Educaţia îşi pune acum încrederea în tine”. Consiliul Naţional al Elevilor iniţiază Olimpiada Solidarităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Elevilor face apel la olimpici pentru a-i ajuta şi pe colegii lor prin intermediul unor ateliere online, după ce olimpiadele au fost anulate de epidemia de Covid-19.

Redăm mai jos conţinutul integral al apelului public:  

Având în vedere contextul actual din România, care a determinat Ministerul Educaţiei şi Cercetării să anuleze olimpiadele şi concursurile şcolare, Consiliul Naţional al Elevilor dă startul Olimpiadei Solidarităţii, o provocare pentru olimpicii din România, astfel încât aceştia sunt invitaţi să deconteze cunoştinţele pe care le au la diferite discipline de studiu, organizând ateliere online pentru colegii lor.

Apelul deschis al Consiliului Naţional al Elevilor pentru elevii olimpici, redat integral:

Dragă elev olimpic,

Suntem conştienţi de faptul că, în aceste momente, nimic nu mai poate răscumpăra zecile de ore pe care le-ai petrecut învăţând, parcurgând subiecte, exerciţii cu un grad ridicat de dificultate menite să te pregătească pentru obţinerea unui premiu la olimpiada naţională în cadrul disciplinei care simţi că îţi pune în valoare toate competenţele şi te face să dai tot ce ai mai bun din tine. 

Când educaţia pare să stagneze, blocată într-un sistem caracterizat prin coordonate inechitabile, într-un sistem în care zeci de mii de elevi nu au acces la Internet, ştim că tu poţi fii olimpic la solidaritate, o olimpiadă derulată în premieră în acest an care prezintă provocări pentru toţi actorii cheie din educaţie. 

Educaţia îşi pune acum încrederea în tine că vei utiliza toate cunoştinţele pe care le-ai dobândit pentru a le da mai departe, către colegii tăi care se simt acum bulversaţi de ceea ce se întâmplă şi nu pot ţine pasul cu materia. Ajută-ţi aceşti colegi şi, în timpul pe care îl petrecem acasă, utilizează toate mijloacele de care dispui pentru a fi alături de ei, deoarece în aceste momente de cumpănă putem valorifica cu adevărat educaţia de la egal la egal. 

Ne cerem scuze faţă de tine, dragă elev olimpic, căci ştim că visul tău de a ajunge în fruntea clasamentului pare acum unul îndepărtat, însă te asigurăm de faptul că simpla participare a ta la olimpiada de solidaritate se va transpune într-un beneficiu pentru tine, pentru colegii din clasa ta şi pentru un sistem de învăţământ mai performant, de care avem nevoie cu toţii.

Având în vedere gestionarea deficitară a sistemului educaţional din România din ultima perioadă, facem apel la elevii olimpici, avem nevoie de solidaritatea lor şi suntem de părere că educaţia tip peer to peer se încadrează în peisajul învăţământului preuniversitar, în contextul actual. Mai mult decât atât, vrem să arătăm autorităţilor că prin această mişcare civică vom reuşi să aducem elevii mai aproape unii de ceilalţi, să arătăm acest mesaj şi să combatem perspectiva competitivă, uneori toxică pentru educaţie. Sistemul creat de voi, dragi factori decizionali, este deficitar, pentru că nu ne-aţi învăţat să fim aproape unii de ceilalţi. A venit momentul să vă învăţăm unii de la ceilalţi, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite