Legile Educației, dezbătute dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament

0
Publicat:

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca. 

Ligia Deca / Foto: Un Photo
Ligia Deca / Foto: Un Photo

„A fost aprobată o procedură de urgenţă, în aşa fel încât în Parlament să putem purta discuţia cu Comisiile reunite de educaţie. Intrăm astfel într-o nouă dinamică şi mă bucur că putem intra într-o dezbatere cu membrii Parlamentului, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp posibil, să putem începe, să putem demara reformele atât de necesare pentru sistemul de educaţie", a precizat Ligia Deca.

Admitere la liceu pentru 60% din locuri

Cu toate că în spațiul public au apărut nemulțumiri privind admiterea la liceu suplimentară, Ligia Deca a anunțat că aceasta rămâne valabilă.

„Această formulă pe care pachetul legislativ o include este o formulă la care am ajuns tocmai în urma feedback-ului primit de la actorii în educație. Dacă vă aduceți aminte, vara trecută, în dezbatere publică, formula propusă a fost: 90% din locuri”,  a spus ea.

Ministra a spus că la liceele cu profiluri pentru care există concurență și unde, potrivit Legilor Educației, se vor organiza examene pentru 60% din locuri, pentru celelalte 40% se va concura pe baza notelor de la Evaluarea Națională. În același timp, „10% vor fi acordate prioritar pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sau pentru elevii romi”.

„Am ajuns la o formulă cu 60%. De ce? Tocmai în ideea în care un copil care are o zi proastă și nu performează la examenul care i-ar aduce o potrivire mai bună cu profilul mai are șansa ca, pe baza notelor de la Evaluarea Națională, să aplice pentru profilul respectiv în acel liceu, să mai aibă o șansă să fie distribuit acolo. Este o formulă care, în opinia noastră, îmbină nevoia de potrivire cu profilul, cu ceea ce-ți alegi să faci pentru următorii patru ani de liceu, cu nevoia de a asigura echitate în sistem”.

De asemenea, ea a anunțat că ministerul va stabili în metodologiile subsecvente, de organizare a concursului de admitere care va fi procentul care va conta de la Evaluarea Națională și care va fi cel de la examen. Subiectul va fi aprofundat „cu specialiștii de la Centrul Național pentru Evaluare”.

Salarizarea profesorilor, eliminată

Ligia Deca a declarat că sindicatele din învățământ au fost de acord cu eliminarea din proiectele legilor educației a prevederilor care vizează salarizarea profesorilor.

Ea a mai spus „această decizie s-a luat pentru a exista o unitate legislativă, pentru a nu avea o prevedere care să vizeze direct grila salarială într-o lege specială, ideea ar fi ca legea salarizării unitare să includă toate elementele necesare pentru ca în cazul nostru, personalul din învățământ, să fie motivați financiar. Rămâne, așa cum am spus, angajamentul politic că pentru debutanții din învățământ salariul va pleca de la nivelul salariului mediu brut pe economie”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite