Cititorii au decis: şcoala românească, cel mai bun sistem de educaţie a copiilor. Homeschooling-ul – o fiţă
0În urma dezbaterii lansate pe site-ul adevarul.ro „Pro sau contra homeschooling“, mai mulţi cititori ne-au scris opiniile despre acest model de educaţie alternativ. În ciuda problemelor pe care le întâmpină şcoala românească – şi care ar trebui îmbunătăţite –, majoritatea oamenilor o consideră o varianta mult mai bună de educaţie decât homeschooling-ul.
I-am provocat pe cititorii adevarul.ro să ne răspundă ce părere au despre învăţatul acasă şi dacă ar opta pentru un astfel de sistem de educaţie pentru copiii lor. Ne-aţi scris, noi am urmărit argumentele pro şi contra şi apoi am tras linie. Concluzia? Cei mai mulţi cititori sunt de părere că şcoala rămâne mediul cel mai bun pentru educaţia copiilor, chiar şi aşa, cu toate problemele ei. Pentru că, în urma analizei pro şi contra, e benefic sau e dezavantajos, e bine ori e rău, după colectarea tuturor dovezilor prezentate, comentariile au scos la iveală probleme reale ale sistemului de învăţământ care ar fi păcat să rămână doar în subsolul articolelor.
Puteţi urmări dezbaterea la articolul:
Vă prezentăm cele mai importante comentarii în urma dezbaterii:
CONTRA Homeschooling:
George Butunoiu: Ca părinte, poţi să faci lucrul acesta, cu totul ieşit din comun, totuşi. Însă trebuie să fii extrem de inteligent şi de educat tu însuţi, ca să poţi asigura educaţia unui copil, măcar la nivelul şcolii, aşa cum e ea. Ca să nu mai spun că trebuie să-ţi laşi jobul la o parte în timpul asta. Foarte, foarte, foarte inteligent şi cu o cultură generală ieşită din comun, zic din nou...
Stoica Avram: În dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială ,un copil are nevoie de colectivitate, comunicare ,„relaţionare“, de joacă, de o căzătură , de un microb pentru dezvoltarea imunităţii, toate acestea într-un cadru bine reglementat (şcoala).
Zalmoxie: Chiar şi trezitul de dimineaţă şi drumul spre scoală aduce copilului ceva pozitiv pentru că îl obişnuieşte cu un program de învaţare şi-i creează o obişnuinţă! Profesori specializaţi pe materii sunt iar ceva pozitiv şi faptul ca povesteşte acasă ce a făcut la şcoala, deci are o îndeletnicire în afara casei îl ajută pe copil să se integreze social şi interacţiunea şi comunicarea cu ceilaţi copii îl ajută să înţeleagă că şi el are drepturi şi el valorează ceva! Deci, în ansamblu, şcoala este mai mult 75% ceva pozitiv cu unele lipsuri care trebuiesc eliminate chiar de părinţi!
Realist: Discutăm de un caz particular care va rămâne printre rarisimile - câte familii româneşti au timpul liber şi competenţa să apeleze la homeschooling ? Nu, soluţia NU E ASTA, ci să te duci la şcoală şi să reclami despre cum şi cât îşi face treaba X profesor, să te implici social militând pentru schimbarea curriculei, să te implici în schimbarea mentalităţilor elevilor şi profesorilor, etc.
Silviu Marian: Părerea mea este ca homescholing-ul este încă o fiţă inventată de corporatişti. Homeschooling-ul trendy, ca Iphone-ul 7. Şi ca orice e trendy, foarte curand va înceta să fie trendy.
Crina Mate : Până la urmă acumularea cunoştinţelor se face autodidact. Nimeni nu îţi toarnă învăţătură. Oricat de buni ar fi dascalii acumularea cunoştinţelor se face acasă. Dascălii au rol de indrumare, de corectare şi de verificare.Nici un copil nu pleaca acasa invatat de la ore. Dar ţinând copilul acasă îl rupi, în opinia mea, de societate...Interacţiunile din colectivitate îl ajută să se integreze mai uşor, în viitor, în societate... (...) Eu cred că optând pentru homeschooling limitezi opţiunile de viitor al copilului...
Dan Gogoncea : Revine mereu în discuţie nivelul slab al profesorilor, care nu sunt în stare să predea elevilor la standardele dorite de părinţi. Este posibil să fie adevarat, nu acesta este subiectul pe care vreau să-l discut. Dar dacă profesorii - absolvenţi de facultăţi de specialitate (limbi străine, matematică, fizică, chimie, biologie, etc., etc., etc.) şi cursuri de pedagogie - nu sunt în stare să predea acestor elevi, mă întreb care dintre părinţi SUNT în stare să le predea odraslelor toate aceste materii acasă.
Sorin Ionascu: Copiii au nevoie de un sistem în care să se poată dezvolta armonios şi să-şi poata valorifica aptitudinile, să se poată pregati pentru viaţa şi pentru ceea ce vor să faca mai tarziu cu ea. Nu se poate spune dacă homeschooling este o alegere bună, în primul rand pentru că ar trebui gândit un cadru legislativ de funcţionare şi un sistem general de norme care să-l ghideze. Chiar daca un copil sau un tanar se poate pregati acasă inclusiv la nivel universitar (în fond, inclusiv în anii comunismului exista invatamantul la "fara frecvenţă", ceea ce era tot un fel de homeschooling), el va avea nevoie să-şi ateste şi să-şi echivaleze studiile pentru a şi le putea valorifica, pentru a se putea angaja undeva, sau chiar pentru un antreprenoriat.
Ştefan Vlaston: Părinţii care optează pentru homeschooling trebuie să fie conştienţi de efortul şi timpul ce trebuie acordate acestei activităţi. Nu „fuşăreala”. Unul dintre părinţi ar trebui să stea acasă, fără slujbă, altfel e greu de imaginat când ar putea ajuta copilul să înveţe.
Oricâte hibe ar avea şcoala, există o logică în planurile cadru şi în programele analitice, logică de care nu mulţi părinţi sunt conştienţi şi o pot aplica acasă.
Cel mai puternic argument împotriva hs stă în absenţa socializării, copilul este lipsit de contactul cu alţi copii de aceeaşi vârstă, de schimburi de experienţe şi trăiri care-l vor conduce la statutul de fiinţă socială. Oricât s-ar argumenta, „socializarea” de acasă, doar cu părinţi, bunici, rude, nu este identică cu raportarea la câteva sute de colegi de şcoală, la învăţarea trăirii în societate, lucru esenţial pentru viaţa de mai târziu. (...)
PRO Homeschooling
Jean Maurer: HS trebuie să devină o opţiune reglementată prin lege, şi asta din mai multe motive:
- trăim într-o era moderna unde aplicatiile IT sunt la indemana oricui
- copilul poate fi controlat mult mai bine şi se poate concentra mult mai eficient pe subiectele curiculare
- se pot organiza testări periodice efectuate de personal calificat
- socializarea se poate face şi altfel decât în cadrul şcolii.
- costurile, atât pentru stat cât şi pentru elevi pot fi diminuate semnificativ
- roata nu s-a inventat acum. Este suficient să ne inspiram de la americani.
- cand şcoala este proasta şi devine contraproductivă (vezi droguri, prostituţie, violenţă, etc), singura alternativa este HS.
Asta nu înseamnă că trebuie să se renunţe la sistemul standard de şcolarizare.
Bănăţanu v.2: Referitor la „homeschooling”-ul ăsta (am pus ghilimele pentru că nu sunt suporterul maltratării limbii române - şcoala acasă înseamnă acelaşi lucru), nu îl privesc ca fiind nepotrivit. Din contră. Dar cred că, pentru a avea rezultate, întregul sistem de învăţământ din România trebuie reconstruit. (...)
Nu văd motivul pentru care un copil de 9 ani şcolit acasă de părinţii care îşi permit o asemenea formă de educaţie să nu aibă posibilitatea de a se înscrie în clasa a V-a. Sau unul de 12 ani să nu aibă dreptul să devină licean, dacă cunoştinţele îi permit. Cred că orice admitere, la orice fel de nivel, trebuie să se bazeze pe cunoştinţele elevului şi nu pe o medie aritmetică calculată în funcţie de mediile obţinute în anii anteriori şi nota de la „examenele naţionale”.
Dacă ne dorim o societate sănătoasă, atunci trebuie să înţelegem că educaţia e singura soluţie. Iar „învăţământul” românesc face orice altceva în afară de ce-ar trebui să facă...
TMC: Din păcate şcoala românească distruge personalitatea şi coloana tinerilor. Este un sistem învechit şi comunist care se impune prin forţă şi frică. Sufletul copilului este chinuit zi de zi, oră de oră de aceşti tartori care numai profesori nu pot fi numiţi. (...) Pana se restructurează şcoala pe departe varianta "homeschooling" este cea mai bună doar că ar trebui mai bine încadrată şi nişte reguli respectate.
Verty Verty Homeschooling este de departe cel mai bun sistem pentru a păstră integritatea unicităţii copilului tau! E singurul concept care permite dezvoltarea doar pe baza aptitudinilor, nu a învăţării papagaliceşti a unor informaţii fără valoare! (...) Acest sistem oferă de asemenea posibilitatea ca o familie să cutreiere în întreaga lume fără să fie legată de “sistem”. Sistemul nu este pentru minţile luminate, măreţe, care sunt UNICE, INDEPENDENTE SI ORIGINALE, sistemul este, aşa cum am zis, pentru oile prostuţe şi cu iq egal. felicit pe toti parintii care aleg home-schooling! Un copil nu trebuie integrat într-o societate, ci societatea trebuie să accepte şi să funcţioneze cu oameni diferiţi şi care vor să trăiască aşa cum le spune inima!