Documentare și ateliere pentru copii și tineri. Astra Film Junior face ocolul Pământului în 23 de filme

0
Publicat:

Astra Film Junior aduce cinematograful mai aproape de cei mici, de cei tineri, dornici de a învăța, de a dezbate problemele de dincolo de ecran, descoperite prin prisma documentarelor. Singuri, dar și alături de părinți și cadre didactice, copiii și tinerii învață să dezvolte o relație apropiată cu filmul, și conturează idei de viitor.

Astra Film Festival, prezent de 29 de ani. FOTO: Astra Film Festival
Astra Film Festival, prezent de 29 de ani. FOTO: Astra Film Festival

O săptămână anume a fiecărei toamne ar trebui rezervată, fără îndoială, Sibiului. Că micul oraș transilvănean se asortează perfect cu culorile toamnei, asta deja o știm, însă și mai frumos își completează garderoba, de 29 de ani, cu documentare alese pe sprânceană, prezentate sub egida Astra Film Festival. Festivalul-mamă își are și juniorul – așadar, o întregire perfectă pentru toată familia.

După doi ani cu restricții, în care organizatorii i-au protejat pe cei mici, documentarele se întorc, în perioada 10-16 octombrie. Nici nu se putea altfel, când cifrele vorbesc de la sine despre succesul Juniorului: la ultima ediție, au fost prezenți 27.000 de copii și tineri. Ce trebuie știut de la început este faptul că atât filmele, cât și activitățile sunt împărțite pe trei categorii de vârstă, 6+, 11+ și 15+, și că totul se va desfășura în sălile de cinema din Sibiu, dar și într-un minunat full-dome cinema 360 (Astra Film New Media Full Dome) din centrul orașului.

Lecții de viitor și benzi desenate

Din selecția celor mai mici, 6+, fac parte documentare menite anume să le stârnească curiozitatea și perspicacitatea, dar și să îi pregătească pentru problemele tehnologice secolului XXI. De la „Regele-Maimuță“ și micul Azat învață cât de importante sunt perseverența și pasiunea, dar și cât de frumoase sunt tradițiile unui popor. Din pelicula „Aatos și lumea“, cei mici cunosc puterea prieteniei într-o lume umbrită constant de pericole precum terorismul, iar din „#Pe net“, învață despre problemele nevăzute, de dincolo de ecrane: Ce este netul? Cum funcţionează de fapt? Ce facem pe net? Cine sunt trollii? Dar influencerii? Nici lecția ecologizării nu e uitată: grupul aventuros „Străjerii Deltei“ se află într-o tabară în Delta Dunării, unde descoperă natura și fac față unor peripeții demne de un adevărat film polițist.

Întreaga paletă de documentare rezervate celor mai mici dintre juniori vor fi însoțite și de niște provocări pe care să le rezolve alături de cadrele didactice sau de părinți – de la exerciții de imaginație și discuții pe perechi până la descifrarea unor puzzle-uri și a unor cuvinte încrucișate. Mai mult, anul acesta revine ă un program îndrăgit al Astra Film Junior, „Fii personajul propriei tale benzi desenate!“, ce îi provoacă pe elevii din clasele primare să realizeze o bandă desenată pornind de la unul dintre filmele vizionate.

Despre lumea pe care (nu) o vedem

Domul 360. FOTO: Astra Film Festival
Domul 360. FOTO: Astra Film Festival

De la 11 ani, visurile încep să prindă contur. Asta e regula pe care am învățat-o toți când eram mici și care se aplică indiferent din ce colț al lumii ești. De la Ayana, o fetiță de 9 ani, pasionată de un sport greu, tradițional zonei Kârgâzstanului, elevii de gimnaziu află că nimic nu este imposibil, chiar dacă în viață te confrunți cu discriminarea, fie ea de gen sau vârstă. Julieta, de 14 ani, și prietenii săi, spun că oricine poate face ceva pentru mediul înconjurător, indiferent de vârstă. Ea lupta ca țestoasele de pe insula Curaçao, din Caraibe, să trăiască într-un mediu curat, și nu într-o apă plină de deșeuri plastice. Copilăria este perioada în care se toarnă fundația relației cu părinții – dacă nu este una solidă, toată viața legătura va fi în pericol de a se surpa. Cei mici vor întâlni pe marele ecran doi copii a căror fragedă existență se leagă de tată: Rehad, de 12 ani, a moștenit de la părintele lui dragostea pentru porumbei – singurul lucru care i-a mai rămas, înafară de fotografii vechi și piatra de mormânt – , iar Frida, de aceeași vârstă, și-a pierdut aproape complet vederea și redescoperă lumea și simțurile ghidată de tatăl ei.

Cinematograful le aduce mai aproape celor mici și lumea cerului. Imaginați-vă doar cât de frumos poate fi pentru un copil să navigheze printre stele, printre galaxii – la cârmă fiind explicațiile unui documentar proiectat în domul de 360 de grade.

A înțelege, a experimenta

Săli de cinema mereu pline la Astra Film Junior. FOTO: Astra Film Festival
Săli de cinema mereu pline la Astra Film Junior. FOTO: Astra Film Festival

Adolescenților de liceu le sunt puse pe tapet problemele care le pun în primejdie viața și viitorul: presiunea socială, fascinația ideilor extremiste – precum comunismul –, prădătorii sexuali și tehnologia futuristă. Cuvântul de bază: experiment. Trei actrițe din Cehia au făcut un experiment virtual, pretinzând pe Internet că sunt fetițe de 12 ani. Cum au acționat când unii oameni au trecut de la a fi drăguți la a fi perverși și când amenințările puteau deveni realitate? Câțiva tineri din România, fără pregătire actoricească, sunt puși să se pună în pielea tânărului Nicolae Ceaușescu. Cum aleg ei să dea viață portretului dictatorului?

Tot pentru adolescenți, Astra Film Junior a pregătit un atelier special, menit de a înțelege mai bine filmul, dar și de a se face ei mai bine înțeleși. Așadar, sunt pregătite două module: Public speaking şi Gala filmelor făcute de către adolescenţi în cadrul atelierului „Primul meu film documentar“ (având ca punct de pornire vizualizarea unor scurtmetraje realizate de către adolescenți pe parcursul edițiilor anterioare ale Astra Film Junior și conturarea unui proiect viitor dedicat acestei teme).

Nici cadrele didactice nu sunt uitate. Festivalul le-a pregătit un program special, „Profesia: Educator“, conceput ca resursă de lucru în activitatea lor didactică, cu ajutorul filmul documentar. Evenimentul Profesia Educator din cadrul Astra Film Festival va include o proiecție specială a filmului documentar „Why didn’t you stay for me?“/„De ce nu ai rămas pentru mine?“ (regia Milou Gevers), un film puternic ce combină mărturiile unor copii despre sentimentele și gândurile care i-au încercat atunci când au aflat că unul dintre părinții lor și-a luat viața, cu mărturiile regizoarei, care trăieşte ea însăși cu dureroasa experiență a unei astfel de pierderi.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite