UPDATE: BACALAUREAT 2013 Olimpicii au dat prima probă scrisă, la Română. Ministerul Educaţiei a simplificat subiectele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După examenul de limba română, urmează probele de profil: proba obligatorie şi cea la alegere   FOTO: Arhiva Adevărul
După examenul de limba română, urmează probele de profil: proba obligatorie şi cea la alegere   FOTO: Arhiva Adevărul

Elevii de clasa a XII-a care vor participa la vară la olimpiade şi competiţii internaţionale au susţinut luni proba scrisă de la limba şi literatura română, unde romanul psihologic i-a pus în dificultate, mai ales pe sportivi. Săptămâna trecută, liceenii au dat probele orale la română, o limbă străină şi competenţele digitale.

UPDATE 18:50 - Din totalul celor 209 de candidaţi care au dat examen, începând cu ora 9.00, doi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

"În comparaţie cu anii precedenţi, în acest an, un element de noutate l-a reprezentat introducerea a două tipuri de subiecte, a căror structură a fost concepută în funcţie de filiera urmată de absolvenţi", scrie în comunicat.

De asemenea, s-a eliminat textul critic de la subiectul al II-lea pentru  demonstrarea competenţelor de argumentare, în scris, a unor opinii, în diverse situaţii de comunicare, deoarece îi punea în dificultate pe foarte mulţi dintre candidaţi. Aceştia se concentrau pe ideea formulată în citat (de cele mai multe ori înţeleasă greşit) şi nu pe formularea propriei opinii.

UPDATE 18.20 - Elevii au avut de rezolvat varianta 2 extrasă la Ministerul Educaţiei, luni dimineaţă. Candidaţilor li s-a cerut, la subiectul I, să rezolve cerinţe de vocabular şi să comenteze literar pe un text la prima vedere din Mihai Eminescu, „Din cerurile-albastre“, iar la subiectul II să scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre „modul în care activitatea de voluntariat contribuie la dezvoltarea personală“.

Subiectul al III-lea este cel care i-a pus în dificultate pe olimpici, majoritatea din loturile sportive, în care li se cerea „să redacteze un eseu de 600 – 900 de cuvinte (două-trei pagini) în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat“. Mulţi dintre cei care au dat prima probă scrisă la centrul din Ploieşti au ieşit din examen după numai o oră şi jumătate, nedumeriţi la care roman făcea referire subiectul III.

Pentru că nu au ştiut nici măcar la ce roman se referă subiectul, mulţi au preferat să nu îl trateze deloc, câţiva au însăilat câteva rânduri despre „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ sau, după cum îşi amintea titlul unul dintre candidaţi „Ultima noapte de război, întâia noapte de dragoste“. Alţii, confuzi şi total pe lângă subiect, au tratat „Baltagul“, „Ion“ sau „Moromeţii“.

Variantele corecte de rezolvare a subiectului erau „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ de Camil Petrescu sau orice altă operă a lui Camil Petrescu, dar şi „Enigma Otiliei“ de George Călinescu, şi, evident, doar din perspectiva prezentării relaţiei dintre două personaje ale acestor romane. O simplă prezentare a unui astfel de roman nu atingea cerinţele subiectului.

„La primele două am mai scris ceva, dar la subiectul trei nici nu ştiu despre ce a fost vorba. Adică nu am putut să aflu nici titlul romanului. Noi nu avem timp să învăţăm, suntem mereu în cantonament sau la antrenamente. Cred că o să pic. O să dau şi la toamnă“, a declarat unul dintre sportivii de la haltere venit la Ploieşti să dea Bac-ul, opinie împărtăşită de majoritatea candidaţilor sportivi.

Subiecte_Romana_Real_Tehn_BacOlimpici

Barem_Romana_Real_Tehn_BacOlimpici

Subiecte_Romana_Uman_Ped_BacOlimpici

Barem_Romana_Umana_Ped_BacOlimpici

UPDATE 15:33 - "A fost un singur incident, un elev a fost eliminat din examen pentru copiat, este vorba de un olimpic sportiv", a declarat pentru adevarul.ro, Aurel Graur, putătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, unde se ţine Bacalaureatul olimpicilor anul acesta.

257 de elevi de clasa a XII-a s-au înscris pe listele speciale cu cei care vor da ”Bacalaureatul Olimpicilor”, în perioada 18-23 mai 2013. Ei dau examenul mai devreme decât restul liceenilor, care încep examenele pe 10 iunie, ca să aibă timp să se pregătească pentru competiţii şi olimpiade internaţionale.

După examenul de limba română, urmează probele de profil: proba obligatorie (28 de mai) şi cea la alegere (29 mai), apoi, pe 30 mai, proba scrisă la limba maternă, când se vor afişa şi rezultatele parţiale. Pe 31 mai se anunţă notele finale.

Bac-ul olimpicilor se dă la Ploieşti

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti a fost desemnat, în acest an, centrul pentru susţinerea sesiunii speciale a examenului de bacalaureat. Elevii veniţi din toată ţara sunt cazaţi în Ploieşti, în căminul unui colegiu din oraş.

Majoritatea, peste 200, apar pe listele loturilor de sportivi, de aproape patru ori mai puţini, însă, faţă de anul trecut, când Ministerul Educaţiei a declanşat şi o anchetă pe această temă.

Pentru a evita situaţia de anul trecut, când s-a descoperit că mulţi dintre cei 900 de elevi înscrişi la sesiunea specială nu aveau neapărat nevoie de un examen separat, anul acesta trierea a fost foarte drastică.

„Am primit o listă de la Ministerul Educaţiei cu elevii care au acest drept. Din lista de aproximativ 230 de liceeni, doar 209 s-au şi înscris la examen, un număr mult mai mic în comparaţie cu anii anteriori. Dintre aceştia, aproximativ 40 sunt olimpici şcolari, iar restul elevi din loturile naţionale sportive“, a spus Gabriel Ţaga, directorul Colegiului „Mihai Viteazul“ (CNMV) şi preşedinte al comisiei pentru sesiunea specială de bacalaureat. Dintre aceşti concurenţi, 13 sunt din Prahova.

În ceea ce priveşte sesiunea pentru restul elevilor, din vară, înscrierile candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 se vor face între 27 şi 31 mai, când se vor încheia şi cursurile.

Probele încep pe 10 iunie şi se încheie pe 5 iulie, iar rezultatele finale, după contestaţii, se vor afişa pe 12 iulie. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite