Ministerul Educaţiei: mai puţin de jumătate dintre locurile destinate învăţământului profesional şi dual au fost ocupate în prima etapă de admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai puţin de jumătate dintre locurile destinate învăţământului profesional şi dual au fost ocupate în prima etapă de admitere. FOTO: Arhivă
Mai puţin de jumătate dintre locurile destinate învăţământului profesional şi dual au fost ocupate în prima etapă de admitere. FOTO: Arhivă

În prima etapă de admitere în învăţământul profesional şi în învăţământul dual au fost ocupate 18.114 de locuri, potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei. Dintre acestea, 15.520 de locuri sunt în învăţământul profesional de stat, iar 2.594 în învăţământul dual. Pentru anul şcolar 2018-2019 sunt disponibile, în total, 38.345 de locuri la învăţământul profesional, din care 5.542 locuri la învăţământ dual.

Astfel, pentru etapa a doua de admitere au rămas disponibile 21.951 de locuri (18.922 de locuri pentru învăţământul profesional de stat, respectiv 2.959 de locuri pentru învăţământul dual).

Etapa a doua de admitere în învăţământul profesional de stat începe în 31 august, iar înscrierea elevilor se derulează după cum urmează:

  • în perioada 31 august - 3 septembrie 2018, la unităţile de învăţământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere şi care organizează sesiune de preselecţie pe baza fişelor de înscriere în învăţământul profesional de stat;
  • în data de 5 septembrie 2018, la unităţile de învăţământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere şi care nu organizează preselecţie pe baza fişelor de înscriere în învăţământul profesional de stat.

Detalii despre unităţile de învăţământ care au locuri libere pentru învăţământul profesional şi pentru învăţământul dual, precum şi o situaţie centralizată la nivel naţional privind numărul de locuri libere sunt publicate pe alegetidrumul.ro.

Reamintim că formarea elevilor pe această rută este susţinută financiar prin bursa profesională care se acordă în cuantum de:

  • 200 lei lunar (de la bugetul de stat) - dacă elevul este înscris la învăţământul profesional;
  • minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) - dacă elevul este înscris la învăţământul dual.




 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite