Bacalaureat 2024. Rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română
0Profesoara Ruxandra Achim a rezolvat pentru „Adevărul” subiectele la Limba și literatura română care au picat la Bacalaureat 2024, proba scrisă.

Rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română
Iată cum ar fi trebuit rezolvate subiectele la Limba Română pentru nota 10 la Bacalaureat.
Limba și literatura română Subiectul 1
La subiectul 1, elevii au primit un text la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu. Pe baza acestui text, au avut de rezolvat mai multe cerințe. „La punctul A1 au trebuit să dea sinonim pentru două cuvinte: „pe neașteptate” și „împrejurări”. Pentru primul cuvânt putem avea „deodată”, „brusc”, fără veste, ) iar pentru împrejurări merge „circumstanță”, merge „context”, a explicat profesoara. „La punctul A 2 avem numele revistei chair în prima frază: „Gazeta Literară”.
La punctul A3, elevii trebuiau să scrie despre modul în care autorul își propune să se comporta în fața lui Arghezi. „Își propune să aibă o atitudine neutră, își propune să se facă foarte puțin observat, chiar își propune să păstreze liniștea, să nu intervină deloc în discuție. Și avem o secvență aici: „voi fi ochi și urechi”, dar „mut am decis până la urmă”.
Punctul A4. elevii au trebui să explice de ce este surprins autorul când în leve pe marele poet. „ Gabriel Dimitrianu este surprins de intrarea destul de energică a lui Arghezi, de mișcarea aceasta dezinvoltă, chiar în absența bastonului, pentru că în public Arghezi apărea ca un om cu o imagine de bătrân neajutorat”
Punctul A5. O trăsătură morală a lui Gabriel Dimitrianu: „În primul rând timiditatea, pentru că îl surprinde vizita aceasta la Arghezi și cumva e foarte emoționat de întâlnirea cu marele poet. De asemenea, este hotărât, deci hotărârea ar putea să fie o altă trăsătură morală pentru că își propune să nu intervină în discuție, să fie pur și simplu un martor la această întâlnire. Ar fi, de asemenea, o trăsătură morală de luat în calcul și teama, temerea pe care o trăiește atunci când poetul i se adresează în mod direct și chiar pare că îl apostrofează”
- Bacalaureat 2024. Au apărut subiectele la Limba română DOCUMENT
- Bacalaureat 2024. Ce spun profesorii despre subiectele la Limba română. „Ușurele, cu un grad mediu de dificultate”
- Bac 2024. Sensul cuvântului „pe neașteptate” și ce confuzii au făcut elevii
Ce trebuia punctat la textul argumentativ
La punctul B, elevii au avut de redactat un text argumentativ. „Textul argumentativ ar fi trebuit să formuleze o opinie ideal diferită ca formulare de varianta pe care au găsit-o în cerință, adică mai nuanțată, deci nu opusă. Puteau să meargă pe o variantă afirmativă, respectiv faptul că emoțiile ne influențează sinceritatea exprimării. Elevii ar fi putut să insiste pe dezvoltarea acestei ipoteze sublinind faptul că, de cele mai multe ori, starea aceasta emoțională nu permite exprimarea în acord cu ceea ce credem în mod frecvent”. Gabriel Dimitrianu nu minte neapărat, dar cumva se delimitează de critica literară pe care Arghiezi o privea cu atitudine nemulțumită. „Puteau să meargă și pe varianta de negare, și anume că emoțiile nu influențează sinceritatea exprimării. Și iarăși puteau folosi textul pentru că Gabriel Dimitrianu nu neagă cu desăvârșire ipostaza de critic literar, însă își păstrează pasiunea pentru lectură mai degrabă decât pasiunea pentru a comenta pornind de la o carte”.
Elevii puteau să folosească textul pentru argument pro sau contra și puteau să construiască pe el un prim argument,după care puteau să se orienteze și către un al doilea argument. „Ideal ar fi fost să grupeze două argumente pro sau două contra”.
Limba și literatura română Subiectul 2
Elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.
„Aici apar două din cele trei funcții ale notatiilor autorului. „E vorba de funcția scenografică, respectiv prezentarea decorurilor și crearea atmosferei. E vorba despre detaliile referitoare la amenajarea camerei în care se află personajele: vestibulul acela lângă perete, etajera care mai se află acolo în încăpere. Dar există și funcția regizorală, de orientare a jocului scenic, notațiile plasate la nivelul dialogului: Oprindu-se în prag, arată biroul, deschide ușa din dreapta. Deci sunt acele elemente non-verbale care dublează rostirea replicilor”.
- Bacalaureat 2024. Baremele și subiectele la Limba română | DOCUMENT
- Bacalaureat 2024. Elevii au primit Nuvela la proba scrisă la Limba română
Limba și literatura română Subiectul 3
La ultimul subiect, cel mai amplu al examenului de Bacalaureat, candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. Elevii de la profilul uman au avut de elaborat caracterizarea unui personaj dintr-o nuvelă: „Moara cu noroc” sau „Alexandru Lăpușneanul”.
„Dacă au mers pe varianta „Alexandru Lăpușpneanul”, mai mult ca sigur protagonistul ar fi fost de interes, pentru particularitățile de construcție a unui personaj. Elevii puteau să trateze statutul social, psihologic, moral, urmărind reperele pe care le oferă textul și, bineînțeles, ar fi trebuit să pună în evidență o trăsătură, poate cruzimea, cu câteva raportări la scene. Spre exemplu, celebra scenă a măcelului celor 47 de boieri,cruzimea lui Lăpușneanul chiar față de doamna Ruxandra, pe care o cheamă să contemple piramida de capete, o imagine foarte puternică, o imagine extrem de dură”.
De asemenea, conflictul putea fi discutat, mai explică profesoara. „Și aici aveau repere semnificative legate de construcția personajului, pentru că acest conflict pune în mișcare hotărârea lui Lăpușneanu de a se răzbuna și de a centraliza puterea în stat”
Dacă elevii ar fi ales „Moara cu noroc”, tot personajul principal ar fi fost cel mai atractiv. „Aici elevii ar fi putut alege personajul Ghiță și roul său de a asigura familiei un trai mai bun. El face un efort și se mută la Moara cu noroc. Este prezentat statutul social de cârciumar, cum pregătește contactul cu diverse persoane printre care, bineînțeles, și celebrul Lică sămădăul. Din punct de vedere psihologic, Slavici reușește să urmărească foarte bine, cu mult afinament, oscilația lui Ghiță între omul cinstit, care a fost odinioară, și omul dornic să se îmbogățească și să accepte anumite compromisuri pentru ca relația lui cu Lică să funcționeze”.
Relațiile temporale-spatiale, incipitul final sunt foarte importante pentru că sunt elaborate pe baza simetriei - o particularitate a narațiunilor realiste. „În cazul de față, un adevărat prolog și epilog cu rol moralizator: prezența bătrânei, care este vocea experienței de viață și care, la început, avertizează cu privire la riscurile acestei dorințe oarbe de înavuțire”.
Bac 2024. Ce subiecte au picat la Limba română
Subiectul I
În partea A a primului subiect, elevii au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza fragmentului primit la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu.
Subiectul II
Elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.
Subiectul III
La ultimul subiect, cel mai amplu al examenului de Bacalaureat, candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. Elevii de la profilul uman au avut de elaborat caracterizarea unui personaj din „Moara cu noroc”.