Foto Fabrica de meșteri din Argeș. Când va fi gata primul campus pentru învățământ dual din mediul rural
0În comuna Vulturești din Argeș au început miercuri, 18 septembrie, lucrările la primul campus preuniversitar profesional în sistem dual din România în mediul rural.
Viitorul campus din comuna Vulturești, aflat la 35 de kilometri de Pitești, va asigura toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal, inclusiv profesorii, care vor preda după o programă modernă pentru a forma specialiști pe certificările solicitate de agenții economici din Argeș.
Campusul va avea o suprafață de 72.000 de metri pătrați, pusă la dispoziție gratuit de către Primăria Vulturești, urmând a fi dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare pentru cei peste 300 de elevi care vor studia aici, de la laboratoare, ateliere de lucru, bibliotecă și amfiteatru până la terenuri de sport, spații de relaxare, cafenea, cantină, brutărie, spălătorie, frizerie, mini-fermă animale, livadă și o grădină de legume.
Lucrările la campus au început în prezența a numeroși oficiali, dar şi reprezentanți ai mai multor companii implicate în proiect.
”Lucrările la Campusul BookLand din comuna Vultureşti se vor finaliza în septembrie 2025. Elevii vor fi selectați în funcție de abilități, vor primi burse, iar la final vor avea un loc de muncă asigurat. Îi vom învăța și carte și meserie. Campusul va funcționa ca o școală privată, dar cu zero taxe. Din clasa a IX-a, elevii vor știi pentru ce companie vor lucra. Fiecare elev va face 2.000 de ore de practică la angajatori”, a declarat pentru ”Adevărul” Mihaela Petrovan, președinta Asociației BookLand.
Investiția în campusul de la Vulturești se ridică la peste 5 milioane de euro, cu implicarea mai multor companii private. Asociația BookLand a reușit să renoveze 80 de școli și grădinițe din mediul rural în ultimii cinci ani.
Ciolacu: ”Modelul campusului de la Vulturești trebuie extins în toată România”
”Viitorul campus din Argeș oferă un viitor mai bun pentru tinerii din Argeș și nu numai. Le oferă tinerilor posibilitatea să rămână aici, să aibă un viitor în România. Modelul campusului în sistem dual de la Vulturești trebuie extins în toată România. Învățământul dual este esențial pentru dezvoltarea României”, a fost mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu, transmis prin intermediul secretarului de stat Adeline Dan.
Primul proiect în Argeș axat pe învățământ dual a fost lansat în 2014 la Mioveni, ca urmare a parteneriatului dintre Liceul Tehnologic Construcții Mașini și Uzina Dacia, pe domeniul mecanic, în calificarea sculer-matrițer. Iar acest parteneriat a stârnit o emulație spectaculoasă pentru învățământul dual.
”De la șase clase în sistem dual în Argeș am ajuns acum la nu mai puțin de 51 de clase, cu mult peste media României. Este un moment istoric la Vulturești, nu numai pentru că va fi primul campus în sistem dual din mediul rural, ci și pentru că acest drum început acum 10 ani cu învățământul în sistem dual merge mai departe”, a precizat Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general al județului Argeș.
”Haideți să învățăm copiii să rămână în România”
”Argeșul este primul județ din România ce implementează un asemenea proiect în mediul rural, un proiect esențial pentru educație. Haideți să învățăm copiii să rămână în România, să învețe o meserie, să aibă un viitor aici pentru că doar așa putem construi România pe care ne-o dorim cu toții. Astfel de proiecte trebuie susținute constant”, a declarat Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș.
Pentru a susține lăudabilul proiect de la Vulturești, companiile pot redirecționa până la 20% din impozitul pe venit sau profit, iar persoanele fizice pot alege să completeze Formularul 230, ce permite redirecționarea a 3,5% din impozitul datorat sau să facă donații prin SMS către BookLand.
Campusul preuniversitar profesional în sistem dual de la Vulturești este doar primul pas mare dintr-un proiect extrem de ambițios la nivel național. Începând cu anul școlar 2026-2027, Asociația BookLand va începe să proiecteze și să construiască anual campusuri preuniversitare profesionale în sistem dual în fiecare județ, astfel încât tinerii din mediul rural să poată beneficia în propriul lor județ de facilitățile unui campus 100% modern ce la va deschide numeroase oportunități de a fi angajați după terminarea studiilor.