Cîmpeanu a semnat un ordin ce permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina care doresc acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri seară, că a semnat un ordin care va permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina care doresc acest lucru. În România sunt 45 de şcoli, 10 licee şi trei universităţi care au predare în limba ucraineană.

„Am semnat un ordin de ministru şi l-am trimis spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunţat, miercuri seară, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.  

Potrivit acestuia, documentul face referire la şcolarizarea refugiaţilor din Ucraina - cetăţeni ucraineni sau nu - pe teritoriul României, dacă doresc acest lucru.  

Reglementările naţionale şi internaţionale prevăd că, pentru refugiaţi, va fi acordată cea mai favorabilă formă a accesului la educaţie. Copiii de ciclul primar au aceleaşi drepturi ca cetăţenii români, iar pentru celelalte forme de învăţământ se oferă cea mai bună soluţie.  

„Prin derogare, pentru cetăţenii ucraineni şi pentru refugiaţii din Ucraina, ordinul prevede că se pot înscrie în orice moment”, a transmis ministrul.  

Acesta a precizat că, având în vedere că sunt multe situaţii ale unor tineri care doresc să se înscrie în învăţământul universitar, dar nu au documente justificative, universităţile îi pot înscrie pe baza unei evaluări a cunoştinţelor şi echivalarea acestora, cu condiţia ca diplomele obţinute în Ucraina să fi aduse până la finalizarea studiilor.  

Pentru cetăţenii ucraineni, în anii 2021 – 2022, 2022 – 2023 finanţarea va fi de la bugetul de stat, dar nu şi pentru refugiaţii de alte naţionalităţi.  

Cei mai mulţii copii din Ucraina sunt minori – circa 18.000 potrivit ultimelor date oficiale, astfel că s-a căutat soluţii pentru aceştia.  

„Este foarte important să le asigurăm acces la educaţie când vor dori acest lucru”, a mai declarat Cîmpeanu.  

Ministrul a precizat că în România sunt 45 de şcoli şi 10 licee unde se predă în limba ucraineană - în judeţele Maramureş, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Tulcea, Arad, Caraş-Severin şi Timiş, dar şi trei universităţi, la Bucureşti, Cluj şi Suceava.  

„În aceste şcoli există cadre didactice care pot preda în limba ucraineană. Numărul este insuficient”, a mai afirmat Cîmpeanu, precizând că se vor căuta eventuale cadre didactice şi în rândul refugiaţilor care vor dori să se implice.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite