Guvernul promite burse de 15.000 de euro pentru a ţine olimpicii în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ponta a aprobat proiectul de stimulare financiară a olimpicilor pentru a nu pleca peste hotareFOTO: Adevărul Arhiva
Premierul Ponta a aprobat proiectul de stimulare financiară a olimpicilor pentru a nu pleca peste hotareFOTO: Adevărul Arhiva

Tinerii olimpici care se hotărăsc să rămână în România ar urma să primească, din toamnă, burse de cercetare de 15.000 de euro, pentru doi ani. Pentru 2013, vor fi disponibile 50 de astfel de granturi.

Premierul Victor Ponta a anunţat crearea unui program special de burse pentru tinerii olimpici care se hotărăsc să rămână în România, după premierea de miercuri a tânărului Ionuţ Budişteanu, care a luat trofeul la concursul internaţional organizat de Intel anul acesta.

„Ministrul Educaţiei Naţionale şi ministrul Cercetării mi-au comunicat că va fi creat un program special pentru tinerii talentaţi care se hotărăsc să rămână, să studieze în România şi practic să creeze aici în viitor. La început vor fi 50 de granturi. Îmi doresc foarte mult ca, în prima fază, încă 49 de tineri să fie la fel de talentaţi şi determinaţi ca Ionuţ Budişteanu să facă lucruri bune în ţară”, a declarat premierul Victor Ponta, cu ocazia participării la festivitatea de premiere a olimpicului Ionuţ Budişteanu, câştigătorul concursului Intel ISEF din SUA.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat miercuri că bursele ar urma să fie acordate din toamnă, banii fiind destinaţi proiectelor de cercetare şi inovare dezvoltate de studenţii care aleg să-şi facă studiile la universităţi din ţară.

„Granturile vor fi de 15.000 de euro, pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitate de prelungire cu încă un an. În afara acestor sume vor exista separat şi sume de bani destinate participării la conferinţe sau competiţii internaţionale“, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Granturi pentru studenţii implicaţi în cercetare în ţară

O altă condiţie este să existe un parteneriat cu un laborator de cercetare, fie din cadrul unei universităţi, al unui institut de cercetare sau al unei firme cu un astfel de profil.

La rândul său, ministrul delegat pentru Cercetare Ştiinţifică, Mihnea Costoiu, a declarat că acest proiect face parte dintr-unul mai amplu, lansat de la 1 octombrie.

„Olimpicii internaţionali, dincolo de sumele destinate cercetărilor, o să beneficieze de sume suplimentare din finanţarea de bază şi din fondul de burse acordat de Minister pentru susţinerea activităţii lor. Este un proiect pe care îl susţinem cu toate eforturile, acela de a menţine tinerii de valoare în România“, a declarat Costoiu, citat de Agerpres.

Ionuţ Budişteanu a primit miercuri din partea premierului o diplomă de excelenţă pentru recunoaşterea meritelor excepţionale obţinute şi un premiu de 12.000 de lei.

Tânărul a anunţat şi cu această ocazie că vrea să-şi continue studiile în România şi, ca atare, premierul Victor Ponta a propus ca programul de acordare a celor 50 de burse speciale pentru olimpicii ţării să poarte numele lui Ionuţ Budişteanu. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite