Cum îţi pregăteşti emoţional copilul pentru examene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenele se apropie, iar tu ca parinte îţi doreşti să-l sprijini pe copil să abordeze corect această situaţie, raportându-se la ea cu încredere şi optimism. Până la urmă, examenele sunt experienţe de viaţă care-l pregătesc pentru o următoare etapă şi îl ajută să se cunoască mai bine.

De cele mai multe ori apar însă ceea ce numim "emoţiile examenelor". De aceea, e bine să ştii ce poţi să faci ca să-l linişteşti pe copilul tău, scriu cei de la portalul suntparinte.ro.

1. Aminteşte-i că o anumită stare de nelinişte şi îngrijorare este normală în situaţia de examen, iar examenul la care participă este doar una dintre multele experienţe din viaţa lui.

2. Poate fi reconfortant să apeleze la un gând sau o imagine care să îl ajute să se relaxeze înaintea examenului.

3. "Învăţ pentru că..." asigură-te că învaţă pentru motivul potrivit: "pentru a şti", stare ce îi va aduce o împăcare cu el însuşi. Va şti ca a depus tot efortul pentru a acoperi materia de examen şi că este pregătit pentru momentul examinarii.

4. Nu pune presiune pe umerii copilului şi nu eticheta viitorul rezultat ca "eşec" sau "succes". Asigură-te că îi transmiţi că eşti mândrul de el, că îi observi munca depusă şi că indiferent de rezultat nu te va dezamăgi. Nu transfera copilului emoţiile tale. Acest aspect se poate întâmpla inconştient, mai ales dacă şi tu, la rândul tău, ai avut o experienţă negativă cu examenele.

5. Fii lângă copilul tău fără a emite aşteptări, condiţionări sau chiar comparaţii cu alţi copii.

În final, sfătuieşte-l că în timpul examinarii să fie atent la cerinţe, să le citească cu atenţie să răspundă la toate întrebările fără a omite una dintre ele. Necitirea completă a cerinţei sau  încurcarea unui semn cu altul la matematică sunt greşeli care apar pe  fondul emoţiilor, greşeli pe care copilul nu le-ar fi făcut acasă sau când era relaxat. De multe ori, se poate întâmpla să lase pentru "mai târziu" întrebările dificile şi apoi să uite de ele.

Pentru a nu face această greşeală, recomandă-i copilului să noteze întrebările nerezolvate pe ciornă şi să le reia la final. Alteori, elevii transcriu greşit răspunsurile de pe ciornă. De aceea, este bine să îi aminteşti copilului să îşi acorde suficient timp şi pentru trecerea răspunsurilor de pe ciornă pe foaia de examen.


EXAMEN CAPACITATE 2014. Baremul de notare la testul de Limba Română de la Evaluarea Naţională

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Presiune pe elevii de clasa a VIII-a, de luni

GRAFIC ADMITERE LICEU 2014 Care este cea mai populară specializare

VIDEO EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Luni încep înscrierile. Ultimele pregătiri pentru examenele de la Capacitate 2014

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Lecţia video pentru proba de la Matematică

VIDEO EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Lecţia pentru proba scrisă la Română

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Subiectele primite de olimpici la matematică

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Subiectele la română primite de olimpici

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 13 elevi olimpici dau examenele în sesiunea specială

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite