Ciolacu: Comisia Europeană a spus să vedem unde, gradual, scoatem aceste excepţii fiscale. Scoaterea nu e brutală

0
Publicat:

Premierul României a explicat faptul că la nivelul reformei din zona fiscalității este și măsura scoaterii excepțiilor care se bucură anumite categorii, însă nu e vorba de o eliminare „brutală”, ci „graduală”.

Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Există o singură abordare diferită a Comisiei, faptul că ele (n.r.- microîntreprinderile) au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poţi să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi. Dar să rezolvăm problemele, primele cinci, fără sărăcie, fără foamete, educaţie, infrastructură. Deci, undeva nu funcţionează. Şi Comisia a spus, înţeleg, haideţi să vedem unde gradual scoatem aceste excepţii. Dar discuţia şi scoaterea excepţiilor nu este una brutală, care să strice activitatea”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni (FSRP) – ediţia 2023.

Liderul de la Palatul Victoria a punctat că HORECA și microîntreprinderile revin după o perioadă de pandemie când au fost susţinute cu bani de la buget ca să depăşească acel un an şi jumătate în care nu au mai avut activitate.

„Au fost hotelurile închise, restaurantele, cinematografele, teatrele. Atunci, statul român a venit cu fonduri foarte multe, s-a întors până aproape de 6% din PIB către această zonă. Nimeni nu va modifica nimic din ceea ce funcţionează. Pentru mine este foarte important parteneriatul cu partenerul social. Domnul Jianu, de când a intrat PSD la guvernare, este preşedintele la Garantare, deci preşedintele de la IMM-uri este şi la Fondul de Garantare, pentru că el cunoaşte şi şi-a făcut echipa, nu i-am impus nicio echipă. Start-up Nation continuă”, le-a mai transmis Ciolacu studenţilor.

Scăderea ordonatorilor de credite

Premierul a recunoscut existența unui draft de lucru privind măsurile bugetare și cele pe fiscalitate. „Era normal să existe un draft de lucru la Ministerul de Finanţe. Acel draft a mers la presă, nu mă deranjează cu nimic, foarte bine, că nu are nimeni nimic de ascuns. Poate în urma feedback-urilor remediem anumite lucruri. dar, oameni buni, nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil aşa ceva. Nu poţi, fiecare bibliotecă, fiecare teatru mai mic sau mai mare, fiecare agenţie mai mică sau mai mare, toţi suntem ordonatori de credite”, a spus premierul.

Una din discuțiile aprinse este cea legată de banii pentru zona culturală. Bugetele pentru evenimentele culturale și de „recreere” vor trebui limitate de autoritățile publice la 7,5% din veniturile proprii, din anul precedent, potrivit schiței de OUG referitoare la măsurile bugetare.

Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și  aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar 67: Cultură, Recreere, Religie și Sport nu pot depăși 7,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent”, este prevederea din schița de OUG referitoare la măsurile bugetare. Până în prezent nu exista o astfel de limitare. Iar propunerea vine în apropierea anului electoral 2024, când vor fi nu mai puțin de 4 rânduri de alegeri.  Însă anterior, Coaliția a trecut la foc automat tot felul de zile de sărbătoare, pentru a celebra diferite momente istorice sau activități. Doar anul acesta, Coaliția a adoptat deja șase asemenea prilejuri de distracție 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite