Ministerul Finanțelor, acuzat de sindicatele din învățământ că blochează angajările în școli

0
Publicat:

Reprezentanții sindicatelor din învățământ reclamă că Ministerul Finanțelor blochează angajările în școli. Federațiile sindicale acuză autoritățile de „abuz și dispreț” față de sistemul de învățământ. 

Sindicatele din învățământ acuză Ministerul Finanțelor că blochează angajarile - Foto Shutterstock
Sindicatele din învățământ acuză Ministerul Finanțelor că blochează angajarile - Foto Shutterstock

Sindicaliștii acuză Ministerul Finanțelor că prin refuzul de a aviza memorandumul privind ocuparea posturilor devenite vacante în 2023 vor să facă economii la bugetul de stat, potrivit unui comunicat al celor mai mari trei federații sindicale din învățământ, citat de Edupedu. 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au emis un comunicat în care transmit că este considerată „abuzivă, dar și disprețuitoare față de educația din România atitudinea Ministerului Finanțelor de a refuza avizarea memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023”. 

În total dispreț față de prevederile legale în vigoare – respectiv cele ale  art. XVII alin. (5) din Legea nr. 296/2023  și ale art. VII alin. (3) din O.U.G. nr. 115/2023 [ce permit ca, prin memorandum al Guvernului, să se aprobe ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023, respectiv permit ocuparea posturilor care devin vacante/temporar vacante în anul 2024] – proiectul de memorandum inițiat de Ministerul Educației pentru ocuparea posturilor vacante din educație este blocat de Ministerul Finanțelor, până la data la care se transmite situația privind posturile care se vacantează, la nivel național, în învățământul preuniversitar și în cel superior, până în anul 2025”, se menționează în comunicatul sindicatelor din educație. 

Sindicaliștii atrag atenția că poate fi afectată „buna desfășurare a procesului educațional”, atunci când lipsește „resursa umană” 

„Însă, în condițiile în care încetarea raporturilor de muncă – prin demisie, deces, pensionare etc. – sau suspendarea raporturilor de muncă sunt situații care depind, în principal de voința angajatului sau de alte împrejurări care nu pot fi prevăzute, este evident că ne confruntăm cu un abuz al reprezentanților Ministerului Finanțelor, prin care se urmărește obținerea de economii la bugetul de stat, în detrimentul sistemului de învățământ.”, precizează sindicaliștii. 

Aceștia reamintesc și de acțiunile de protest de anul trecut și spun că una din problemele prezentate la acel moment a fost lipsa de personal. 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” consideră că Guvernul României trebuie să aibă ca prioritate buna funcționare a sistemului educațional, inclusiv prin asigurarea resursei umane calificate și suficiente, nu blocarea, prin orice mijloace, a ocupării posturilor din învățământ.”, concluzionează sindicaliștii. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite