ISMB răspunde celor 70 de elevi de la liceul Șincai cu lucrările de Bac anulate: ar trebui să o considere o oportunitate

0
Publicat:

Inspectoratul Școlar București își bate joc, la propriu, de niște absolvenți de liceu, cărora li s-au anulat lucrările de Bacalarureat dintr-un motiv mai mult decât aiuritor. După luni de zile, un răspuns primit la cererea unui părinte spune că ar trebui să o considere o „oportunitate”.

Examen de Bacalaureat  FOTO Mediafax
Examen de Bacalaureat FOTO Mediafax

Nu mai puțin de 70 de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București au avut ghinonul să le fie anulate lucrările de Bacalaureat, din motivul că „neîncadrarea exactă a sintagmei <Examenul național de bacalaureat> pe două rânduri a câte două cuvinte ar putea fi interpretată de evaluatori ca semn pe lucrare”, arată Edupedu. Lucrările lor au fost anulate la proba de Limba și literatura română, după aproximativ o oră de la începerea examenului. Timpul de lucru al elevilor nu a fost prelungit.

Lucrări anulate la jumătatea probei

Potrivit aceleiași surse, la două luni de la examen, unul dintre părinți a făcut o solicitare la Inspectoratul Școlar Bucurșeti (ISMB), pentru a primi un răspuns în legătură cu această nedreptate care li s-a făcut celor 70 de candiadați.

Documentul publicat pe Facebook     FOTO Edupedu
Documentul publicat pe Facebook FOTO Edupedu

Un domn din consiliu a venit, pe la jumătatea examenului, să ne ștampileze subiectele și a constatat că unii copii, în loc să scrie <Examenul Național de Bacalaureat>, <de> pe rândul al doilea, au scris pe primul rând”, a spus una dintre candidate, după cum scria Edupedu.ro la acea vreme. „La mine în sală s-au anulat 9 lucrări și cam așa a fost și în alte săli. La mine s-au anulat după oră și un sfert, în alte săli s-au anulat și după oră și jumătate. Unii copii nu au reușit să termine subiectul III”, a precizat o altă candidată.

„S-a apreciat” că elevii ar fi putut să rescrie lucrările

Răspunsul ISMB a fost făcut public pe Facebook de către fosta dorectoare a colegiului, profesoară de matematică, cea care a semnalat inițial cazul în iunie.

ISMB a emis un răspuns semnat de inspectorul școlar general, Vlad Drinceanu și de inspectorul școlar de Istorie, Mihai Manea. În text apare o formulare generică din care se înțelege la modul general că „s-a apreciat” că toți elevii vizați de anularea lucrărilor ar fi avut timp să rescrie lucrările până la terminarea timpului alocat probei, indiferent de subiectul la care ar fi ajuns până în momentul respectiv, la mijlocul probei.

Instituția mai precizează că vor exista noi proceduri sau proceduri actualizate, pentru acordarea de timp „suplimentar pentru redactarea lucrărilor de către candidați, la solicitarea acestora”, fără să precizeze condițiile și contextul de prelungire a timpului și fără să atribuie propunerea vreunui raport sau membru de comisie de Bacalaureat, menționând, tot generic, că „s-a propus”.

Ar trebui să o considere o „oportunitate”

Motivele anulării lucrărilor scrise fac referire la prevederile art. 56 (5), art. 59 (3) din OMECTS Nr. 4799/2010, Precizările ME Nr. 27470/5.05.2023.

S-a apreciat, că în condițiile în care candidații au putut rescrie lucrările până la finalizarea timpului alocat probei, aceasta a constituit o oportunitate pentru candidați, deoarece depistarea semnelor distinctive ar fi dus la posibila anulare a lucrărilor la nivelul centrelor de evaluare.

În vederea bunei desfășurări a examenelor naționale în viitor s-a propus, între altele, elaborarea unor proceduri distincte sau updatarea celor deja existente cu privire la acordarea de timp suplimentar pentru redactarea lucrărilor de către candidați, la solicitarea celor din urmă”, scrie în răspuns, document redat mai jos.

Deși au trecut aproximativ două luni de la incident, nicio măsură nu a fost luată și niciun vinovat nu a fost găsit, deși Ministrul Educației anunțase atunci o anchetă prin Corpul de Control.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite