Ministrul Educaţiei: De vineri, profesorii din ţară vor primi cei 150 de euro. Oficialii promit bani în plus şi pentru dascălii implicaţi în proiectele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii primesc anul acesta banii pentru materiale didactice şi, în plus, pot să achite şi cursuri de formare profesioanală
Profesorii primesc anul acesta banii pentru materiale didactice şi, în plus, pot să achite şi cursuri de formare profesioanală

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, la Buzău, că Ministerul de Finanţe va vira joi inspectoratelor şcolare banii pentru plata celor 150 de euro destinaţi achiziţiei de materiale didactice şi cursuri de formare profesională, bani care vor ajunge la profesori, prin programul „Dezvoltarea carierei didactice”. În plus, dascălii din preuniversitar care sunt implicaţi în proiecte europene ar putea primi bani mai mulţi.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat joi la Buzău că profesorii vor primi cât de curând cei 150 de euro, sumă alocată pentru tot anul din care dascălii îşi pot cumpăra cărţi sau alte materiale didactice, Ministerul de Finanţe urmând să facă, joi, plăţile către inspectoratele şcolare, astfel că sumele vor fi virate către destinatari în scurt timp, potrivit Mediafax.

„Sunt conştient că aceşti bani nu sunt suficienţi decât pentru o lună-două, cel mult, dar atât am putut face. De vineri, banii vor ajunge în teritoriu, este vorba despre echivalentul a 700 de lei", a anunţat Pricopie, la Buzău, unde s-a întâlnit cu 400 de cadre didactice din judeţ.

Bani pentru program până în 2020

Ministrul Educaţiei a mai spus că intenţionează păstrarea acestui program derulat cu fonduri europene până în anul 2020.

Potrivit lui Pricopie, tot la fondurile europene s-ar putea recurge şi pentru plata profesorilor care vor participa la evaluările iniţiale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a precum şi pentru cadrele didactice, atât asistenţi, cât şi corectori de la simulările examenelor naţionale.

Salarii mărite din fonduri europene pentru dascălii implicaţi în proiecte

De altfel, ministrul Eugen Teodorovici a anunţat, prezent de asemenea la Buzău, că intenţionează ca în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare să introducă o Ordonanţă de Urgenţă prin care profesorii implicaţi în programe POSDRU să fie remuneraţi după normele europene, în prezent doar cadrele universitare fiind plătite astfel.

Pentru ca Ordonanţa de Urgenţă să treacă şi să ajungă să fie publicată în Monitorul Oficial, ministrul Teodorovici a cerut sprijinul ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, prezent şi el la întâlnirea cu profesorii din Buzău, desfăşurată la Consiliul Judeţean.

Guvernul a aprobat pe 22 octombrie schema de finanţare din fonduri europene pentru dezvoltarea profesională a 300.000 de dascăli din sistemul preuniversitar şi universitar. Fiecare profesor va primi în jur de 150 de euro pe an, cu o alocare totală de 50 de milioane de euro.

De aceşti bani vor beneficia cel puţin 250.000 de dascăli din preuniversitar şi aproximativ 40.000 din universitar. 

Programul susţine perfecţionarea continuă a cadrelor didactice. Iar cuantumul aproximativ al subvenţiei este de aproximativ 150 de euro de persoană. Scopul subvenţiei este achiziţionarea de materiale didactice”, se arată în documentul primit de la Guvern.

"Un proiect mai vechi care a fost întrerupt în 2010 se numea atunci "Suta de euro pentru cărţi", fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-şi achiziţiona cărţi. Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, în urma discuţiei cu colegii din Guvern şi cu sindicatele, am găsit această nouă formulă", a afirmat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, potrivit Mediafax.

Promisiuni în plus faţă de banii pentru cărţi

Oficialii anunţat la finele lunii septembrie că profesorii ar urma să primească de la stat 150 de euro anual, bani care vor putea fi folosiţi nu doar pentru cărţi de specialitate, ci şi pentru cursuri de formare, în aşa fel încât să devină dascăli mai buni la clasă.

Mai exact, cu cei aproape 700 de lei pe care ar urma să-i primească anual de la stat, dacălii şi-ar putea achiziţiona cărţi de specialitate, materiale didactice sau şi-ar putea plăti programe de training şi coaching, inclusiv pentru predarea după noile metode, digitale, susţin experţii în educaţie.

„Este minimum necesar, dar până la urmă este o sumă pe care o primim, nu o dăm”, susţin aceştia. Sunt însă şi voci care susţin că măsura ar putea fi una electorală.


Pe aceeaşi temă:

Cursuri pentru dascăli cu bani de la stat. Ce vor putea să facă profesorii cu bursa anuală de 150 de euro

50 de milioane de euro de la Ministerul Fondurilor Europene pentru dascăli

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite