De ce stau chinezii cu burta pe carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţara cu cea mai mare populaţie din lume, părinţii nu acceptă note proaste. Elevii din China s-au instalat în vârful clasamentelor internaţionale la testele PISA, iar cei occidentali se chinuiesc să ţină pasul.

Explicaţia performanţelor extrem de ridicate pe care asiaticii le obţin la testele internaţionale este modul în care părinţii aleg să-şi educe copiii, arată un articol publicat de „Wall Street Journal", preluat de pagina de internet a Fundaţiei „Dinu Patriciu". În primul rând, un adevărat părinte „chinez" se simte responsabil pentru notele proaste ale copilului şi ia măsuri pentru a îndrepta situaţia, iar asta înseamnă că petrece ore întregi, în fiecare zi, ajutând copilul să recupereze. Performanţele mediocre pur şi simplu nu sunt acceptate. Note, care în  alte ţări ar fi trecute cu vederea de un părinte indulgent, în China ar fi un grav semnal de alarmă.

Activităţi bine alese

Reversul medaliei este că elevii chinezi nu sunt implicaţi decât într-un număr limitat de activităţi, şi aproape niciodată în domenii în care nu excelează. Cu alte cuvinte, părinţii aleg activităţile extraşcolare şi competiţiile la care se înscriu copiii lor, dar cel mic trebuie să fie foarte bun înainte de această etapă, participarea de dragul participării nu există. Pe scurt, învăţatul poate fi distractiv, dar în general asta se întâmplă doar după ce ai devenit expert - în filosofia chineză. Această abordare înseamnă că prima dată trebuie să munceşti, chiar dacă nu-ţi place, apoi să te bucuri. Odată ce copilul începe să exceleze într-un anumit domeniu, vin şi performanţele, şi aprecierile care contribuie la creşterea încrederii în sine a copilului. Din acest motiv, părinţii chinezi nu le vor permite niciodată copiilor să-şi aleagă materiile, aşa cum se întâmplă în occident.

Mai mult, un părinte chinez îi va spune fetei „eşti grasă", fără să îşi facă probleme legate de faptul că aceasta îşi poate pierde încrederea în sine sau se va simţi prost. La fel se întâmplă atunci când copiii nu obţin rezultate bune la şcoală sau în diversele activităţi în care sunt implicaţi - aceştia sunt mustraţi, umiliţi şi pedepsiţi, cu gândul că toate aceste experienţe vor întări copilul şi îl vor face mai puternic. Atunci când rezultatele sunt bune, părinţii îşi laudă copilul doar în intimitatea casei.

Mai puţină imaginaţie

După cum arată analiza comparativă publicată pe site-ul  Fundaţiei „Dinu Patriciu", există şi o altă deosebire majoră: elevii chinezi nu au nicio şansă să fie distraşi de la învăţat de activităţi de tipul jocurilor pe calculator sau de urmăritul programelor de televiziune. Copiii chinezi petrec 220 de zile pe an în şcoală, faţă de cele 175 câte numără anul şcolar din România. Există însă şi consecinţe. Aceleaşi teste internaţionale arată că, deşi elevii chinezi sunt cei mai buni când vine vorba de testele standardizate, ei sunt pierduţi atunci când sunt puşi să rezolve subiecte care cer imaginaţie şi creativitate, clasându-se pe ultimele locuri atunci când problemele cer astfel de rezolvări. 

49 Pe acest loc se află România, la rezultatele Programului de Evaluare Internaţională a Elevilor (PISA), la citire, matematică şi ştiinţe, din cele 65 de state evaluate.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite