Ce specializări caută studenţii şi angajatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a se orientează către domeniile foarte căutate pe piaţa muncii. Printre cele mai vânate specializări se numără Limbile străine, în special cele rare, Informatica şi Matematica.

  „La ora actuală, cele mai căutate specializări de pe piaţa muncii sunt cele legate de Limbile Străine. Aici vorbim, însă, de o particularitate a ultimilor doi-trei ani, iar asta pentru că se caută absolvenţi care să cunoască cel puţin o limbă rară, fie că vorbim de olandeză, suedeză, spaniolă sau croată. Totuşi, rămâne o cerere mare şi pentru vorbitorii fluenţi de limba germană, engleză şi franceză. O altă specializare de care angajatorii ţin foarte mult cont este Matematica, cu accent pe secţia de Informatică, cu posibilitatea unei cariere în serviciile de suport. La mare căutare pe piaţa muncii sunt şi anumite secţii din domeniul Comunicării şi cel al Afacerilor“ a explicat pentru „Adevărul”, Marian Crăciun, director al Departamentul de Consiliere şi Orientare pentru Carieră Universitatea din Bucureşti.   

Este important de menţionat că apreciate de recruiteri sunt şi facultăţile care oferă şi abilitaţi transversale studenţilor, precum şi programe practice care trec de nivelul ştiinţific al pregătirii studenţilor, dându-le posibilitatea dezvoltării personale, din perspectiva carierei, a mai explicat acesta.

Competiţe acerbă la facultăţile din Capitală

Limbile străine, Matematica, Informatica, Cibernetica, Medicina, şi Geografia sunt şi anul acesta printre specializările cele mai căutate de către absolvenţii de liceu.

De exemplu, anul trecut nu mai puţin de 75,9 candidaţi s-au bătut pe un loc la specializarea Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea Bucureşti (UB). Practic, aici a fost cea mai mare concurenţă.

Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul UB este şi ea la mare căutare, aici specializarea cea mai dorită fiind Calculatoare şi tehnologia informaţiei (15 candidaţi/loc, ultima medie de admitere: 5,63). O altă specializare care atrage studenţii este Informatica cu 5,5 candidaţi/loc. Aceasta are disponibile 210 de locuri la buget şi 16 la taxă.

Şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a fost căutată de potenţialii studenţi. 7,1 candidaţi au concurat pe un loc.

Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti este în continuare la mare căutare, mai ales pentru specializările: Geografia Turismului (8,7 candidaţi/loc, cu 100 de  locuri la buget şi 100 la taxă ), Hidrologie şi Meteorologie (7,8 candidaţi/loc, cu 80 de locuri la buget şi 10 la taxă), Planificare teritorială (7,8 candidaţi/loc, cu 70 de locuri la buget şi 30 la taxă) şi Cartografie (6,9 candidaţi/loc, cu 70 de locuri la buget şi 30 la taxă).

Concurenţă mare a fost şi la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“. La Facultatea de Poliţie au fost 12 candidaţi pe loc, iar ultima medie de admitere a fost 8,50. Pentru admiterea din anul curent au fost scoase la concurs 290 de locuri.

În cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, facultatea de Cibernetică este cea mai vânată. La specializarea Informatică Economică au fost 8,43 de candidaţi/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 9,56. Aici sunt prevăzute 97 de locuri la buget şi 116 de locuri la taxă.

Ca în fiecare an, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” concurenţa este acerbă având în vedere şi numărul de locuri puse la bătaie. De exemplu, la Facultatea de Medicină Generală, au fost anul trecut 3,8 candidaţi/loc, ultimul candidat admis obţinând 8,30 la examenul de  admitere în condiţiile în care sunt scoase la concurs 520 de locuri bugetate şi 200 la taxă. Cât priveşte Politehnica, aici, cele mai căutate facultăţi sunt Automatica şi Calculatoare (550 de locuri la buget şi 200 la taxa) şi Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (610 locuri la buget şi 90 la taxa).

Cele mai căutate facultăţi din restul ţării

La Cluj-Napoca concurenţa cea mai mare a fost la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul specializării Psihologie (7,94 candidaţi/loc, ultima medie de admitere 7,24). Şi la Facultatea de Litere a fost bătaie mare. La specializarea Limba şi literatura Engleză au fost 7,18 candidaţi/loc. Căutată a fost şi specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport: 5,42 candidaţi/loc.

În Iaşi, care este un alt centru universitar, Facultatea de Medicină este printre cele mai căutate. În cadrul acesteia, cea mai căutată specializare este: Nutriţie şi Dietetică (10 candidaţi pe loc, cu ultima medie de admitere: 8,47 la buget). O altă facultate unde competiţia este mare este cea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Aici, domeniul cel mai căutat este kinetoterapia unde au concurat 5,36 de candidaţi/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 7,39.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite