Ministerul Educației, acuzat de discriminare în cazul copiilor de sub șapte ani. De la ce a pornit scandalul

0
Publicat:

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării i-a dat câștig de cauză unui părinte al cărui copil a fost refuzat la înscrierea în clasa pregătitoare. Motivul? Cel mic ar fi urmat să împlinească șase ani în ianuarie și nu la finalul lui decembrie, așa cum prevede legea.

În clasa zero nu pot intra decât copiii care au împlinit șase ani
În clasa zero nu pot intra decât copiii care au împlinit șase ani

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Legislația spune că pot intra în clasa pregătitoare doar copiii care au împlinit 6 ani până la momentul începerii școlii. Există, însă, și o excepție: cei care împlinesc această vârstă până la finalul anului calendaristic și doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. În cazul lor, părinții trebuie să depună o solicitare scrisă. 

Cătălin Frâncu, din București, acuza anul trecut Ministerul Educației de discriminare. Fiul său nu fusese acceptat în clasa zero pentru că nu avea vârsta necesară. Copilul, spunea revoltat părintele, împlinea șase ani cu trei zile mai târziu decât data inclusă în metodologie. 

Așa că tatăl nu a putut accepta situația. A făcut a făcut o petiție semnată de aproape 800 de părinți a făcut și plângeri pe la diferite instituții. Fără nici un rezultat, însă.  Inspectoratul școlar București și Ministerul Educației i-au spus din start că nu se poate. Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Ministerul Educației a fost acționat și în judecată
Ministerul Educației a fost acționat și în judecată

Ministerul Educației, avertizat contravențional 

După un an și jumătate, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a soluționat petiția depusă de Cătălin Frâncu. S-a decis că refuzul înscrierii unui copil la școală pe criterii de vârstă este discriminare.  Prin urmare, Ministerul Educației a fost sancționat cu avertisment contravențional, aflăm de pe site-ul Școala9. De asemenea, CNCD a recomandat „modificarea prevederii discriminatorii precum și monitorizare în vederea schimbării pe o perioadă de 2 luni”.

Ministerul Educației a declarat, la cererea Școala 9, că a contestat decizia CNCD și aceasta „se află pe rolul Curții de Apel București”. Prin urmare, până la soluționare nu are în plan vreo modificare legislativă pentru a permite și elevilor mai mici și care au dezvoltarea psihosomatică potrivită să fie înscriși la pregătitoare. 

Cătălin Frâncu a dat ministerul în judecată 

„Poate că decizia unanimă a CNCD va pune Ministerul pe gânduri. Poate Ministerul-artizan al noii Legi a educației va corecta măcar acolo (în Articolul 31) discriminarea tot mai greu de măturat sub covor. Altfel, va rămâne doar cohorta de miniștri umili, aserviți plagiatorilor, conțopiști ai unei legi care rescrie totul fără să modifice nimic, o lege tiranică căreia nu-i datorăm supunere”, a declarat părintele care a acționat și în instanță Ministerul Educației.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite