Noua lege a educaţiei prevede burse generoase pentru elevi. Cine stabileşte criteriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Patru tipuri de burse ar urma să primească elevii dacă noul proiect de lege a educaţiei preuniversitare va fi aprobat: de excelenţă, profesionale, sociale şi pentru performanţă şcolară.

Noul proiect al legii învăţământului preuniversitar, aflat în dezbatere publică, schimbă cu totul şi sistemul de acordare a burselor pentru elevi. Astfel, acestea nu vor mai veni de la Ministerul de Finanţe către consiliile locale şi primării, ci de la bugetul de stat către Ministerul Educaţiei, urmând ca acesta să le distribuie direct şcolilor.

1.000 de lei/lună pentru olimpicii internaţionali

Conform actului normativ propus, elevii din învăţământul preuniversitar de stat ar urma să primească patru tipuri de burse. Primul tip – bursa de ecelenţă – este şi cel mai consistent. Proiectul prevede că burse de excelenţă urmează să primească toţi elevii care obţin premiile I, II şi III, precum şi menţiune la olimpiadele internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei sau la olimpiadele naţionale organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei. Cuantumul acestora ar fi de 1.000 de lei, respectiv 700 de lei pe lună.

Al doilea tip de bursă este cea profesională, care va putea fi accesată de toţi elevii din învăţământul profesional cu condiţia respectării criteriilor de frecvenţă stabilite prin ordin de ministru. Cuantumul acesteia ar urma să fie de 300 de lei pe lună.

Acelaşi cuantum ar urma să aibă şi bursa socială acordată elevilor care provin din medii vulnerabile, ca măsură de prevenire a abandonului şcolar. Cel de-al patrulea tip de bursă este cea pentru performanţă şcolară. Cuantumul acesteia este de 500 de lei pe lună şi poate fi cumulată cu cea socială şi cu cea profesională.

Fondul pentru burse se va aloca unităţilor de învăţământ, în funcţie de numărul de elevi de la învăţământul cu frecvenţă şi nu va putea căpăta altă destinaţie. Autorităţile locale pot suplimenta acest fond de burse pentru elevi, mai prevede documentul.

Cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse al unităţii de învăţământ este de: 400 de lei/an/elev în învăţământul primar; 900 de lei/an/elev în învăţământul gimnazial; 1.500 de lei/an/elev în învăţământul liceal, filierele teoretică şi vocaţională şi 3.000 de lei/an/elev în învăţământul liceal, filiera profesională.

Cuantumul alocat prin bugetul Ministerului Educaţiei pentru constituirea fondului de burse al unităţii de învăţământ se poate actualiza prin hotărâre de Guvern iniţiată de Ministerul Educaţiei  

Ce spun reprezentanţii elevilor

Într-o declaraţie recentă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că prin bugetul de burse, fiecare şcoală va putea să se orienteze către susţinerea performanţei sau către susţinerea nevoilor sociale ale elevilor, deci va stabili ponderea.  

Scurtarea circuitului banilor de burse este un lucru bun, spun reprezentanţii elevilor. Posibilitatea fiecărei şcoli de a-şi stabili propriile criterii de acordare a burselor ridică nişte semne de întrebare pentru reprezentanţii elevilor.

„Este bine că se pune un accent mai mare pe nevoile specifice comunităţii de elevi din şcoala respectivă. Însă este foarte important să ne asigurăm că directorii vor şti să folosească fondurile pentru ca va fi o descentralizare destul de mare – şcoala îşi va stabili propriul buget şi modul în care şi-l foloseşte. Or, pentru acest lucru este nevoie de un pic de control din partea inspectoratelor vizavi de criteriile de stabilire a aburselor. Pentru că dacă se merge pe ideea de stabilire a unor criterii diferite pentru fiecare şcoală, trebuie să ne asigurăm totuşi că aceste criterii sunt făcute în funcţie de nevoile specifice ale comunităţii”, a comentat Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Altfel, ne putem trezi în situaţia în care un colegiu stabileşte drept criteriu pentru bursă media 10, iar alt liceu care stabileşte media 7, adaugă Robert Avram. „Poate că ar fi bine să se stabilească nişte praguri minime de către minister sau anumite reglementări naţionale”, a adăugat reprezentantul elevilor.

Ce spun reprezentanţii părinţilor

Descentralizarea plătii burselor este apreciată şi de reprezentanţii părinţilor. „Sunt probleme cu plata burselor de către consiliile locale chiar şi atunci când banii vin de la bugetul de stat. Ministerul Educaţiei înceracă să scurteze acest traseu, numai că am văzut că se dă o anumită autonomie şcolilor şi trebuie să vedem cum este gândită. Pentru că pot fi colegii de top care vor acorda burse doar de la media 9,50 în sus, de exemplu, şi ceilalţi cu medii peste 9 nu vor mai avea posibilitatea să primească bursă, sau, la unele licee sau şcoli gimnaziale mai slabe care pot să pună în mod special accentul pe elevii din mediile vulnerabile şi pot mări bursele sociale şi mai puţin pe cele de performanţă. Ideea nu este rea, dar nici bună până nu vedem normele de aplicare. Noi vom avea o întâlnire la Ministerul Educaţiei pe 10 august şi până atunci vom pune pe hârtie propuneri şi amendamente la noul proiect de lege. În câteva zile vom iniţia şi un sondaj către toţi părinţii din sistemul preuniversitar referitor la modul în care ministerul gândeşte Bacalaureatul şi admiterea la colegii la care ne opunem, astfel încât punctul nostru de vedere să fie unul avizat şi asumat de majoritatea părinţilor”, a comentat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

În opinia reprezentantului părinţilor, cea mai bună formulă de alocare a banilor pentru burse ar fi după nişte criterii stabilite la nivel naţional, de către Ministerul Educaţiei, prin ordin de ministru.

Noul proiect de lege al educaţiei în învăţământul preuniversitar se va afla în dezbatere publică până pe 17 august.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite