De ce nu se înghesuie elevii la vaccinare: 50% dintre ei nici n-au auzit la şcoală despre importanţa imunizării anti-COVID
061% dintre elevi nu sunt siguri că se vor prezenta pentru a primi prima doză de ser anti-COVID, în condiţiile în care jumătate dintre ei n-au auzit nici măcar un cuvânt la şcoală despre importanţa vaccinării.
Un sondaj realizat în rândul copiilor şi al adolescenţilor de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a fost prezentat în şedinţa de ieri a Comitetului Naţional pentru Cooronarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), la care au participat premierul şi ministrul Educaţiei.
Şeful Guvernului a prezentat partea optimistă a sondajului făcut în rândul elevilor, iar ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu le-a lăudat „responsabilitatea“ şi spiritul de iniţiativă.
„Dintr-un raport privind dorinţa de vaccinare a elevilor (n.r. – reiese că), 45,5% dintre elevi consideră că este foarte important şi important să se vaccineze. Eu zic că avem un start bun în ceea ce priveşte tinerii, aş putea să spun mai bun decât la adulţi“, a declarat premierul.
Studiu: 61% dintre elevi nu vor să se vaccineze sau sunt nehotărâţi
Numai că preşedintele CNE, Rareş Voicu, le-a dat politicienilor o „lecţie“ cu privire la interpretarea datelor unui sondaj.
„Din păcate, datele pe care noi le-am colectat prin intermediul acestei consultări ne arată că informaţiile venite din surse oficiale sunt foarte rar accesibile elevilor. Raportul pe care domnul prim-ministru l-a citat ne arată că peste 45% dintre elevi vor să se vaccineze, însă, pe de altă parte, 61% nu sunt siguri că vor să se vaccineze sau nu vor să se vaccineze. Din punctul nostru de vedere, munca de informare corectă pe care Guvernul şi CNCAV o vor duce aici trebuie dusă: pe segmentul de tineri care nu s-au hotărât încă sau au reticenţe tocmai pentru că nu au putut să aibă acces la informaţii factuale şi corecte din punct de vedere ştiinţific“, a arătat Rareş Voicu.
Tema importanţei vaccinării, absentă în jumătate din şcoli
Cu toate că autorităţile au demarat mai multe campanii pubice de conştientizare a importanţei vaccinării, elevii arată că ele nu au ajuns la tineri, iar la şcoală – care pentru ei este principala sursă de informare – jumătate dintre ei n-au auzit nimic de la dascăli pe acest subiect. Asta, în condiţiile în care ministrul Educaţiei spunea că în sistemul de învăţământ există o acoperire vaccinală de 60% în rândul profesorilor şi al personalului auxiliar.
„Am observat că, de multe ori, comunicarea oficială – care este factual corectă – nu ajunge la elevi. Fie pentru că sunt folosite canale de comunicare pe care elevii nu le frecventează, fie pentru că mesajele nu sunt adaptate. Jumătate dintre elevi declară că nu au vorbit despre vaccinuri în şcoală, deşi şcoala este cea mai pură sursă de informaţii corecte din punct de vedere ştiinţific. E important ca învăţământul, această sursă de informare la care participăm cu toţii – majoritatea tinerilor şi copiilor –, să furnizeze informaţii factuale, corecte din punct de vedere ştiinţific. Un alt lucru îngrijorător este discrepanţa dintre mediul rural şi cel urban. Dintre elevii care au răspuns la sondajul nostru, dintre elevii vaccinaţi, doar 18% provin din mediul rural, restul sunt din mediul urban. Deci, e clar, campania de vaccinare nu a ajuns în mediul rural“, a spus preşedintele Consiliului Elevilor.
Elevii vor minicentre de vaccinare în şcoli
Rareş Voicu spune că elevii propun campanii targetate pe reţelele sociale şi îşi doresc ca autorităţile „să iasă din paradigma reclamelor“ pe care le văd pe stradă sau le televizor. Pentru anul viitor, elevii spun că şi-ar dori ca astfel de mesaje să ajungă şi în şcoli. De asemenea, pe viitor, ei ar vrea înfiinţarea unor minicentre de vaccinare în toate şcolile.
Intervenţia i-a făcut pe politicieni să se uite unii la alţii, iar pe cei din CNCAV să privească în hârtii.
„Organizarea de minicentre de vaccinare în şcoli? Domnule ministru, aţi auzit?“, l-a întrebat premierul pe Sorin Cîmpeanu.
„Da, în şcoli… Împreună cu domnul colonel Gheorghiţă o să vedem…“, a răspuns cu glas scăzut ministrul Educaţiei. „
Şi pentru profesori, şi pentru elevi?“, a insistat premierul, care realizase că 60% dintre profesori vaccinaţi înseamnă că restul de 40% sunt nevaccinaţi.
„Şi pentru studenţi, în mediul universitar, da“, s-a dat „bătut“ Sorin Cîmpeanu.
CNCAV: Câţi elevi au fost vaccinaţi până în prezent
Pe ministrul Educaţiei l-a salvat din încurcătură şeful CNCAV, col.dr. Valeriu Gheorghiţă, care a precizat că imunizarea în rândul copiilor şi al adolescenţilor a început abia pe data de 2 iunie, când autorităţile sanitare europene au dat „undă verde“ vaccinării grupei de vârstă 12-15 ani, iar tinerii de peste 16 ani cu afecţiuni cronice au putut să primească vaccinul încă de la debutul campaniei, din luna ianuarie.
„Sunt peste 140.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani care au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză până la acest moment, practic, sunt sub 10% din ceea ce înseamnă populaţie-ţintă. (…) Prima întrebare este dacă vaccinarea minorilor salvează sau nu vieţi, şi răspunsul este cât se poate de clar: da, salvează vieţi, chiar dacă riscul minorilor de a face o formă gravă de boală este semnificativ mai mic decât la adulţi. Totuşi, avem o rată de pierderi de vieţi omeneşti de 2 cazuri la 1 milion de copii. Nu ştiu dacă este mult sau puţin, dar pentru respectiva persoană a fost o rată de mortalitate de 100%. Al doilea aspect este că fiecare ţară are propria strategie de vaccinare. În România, în momentul de faţă, rata de acoperire vaccinală la grupele de vârstă de peste 50 de ani este în medie de 35%. Practic, nu avem o acoperire vaccinală foarte ridicată la categoria vulnerabilă. Tocmai de aceea este important să promovăm acest concept al imunizării la nivelul fiecărei familii, să creăm acest cluster imun, această barieră imunologică, pentru că – vrem sau nu – este important ca în perioada următoare copiii noştri să poată merge în format fizic la şcoală în condiţii de maximă siguranţă, atât pentru ei, cât şi pentru familii“, a declarat şeful CNCAV.