Ce nu fac universităţile pentru absolvenţii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii încearcă să-şi găsească de lucru încă din facultate
Studenţii încearcă să-şi găsească de lucru încă din facultate

Peste 50% din studenţii români îşi găsesc cu greu un loc de muncă după ce termină o facultate. Slaba comunicare cu angajatorii şi lipsa unui feedback de la studenţi sunt câteva dintre hibele universităţilor noastre.

Absolvenţii români nu sunt competitivi atunci când vine vorba de primul lor job serios. Totodată, la noi nu există nicio universitate care să-şi măsoare rata de succes în integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii. Acestea sunt premisele de la care au plecat experţii prezenţi la conferinţa „România 2020: De ce educaţia contează?", organizată săptămâna trecută de Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români, împreună cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Fundaţia „Dinu Patriciu", la care ziarul „Adevărul" a fost partener media. Potrivit experţilor, procentul celor care lucrează afară după terminarea unei facultăţi în România este de numai 6%. „Ce facem cu restul de 94%?", a întrebat retoric Ştefania Popp, director executiv al Junior Achievement România. Marian Staş, preşedintele Fundaţiei CODECS, a spus că o posibilă soluţie ar fi prezenţa reprezentanţilor companiilor în senatele universităţilor, în proporţie de 20%, „iar o discuţie despre piaţa muncii s-ar purta altfel".

Facultatea de Business din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca este un model de bune practici. De două ori pe an, conducerea facultăţii organizează întâlniri cu partenerii din mediul de afaceri, care vin cu idei pentru îmbunătăţirea planului de învăţământ. Un alt exemplu poate fi Universitatea Central-Europeană (CEU) din Budapesta, unde foştii studenţi sunt întrebaţi după un an unde şi ce muncesc.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite