirme poziţia ASUR: înscrierea la cursurile de religie, indiferent de confesiune, se poate face, în mod legal, doar cu acordul prealabil al părinţilor şi/sau elevilor, exprimat în scris la începutul fiecărui an şcolar. Atragem atenţia şcolilor că obligarea copiilor să participe la orele de Religie sau la ritualuri religioase poate atrage răspunderea penală a celor în culpă." a declarat Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR.

ASUR mai cere ca în unităţile publice de învăţământ să fie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie să se predea Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.


Patriarhia: Profesorii de religie şi părinţii trebuie să sesizeze cazurile în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie

Curtea Constituţională schimbă regula orei de Religie în şcoli: părinţii trebuie să depună cerere pentru ca elevii să participe la această materie

Patriarhia se zbate să păstreze Religia obligatorie în şcoli

VIDEO Adevărul Live. Dispută între Remus Cernea şi preoţi pe statutul orei de Religie în şcoli: e sau nu obligatorie?

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite