FSLI anunţă că depune din nou la Parlament proiectul de lege pentru protecția profesorilor

0
Publicat:

În urma incidentului de la Liceul ”Ion Creangă” din București în care un elev și-a înjunghiat profesoara la clasă, una dintre cele mai mari federații sindicale din Educație - FSLI – a anunțat că depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice. ”Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli!”, atrag atenția sindicaliștii.

Numărul profesorilor agresați de elevi este în creștere Foto: Arhivă
Numărul profesorilor agresați de elevi este în creștere Foto: Arhivă

FSLI consideră că această lege reprezintă în acest moment o necesitate a sistemul de învăţământ. Noi nu vrem violență în unitățile de învățământ și considerăm că școala trebuie să fie un spațiu sigur pentru toți participanții la actul educațional: în egală măsură cadre didactice și elevi, se arată într-un comunicat al federației.

Asistăm la o creştere a gradului de violenţă în şcolile din România, iar tot mai multe cazuri de agresiune sunt îndreptate împotriva cadrelor didactice! Şcolile devin un spaţiu al violenţei, al fricii şi al nerespectării legilor.

Federaţia noastră reia demersurile prin care vom depune în Parlamentul României un proiect de lege prin care cerem aplicarea unor măsuri prin care să combatem astfel de fenomene.

Reamintim faptul că o astfel de iniţiativă legislativă a fost depusă de FSLI în anul 2018. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, comisiile de învățământ și juridică din Senatul României au dat aviz favorabil, dar, din păcate, senatorii României au îngropat această iniţiativă.

Acum cerem imperativ atât deputaţilor, cât şi senatorilor să voteze această lege, dacă îşi doresc ca şcoala să îşi recapete siguranţa atât pentru cadre didactice, cât şi pentru elevi!

”Nu mai putem accepta ca angajații din sistemul de învățământ din România să devină victime ale elevilor sau ale părinților acestora!

Precizăm şi acum faptul că prin adoptarea acestei legi nu ne dorim să afectăm drepturile şi libertăţile elevilor, aşa cum nu susţinem sub nicio formă cazurile în care angajaţii din educaţie devin agresorii elevilor. Dorim în egală măsură ca elevii şi profesorii lor să se simtă în siguranţă şi să medieze conflictele care apar într-un mod paşnic, cu respect şi înţelegere. Apreciem, de asemenea, faptul că este nevoie şi de acordarea unei atenţii mai mari prezenţei psihologilor şcolari în unităţile de învăţământ, al căror real suport va duce la scăderea cazurilor de agresiune, dar şi la reducerea fenomenului de bullying”, potrivit aceleiași surse.

"Proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice iniţiat de FSLI este o urgență în acest moment pentru sistemul de educație din România. Colegii noştri sunt cei care ne cer pe toate căile să intervenim pentru a schimba climatul din unităţile de învăţământ. Vrem școli sigure pentru angajații din educație așa cum vrem siguranță și securitate și pentru copiii care învaţă în aceste şcoli. Un cadru didactic dominat de frică, a cărui viaţă este ameninţată, nu îşi poate desfăşura activitatea, iar cei care pierd sunt toţi: şcoala, familia, copiii! Violenţa nu este un răspuns, nu este o soluţie, prin urmare copiii noştri trebuie să înveţe această lecţie din familie şi mai departe din şcoală! Parlamentarii care nu vor susţine această iniţiativă legislativă nu fac altceva decât să devină părtaşi la fărădelegile care se petrec acum în unităţile de învăţământ. Le cerem şi pe această cale să adopte cât mai repede legea prin care colegii noştri pot recăpăta siguranţa la locul de muncă, fără să le mai fie afectată integritatea fizică şi psihică!", a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite