LIVE TEXT. Bacalaureat 2024. Subiectele la Mate și Istorie. Ce spun profesorii despre nivelul de dificultate al acestora DOCUMENT
0Examenul de Bacalaureat 2024 a continuat astăzi cu proba obligatorie a profilului. Elevii de la profilul uman au dat examen la Istorie, iar cei de la real, la Matematică. La jumătate de oră după începerea probei, în spațiul public au apărut subiectele atât la Matematică cât și la Istorie. Părerea profesorilor despre nivelul de dificultate al acestora.
UPDATE. 15.00. Pe site-ul Ministerului Educației a fost publicate oficial subiectele la Matematică și Istorie, dar și baremele de corectare.
UPDATE. 14.40. „Adevărul” a intrat în posesia rezolvărilor subiectelor de Matematică, profilul Științele Naturii.
UPDATE. 14.30. Profesoara de Matematică Denisa Tănăsescu a rezolvat subiectele la Mate-info.
UPDATE. 13.40 „Subiectele la Științele naturii, au fost generoase, ușoare, accesibile tuturor celor care au învățat, pe care i-a preocupat acest examen”, a declarat profesoara de Matematică, de la Colegiul „IL Caragiale”, Denisa Tănăsescu. „Departajarea între copii a fost făcută la subpunctele „c”, acolo unde cerințele au avut un anumit grad de dificultate”, a mai punctat dascălul.
UPDATE 13.19: Denisa Tănăsescu, profesoară de matematică la Colegiul I.L. Caragiale din București a precizat pentru „Adevărul” că subiectele la Mate-Info au fost accesibile, ușoare, lesne de înțeles, au respectat programa și nu ar fi trebui să pună mari probleme candidaților. „Copiii cu care am vorbit s-au plâns însă de dificultatea subpunctelor „c”. Acestea, din spusele lor, nu au fost foarte confortabile. Ce pot spun eu..subpunctul „c” de la subiectul 2, problema 2, cea cu polinomul a fost mai greu. În rest, au fost ok. Singurul subpunct care ar fi ridicat probleme ar fi fost la polinom. În rest, subiectele, ca și la tehnologic, se înscriu în tiparul subiectelor date cu ani în urmă.
Se va lua ușor o notă rezonabilă, de șapte. Cei mai mulți dintre copii vor lua nota de trecere. Nu există capcane în exprimare, elevii nu ar avea de ce să facă confuzii între termeni. Ca volum de muncă nu au avut mult de scris. Au fost subiecte frumoase. Nu ai cum să nu treci acest examen. Anul acesta, notele de trecere se bifează extrem de ușor. La fel și notele de până în 7,5-9. Super simplu! Anul ăsta vom avea note frumoase”.
UPDATE 12.53: Au apărut și subiectele la Matematică, specializarea Științele Naturii.
UPDATE 12.51: Mai mulți liceeni care au susținut luni, 1 iulie, prima probă a examenului de Bacalaureat 2024, cea la Limba și literatura română, au fost nevoiți să rămână în sălile de clasă preț de mai multe ore. Motivul? Elevii dau vina pe organizare.
UPDATE 12.17: Au apărut și subiectele la Matematică-Informatică.
UPDATE 11.39: Subiectele la Matematică, profilul tehnologic, au fost rezolvate, deocamdată parțial, de profesoara Denisa Tănăsescu, de la Colegiul „I.L. Caragiale” din București. Ce ar fi trebui să scrie elevii în lucrare.
UPDATE. 11.00. Subiectele la Matematică, profilul tehnologic, au fost extrem de ușoare iar cei mai mulți dintre elevi vor lua cu ușurință nota 5, a declarat pentru „Adevărul” Denisa Tănăsescu, profesoară de matematică la Colegiul I.L. Caragiale din București.
UPDATE 10.48: Subiectele la Istorie la Bacalaureat 2024 au fost accesibile, a declarat pentru „Adevărul” profesorul Corneliu Riegler. Însă, elevii au avut și un punct care s-ar putea să-i încurce pe mulți dintre ei.
UPDATE. 9.50. Au apărut subiectele și la Istorie.
UPDATE. 9.30 Au apărut primele subiecte la Matematică.
Subiectele la Matematică și Istorie de la Bacalaureat 2024 vor fi publicate oficial la ora 15.00, în secțiunea specială de pe edu.ro, unde va fi disponibil și baremul de corectare.
Probele au început la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30. Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt trei (3) ore, calculate din momentul în care sa încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire cu două ore candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile de asigurare județene, conform procedurii de a asigura condiții privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.
Noutăți, Bacalaureat 2024 probele scrise
Candidaţii la examenul de Bacalaureat 2024 nu vor mai avea sigilat colţul negru de pe prima pagină a lucrărilor. Totodată, niciunul nu va mai ieși din sala de examen având foaia cu subiectele. Aceasta se va preda odata cu lucrarea. După expirarea timpului de lucru, trei candidați vor rămâne în sală până când va fi scanată ultima lucrare, așa cum a procedat anul acesta și la simulare. Candidații nu sunt obligați să stea în sala de examen până la finalizarea celor trei ore, dar nu o pot părăsi mai devreme de o oră. Lucrările elevilor vor fi corectate până pe date de 8 iulie, când vor primi primele rezultate înaintea contestațiilor.
- Bacalaureat 2024. Ce spun profesorii despre subiectele la Limba română. „Ușurele, cu un grad mediu de dificultate”
- Bacalaureat 2024. Rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română
Reguli în sala de examen
- este interzis accesul în sala de examen cu manuale, dicționare, orice material scris ce ar putea fi folosit ca sursă de inspirație, ghiozdane, genți sau rucsacuri. Acestea vor fi depozitate în sala de depozitare, iar cei care nu se supun aceste reguli nu vor putea intra în sala de examen;
- sunt interzise sursele de informare și inspirație ascunse în haine sau încălțăminte ori penare, telefoanele mobile sau căștile;
- este totală interzisă comunicarea între candidați, în timpul examenului;
- orice tentativă de fraudare a examenului se va solda cu eliminarea automată din probe
Programa matematica Bacalaureat 2024
Elevii de la mate-info vor trebui să fie capabili să identifice noțiuni specifice logicii matematice și teoriei mulțimilor. Printre competențele specifice se mai numără: Deducerea unor rezultate şi verificarea acestora utilizând inducţia matematică sau alte raționamente logice, Recunoaşterea unor corespondenţe care sunt funcţii, şiruri, progresii, recunoașterea funcției de gradul I, exprimarea legăturii între funcţia de gradul I şi reprezentarea ei geometrică. Absolvenții trebuie să cunoască mulțimi de numere, funcții și ecuații, metode de numărare și matematici financiare, să aibă noțiuni de geometrie, algebră și analiză matematică.
Elevii de la filiera teoretică, profil real, specializarea științele naturii vor trebui să stăpânească mulțimi și elemente de logică matematică, șiruri, funcții,lecturi grafice, funcția de gradul I și II, geometrie plană, elemente de trigonometrie,metode de numărare, matematici financiare, elemente de geometrie , de calcul matriceal și sisteme de ecuații liniare, elemente de analiz matematică, funcții derivabile, elemente de algebră și analiză matematică.
Elevii de la pedagogic vor trebui să stăpânească mulțimi și elemente de logică matematică, șirurile, funcțiile și lecturile grafice, aplicații ale trigonometriei în geometrie, numerele reale, funcțiile și ecuațiile, matematici financiare, noțiuni de geometrie, structuri algebrice, elemente de calcul matriceal și sisteme de ecuații liniare.
Elevii de la filiera tehnologică, profilurile servicii, resurse naturale și protecția mediului, profilul tehnic toate calificările profesionale vor trebui să stăpânească mulțimi și elemente de logică matematică, șiruri, funcții, lecturi grafice, funcția de gradul I și II, mulțimi de numere, funcții și ecuații, metode de numărare, matematici financiare, elemente de geometrie, de calcul matriceal și sisteme de ecuații liniare, analiză matematică, elemente de algebră.
- Bac 2024. Sensul cuvântului „pe neașteptate” și ce confuzii au făcut elevii
- Bacalaureat 2024. Elevii au primit Nuvela la proba scrisă la Limba română
Programa la Istorie Bacalaureat 2024
Competențe
Printre competențe se numără utilizarea eficientă a comunicării şi a limbajului de specialitate cu următoarele cerințe: formularea de argumente referitoare la un subiect istoric, folosirea limbajului adecvat în cadrul unei prezentări scrise, evidenţierea relaţiei cauză – efect într-o succesiune de evenimente, formularea, în scris, a unor opinii referitoare la o temă de istorie.
Exersarea demersurilor şi acţiunilor civice democratice cu: extragerea informaţiei esenţiale dintr-un mesaj, descoperirea constantelor în desfăşurarea fenomenelor istorice studiate, aplicarea principiilor şi a metodelor adecvate în abordarea surselor istorice etc. Elevii mai trebuie să știe să utilizeze sursele istorice, metodele şi tehnicile adecvate istoriei pentru rezolvarea de probleme, să folosească corect coordonatele temporale şi spaţiale relative la un subiect istoric și să construiască sinteze tematice.
Conținut
În ceea ce privește conținutul, elevii trebuie să dețină noțiuni cu privire la popoare și spații istorice, oamenii, societatea și lumea ideilor Secolul XX – între democraţie şi totalitarism, ideologii şi practici politice în România şi în Europa. Constituţiile din România, statul și politica, Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari. (secolele XVIII-XX) România postbelică. Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă. Construcţia democraţiei postdecembriste. D. Relațiile internaționale etc.
Cum se corectează lucrările la Bac 2024
În cele două sesiuni de ale examenului de Bacalaureat 2024, lucrările scrise sunt corectate digitalizate. Concret, elevii vor rezolva lucrările pe foile de examen, iar la final, acestea vor fi scanate de profesori în fața candidaților. După scanare, lucrările vor fi încărcate pe o platformă și trimise aleator către profesorii evaluatori. Aceștia nu se cunosc între ei, sunt din județe diferite față de cel unde sa susținut examenul. Lucrările sunt anonimizate.
Nota finală a probelor de la Bac 2024 se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de profesorii evaluatori, fără rotunjire și doar dacă diferența dintre notele date de aceștia este mai mică sau egală cu un punct.
În cazul în care sunt diferite dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrărilor. După finalizarea recorectării lucrărilor, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare. Apoi, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se înregistrează conform prevederilor procedurii.
- Bacalaureat 2024, proba la Limba română. Zeci de elevi, ținuți două ore în plus în sălile de examen. Ce s-a întâmplat, de fapt
- Bacalaureat 2024: 11 elevi eliminați pentru fraudă, la proba scrisă la Limba și literatura română
Bacalaureat 2024. Calendarul probelor scrise, sesiunea iunie – iulie
1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă
2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă
4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă
5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă
8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale
Bacalaureat 2024. Calendar, sesiunea din toamnă
15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
19 august 2024: Limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă
20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă
21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă
22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă
26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale
Pentru a promova examenul de Bacalaureat 2024 candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă susținută, iar media notelor la Bacalaureat trebuie să fie minimum 6.