Criticul Nicolae Manolescu condamnă terminologia folosită la Bac: Orice roman este, în sens larg, psihologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Manolescu
Nicolae Manolescu

Criticul Nicolae Manolescu susţine că vor exista confuzii şi interpretări la examenele de Limbă şi literatură română de la Bacalaureat atâta vreme cât terminologia folosită este ea însăşi confuză, cum este cazul categoriei de „roman psihologic”. Acesta argumentează că orice roman este, în sens larg, psihologic, de vreme ce are de-a face cu personaje umane, arată News.ro.

„Romanul «Enigma Otiliei» poate fi foarte bine încadrat la roman psihologic. Terminologia nu este neapărat bătută în cuie. Mai greu de spus care nu e psihologic; din moment ce toate romanele au personaje umane, să zic aşa, toate sunt psihologice, în sens larg. Eu am propus formula mea, cu doric, ionic şi corintic, tocmai ca să evit aşa ceva şi «Enigma Otiliei» e un roman doric de tip clasic, nu e un roman ionic, unde intră majoritatea romanelor psihologice din anii 1930, dar nu e o greşeală, mai ales că e o problemă de psihologie foarte clară”, argumentează criticul Nicolae Manolescu.

Profesorii consultaţi de „Adevărul” susţin că romanul „Enigma Otiliei” nu a fost încadrat şi nici nu a putut fi încadrat vreodată la roman psihologic.

„În „Enigma Otiliei” într-adevăr accentul cade pe tipologia personajului, dar autorul nu intră în psihologia personajului. Prin simplul refuz al omniscienţei, nu poate fi catalogat ca roman pshiohologic. Enigma îi este păstrată. Într-adevăr, în 2013, s-a acceptat ca acesta să fie încadrat şi la roman al experienţei, dar tot ca o concesie”, a explicat profesorul de Limba şi Literatura Română, Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu”.

Totodată, profesoara Ruxandra Achim, de la Colegiul „I.L.Caragiale” susţine că una este prezentarea unei tipologii de personaj, iar alta „să faci din analiza psihologică o strategie narativă, cum face Camil Petrescu”.

Manolescu - temă grea şi la Real

Totodată, în ceea ce priveşte subiectul de limbă şi literatură română pentru absolvenţii profilului real, criticul literar consideră subiectul unul dificil şi nu lipsit de ambiguitate. Elevilor li s-a cerut să prezinte viziunea asupra lumii dintr-un roman interbelic, într-o viziune largă, cel publicat în perioada de după primul război mondial şi ”putem merge până în 1947, până apare cenzura”, consideră Manolescu: ”Greu, oricum elevii nu fac altceva decât să povestească romanul, în cel mai bun caz. Tema e dificilă. Eu am încercat tot timpul să propun nişte termeni care să nu fie echivoci. Ce înseamnă de fapt viziune? Înseamnă filosofie, înseamnă perspectivă, înseamnă interpretare? Şi pe urmă, viziunea cui, a autorului, a naratorului, a personajului?”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite