Bacalaureat 2024. Ce spun profesorii despre subiectele la Limba română. „Ușurele, cu un grad mediu de dificultate”
0Bacalaureat 2024. Subiectele la Limba română, profil real, sunt accesibile, cu un nivel mediu de dificultate, a declarat pentru „Adevărul” profesoara Ruxandra Achim.
La primul subiect au primit un text la prima vedere din Gabriel Dimiseanu „În vizită la Tudor Arghezi” din vol. „Amintiri și portrete”.
La Subiectul III de la profil real candidații au de făcut un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. Varianta cu numărul 2 ar fi fost cea care a picat.
- LIVE TEXT | Bacalaureat 2024. Subiecte, bareme și rezolvări. Ce subiecte au picat la Limba și literatura română FOTO
- Bacalaureat 2024. Care e media minimă pentru a promova examenul și ce se întâmplă cu cei care obțin 5,99
- Bacalaureat 2024. Modele de subiecte la Limba română. Ce le-a picat elevilor anul trecut
Bacalaureat 2024. Ce spun profesorii despre subiectele la română, profil real
„La profilul real, subiectele sunt destul de ușoare, accesibile, cu un grad mediu de dificultate”, a comentat profesoara. „Sunt generoase”, a completat ea.
„La subiectul 1 elevii au avut un text foarte ușor de înțeles, accesibil, nu cred că le va pune probleme. Nu are arhaisme, nu are capcane. Este un text non literar, la prima vedere, prietenos, ușor de citit, ușor de înțeles. Nu ar trebui să pună probleme”.
În ceea ce privește subiectul al doilea acesta, spune dascălul, ar trebui să fie preferatul elevilor. „Dintre toate variantele care ar fi putut să existe la subiectul doi, cel cu notațiile autorului este preferatul. Aici copiii ar fi trebuit să urmărească cel puțin una dintre cele trei roluri: un rol scenografic (decoruri, atmosferă), un rol regizoral cu indicații pentru jocul actorilor, intonație, gestica scenică și, eventual, un rol de caracterizare”
La modul general, aceste funcții ar fi trebuit să fie acoperite de elevii. „Dar, evident, ei trebuie să bifeze în primul rând cerințele de pe foaia de examen. Subiectul este și acesta accesibil. Texul a fost ales în așa fel încât să existe toate aceste secvențe utile pentru notațiile autorului. Copiii au avut ce scrie aici”.
Pentru nota 8, elevii trebuie să treacă și în subiectul al treilea
Profesoara Ruxandra Achim a explicat că dacă elevii rezolvă perfect primele două subiecte, pot lua nota 7. Însă, pentru o notă mai mare, ei trebuie să rezolve cât mai mult din subiectul trei. „Pentru nota 8, elevii trebuie să bifeze cât mai multe cerințe din subiectul trei. Pentru primele două subiecte rezolvate impecabil iau nota 7. Cu punctul din oficiu ajung la 8. Dincolo de 8 se va duce bătălia. La cum tratează ultimul subiect”.
Ghiță din „Moara cu noroc”, personajul preferat de elevi
Subiectul trei, atât la profilul real cât și la cel uman, a fost și acesta accesibil. Ușor. „Elevii au mers, cel mai probabil, pe Slavici. La nuvelă. Iar cei de la uman sigur au caracterizat personajul „Ghiță”. Este personajul principal. Este cel care dă, până la urmă, substratul acesta psihologic al nuvelei”.
Bacalaureat 2024. Subiectele la Limba română, mai ușoare decât cele de la simulare
Subiectele, spune profesoara de limba română Ruxandra Achim, au fost în acest an mai ușoare decât cele de la simulare. „E mai ușor cu text narrativ, adică e mult mai confortabil decât cu poezie. Anul trecut au avut tot text narrativ. Au avut Camil Petrescu sau Liviu Rebreanu”.
Elevii pot cădea în capcana argumentării
Cea mai grea cerință ar fi cea de la subiectul 1, punctul B. „În general au probleme la argumentare. Adică, sunt niște puncte pe care nu le bifează mereu. Formularea unei ipoteze, de exemplu. Adică, li se pare suficient să transcrie cerința și consideră că au o ipoteză. Nu e așa. La argumente nu au răbdare să le explice. Adică, formulează o idee, dar nu aprofundează și nu fac conexiunea între ideea respectivă și exemplele pe care le oferă. Textul acesta e, de multe ori, insuficient elaborat”.
Subiectele s-au scurs din nou pe Internet
Subiectele la profilul real au fost publicate pe internet la scurt timp după începerea probei. Varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Asta, în condițiile în care elevii termină proba la ora 12:00. În documentele ce par a fi fost fotografiate cu o camera de corp, pe care cineva a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, apar subiectele cu watermark „Gorj – 2783”.
Examenul de Bacalaureat 2024 continuă astăzi cu proba la Limba și literatura română. Proba a început la ora 9.00, iar elevii au la dispoziție trei ore să rezolve subiectele.