Ghidul învăţătorului pentru noile manuale digitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii şi părinţii au la dispoziţie, de luni, o platformă şi un Tel verde gratuit în cazul în care au neclarităţi sau întrebări legate de utilizarea noilor manuale digitale, introduse în premieră în noul an şcolar.

Noile manuale de clasa I şi a II-a vor aduce, ca element de noutate, posibilitatea de a preda şi învăţa şi pe suport digital. Aceasta modalitate este pe placul copiilor, dar ar putea naşte dificultăţi pentru învăţători şi părinţi.

Anticipând aceasta situaţie, luni a fost lansată o platformă online unde dascălii pot să se informeze şi să primească sfaturi despre utilizarea variantelor digitale. Platforma a fost creată special pentru ei de către experţii de la Siveco şi editura Litera.

Cele două firme sunt între câştigătorii licitaţiei de manuale de Matematică şi Explorarea Mediului şi de Comunicare în Limba Română pentru clasa întâi. Acestea vor pune la dispoziţia învăţătorilor şi un Tel verde gratuit (0800-110222), la care pot suna în cazul în care au întrebări sau solicită îndrumări.

Platforma se numeşte Clubul Dascălului Modern şi a devenit de azi accesibilă pe site-ul manualPLUSdigital.ro şi pe pagina de Facebook manualPLUS digital.

„Profesorii vor fi mai reticenţi la început în ceea ce priveşte folosirea manualelor digitale, de aceea Siveco şi Litera au făcut Clubul Dascălului Modern, unde se poate înscrie orice profesor din România. Pentru prima dată, vor avea şi un call center, de la opt dimineaţa la opt seara, la care vor putea suna de pe un Tel Verde gratuit, sau vor putea trimite un sms, iar un operator îi va suna înapoi şi vor răspunde la orice întrebare are. De asemenea, dacă exista o întrebare pentru autorul manualului, noi o transmitem mai departe şi în 24 de ore cel care a intrebat primeşte un răspuns autorizat“, a explicat pentru Adevărul directorul executiv de la Litera, Marin Vidraşcu.

Copiii, încântaţi de varianta digitală

Manualele sunt făcute după noile programe şi vor fi distribuite şi în varianta lor digitală, o premieră anul acesta, ceea ce va oferi dascălilor un instrument în plus de utilizat la clasă.

„Am lucrat la ambele manuale şi am vrut, în primul rând, să ne apropiem de experienţa şi de interesul copiilor. Avem în manuale teme care se referă la dinozauri, la stele şi la planete, la lucruri de care copiii chiar sunt interesaţi. Noi am învăţat foarte mult de la ei, ne-au spus ce-i interesează şi am încercat să ţinem seama de lucrul acesta. Cred că cel mai mult le va plăcea manualul digital“, este de părere autorul de manuale Daniela Beşliu, care a profesat ca învăţătoare timp de 25 de ani.

Noile manuale, complementare modelului clasic de predare

„Tehnologia este un element de complementaritate util în şcoală, iar profesorii trebuie să considere calculatorul un mediu de învăţare complementar. Manualele digitale oferă şi altceva faţă de un manual pe hârtie. Prin activităţile interactive, elevii ajung să folosească tipurile diferite de inteligenţă pe care le au“, a explicat şi Radu Jugureanu, directorul departamentului de continut educational din Siveco.

Deşi rezultatele licitaţiei au fost contestate de alte edituri, ceea ce ar putea duce la întârzierea apariţiei manualelor pe piaţă, Vidraşcu spune că deocamdată nu are semnale de la oficiali în acest sens. Manualele ar trebui să ajungă pe băncile elevilor pe 15 septembrie.


Pe aceeaşi temă:

Pricopie: toţi elevii din România vor beneficia, treptat, de manuale digitale. Licitaţia nu se anulează

Federaţia Editorilor din România cere anularea licitaţiei pentru noile manuale, care ar putea fi amânate din nou

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Ministerul Educaţiei a anunţat câştigătorii licitaţiei pentru noile manuale de la clasele I şi a II-a

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Editorii acuză Ministerul Educaţiei că întârzie să anunţe câştigătorii licitaţiei pentru noile manuale şcolare

Ministrul Educaţiei promite manuale noi şi în format digital din 15 septembrie, pentru elevii claselor I şi a II-a

Licitaţia pentru noile manuale şcolare a fost amânată cu 45 de zile. Editorii: Manualele vor ajunge la elevi de Crăciun

Cifrele de afaceri cerute firmelor care vor să participe la licitaţia pentru noile manuale, reduse de aproape 10 ori

Ministerul Educaţiei a publicat cerinţele din licitaţia pentru noile manuale şcolare. Editorii spun că sunt nerealiste

Documentaţia privind licitaţia pentru noile manuale a fost respinsă, joi, de ANRMAP

Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă

Manualele digitale, o intenţie bună pusă în practică pe genunchi

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite