Proiectul legii Învățământului Preuniversitar nu vorbește de sancțiuni în cazul unor agresiuni asupra profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Varianta actuală a legii Învățământului Preuniversitar, aflată în prezent în Parlament, vorbește de interzicerea comportamentelor „care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea fizică/psihică ale beneficiarilor primari și ale personalului din învățământ”, dar nu precizează și sancțiuni.

Legea Educației nu arată cum sunt sancționați elevii care agresează profesori
Legea Educației nu arată cum sunt sancționați elevii care agresează profesori

Dacă un cadru didactic este agresat, se aplică sancțiunile prevăzute în Codul Penal, profesorii având statutul de funcționari publici.

Art 11, alin. 1 al legii Învățământului Preuniversitar, aflată acum în Parlament, face referire la comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea fizică/psihică ale beneficiarilor primari și ale personalului din învățământ și se precizează că acestea sunt interzise, dar sancțiunile nu există în legea învățământului.

Art. 11

„(1) În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar, sunt interzise discriminările pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare, inclusiv segregarea școlară prin concentrarea elevilor în anumite spații școlare, săli de clasă, clădiri, structuri, bănci sau activități și comportamente care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate/conduită, în orice formă de manifestare, atât ca violență psihologică – bullying, cât și ca violență fizică, precum și orice alte activități sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea fizică/psihică ale beneficiarilor primari și ale personalului din învățământ”.

Foto: Captură din legile Învățământului Preuniversitar
Foto: Captură din legile Învățământului Preuniversitar

În prezent, art. 7 al Legii Educației Naționale interzice doar „activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic”.

Captură Legea Educației nr.1/2011
Captură Legea Educației nr.1/2011

Cine poate sancționa și care sunt sancțiunile

În prezent,  art 98 din Legea Educației arată că, Consiliul profesoral este cel care propune sancționarea abaterilor disciplinare ale elevilor, decizia urmând să aparțină Consiliului de administrație al unității școlare. La ședințele Consiliului de administrație participă de regulă și un reprezentant al elevilor cu statut de observator.

Totodată, Art. 15 din Statutul elevului interzice acestuia să introducă în școală sau în perimetrul acesteia orice tipuri de arme care ar putea pune în pericol integritatea fizică și psihică.

Captură Statutul elevilor
Captură Statutul elevilor

Art. 16 din același document prevede că elevii care săvârșesc fapte care încalcă normele legale în vigoare, inclusiv regulamentele școlare, vor fi sancționați în funcție de gravitatea faptei.

Sancțiunile care pot fi aplicate sunt: observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară a bursei, mutarea disciplinară la o clasă paralelă, preaviz de exmatriculare și exmatriculare. Sancțiunea poate fi însoțită de scăderea notei la purtare. Violența fizică — sub orice formă — se mai spune în document, se sancționează conform normelor legale în vigoare.

De precizat că, din martie 2023, Statutul a fost modificat, exmatricularea fiind permisă doar în cazul elevilor de la învățămîntul postliceal. În România, învățământul obligatoriu este de 12 clase.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite