GRAFIC Cum s-au schimbat rezultatele la Bac-ul olimpicilor în ultimii şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpicii şi sportivii au dat Bac-ul special, anul acesta, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti      FOTO: Adevărul
Olimpicii şi sportivii au dat Bac-ul special, anul acesta, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti      FOTO: Adevărul

Rezultatele preliminare de anul acesta la Bacalaureatul special, dedicat olimpicilor şi sportivilor care participă la competiţii internaţionale, indică o creştere cu aproximativ 15% a ratei de promovare în rândul candidaţilor faţă de 2012, de la 34% la 49%, însă reprezintă o scădere la jumătate faţă de rezultatele înregistrate din 2008 până anul trecut.

UPDATE 18:17 - Fostul ministru al Educaţiei şi actualul consilier prezidenţial, Daniel Funeriu, a comentat pe blogul său în privinţa simplificării subiectelor, în premieră, la bacalaureatul special de anul acesta, spunând că guvernul Ponta "a prevăzut ca elevii de la filiera tehnologică să aibă un bacalaureat mult mai uşor decât cei de la filiera teoretică, cu toate că diploma va fi identică".

"Altfel spus, un elev bunicel de la tehnologic va avea o medie la bac mai mare decât un elev bun de la filiera teoretică pentru că subiectele vor fi mult mai uşoare. Şi cum Guvernul a aprobat ca media de la bac să fie luată în considerare la intrarea la facultate, cei buni care au făcut filiera teoretică vor fi clasaţi sub cei bunicei care au făcut filiera tehnologică. Din nou se răstoarnă valorile", a scris Funeriu pe blog.

El mai spune că lucrul acesta se datorează faptului că, în 2009, ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, "nu a înscris niciun elev de clasa a IX-a la filiera profesională, deci anul acesta intră la bacalaureat un număr mare de elevi care ar fi trebuit să meargă la profesional şi care, se ştie bine, nu au nicio şansă să ia un bacalaureat pe bune. Se prefac că păstrează forma (camere de luat vederi) dar renunţă la fond: bacalaureatul să fie o diplomă adevărată".


Din totalul celor 209 de candidaţi care au susţinut în mai 2013 examenele în sesiunea specială de bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale, 104 au promovat, adică 49,76%, arată rezultatele parţiale, înainte de contestaţii, anunţate joi seară de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Cele mai multe medii obţinute, respectiv 35, au fost între 6 şi 6,99, însă niciun candidat nu a promovat cu media 10. Din totalul absolvenţilor prezenţi la examene, trei au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă. 

Mediile finale se vor afişa vineri, după soluţionarea contestaţiilor.

Cifrele preliminare indică totuşi o creştere a ratei de promovare în rândul olimpicilor şi al sportivilor, fără a ajunge însă la nivelul anului 2011 (98,82%), ultimul an fără camere video de supraveghere la Bac.

Conform MEN, spre deosebire de sesiunea similară din 2012, când doar 34,21% dintre participanţi au reuşit să treacă examenul de bacalaureat, se observă, pentru acest an, o tendinţă de creştere a procentului de promovare“, se arată în comunicatul ministerului.

Promovare în „cădere liberă“ din 2012

Diferenţa, deşi mică, poate fi explicată şi prin schimbarea variantelor de subiecte date la examene de Română, Matematică, Chimie şi Fizică, diferite în funcţie de profilul studiat: Uman vs Real, Real/Ştiinţele Naturii vs Tehnologic. La Română, a existat o variantă pentru Uman şi alta pentru Real, iar la Matematică a fost introdus al treilea set de subiecte, mult mai uşoare, pentru cei de la profilul Tehnologic.

Din anul 2012, când s-au introdus camerele video la Bacalaureatul special destinat olimpicilor, rata de promovare aproape s-a înjumătăţit: de la 98,82%, în 2011, cifră apropiată de cea din 2009, la 34,21%, în 2012, scădere similară înregistrată si în cazul bacalaureatului tradiţional. În 2008 şi în 2010, toţi elevii au trecut cu bine de Bac-ul olimpicilor, când rata de promovare a fost de 100%, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Promovarea la BAC-ul olimpicilor 2008-2013 | Create infographics

Scandal cu sportivi la BAC-ul olimpicilor de anul trecut

În 2012, când la examen s-au înscris 880 de candidaţi, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare al acestora, subliniind că la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat.

Mai mult, COSR a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST) şi Ministerului Educaţiei demararea unei investigaţii privind numărul candidaţilor, demersul venind după ce a fost făcută publică rata de promovare înainte de contestaţii, 34,2%, de trei ori mai mică decât cea din 2011.

În replică, Ministerul Educaţiei a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanţii ministerului, doar 47 dintre candidaţii din 2012 sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive. Ca atare, ministerul a demarat o anchetă, însă rezultatele acesteia, din toamna lui 2012, nu au indicat vreo ilegalitate.

Calendarul Bacalaureatului clasic 2013

În ceea ce priveşte sesiunea pentru restul elevilor, din vară, înscrierile candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 au avut loc între 27 şi 31 mai, când se vor încheia şi cursurile. 

Probele încep pe 10 iunie şi se încheie pe 5 iulie, iar rezultatele finale, după contestaţii, se vor afişa pe 12 iulie. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite