Ce au discutat reprezentanţii organizaţiilor de tineret cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Consultările de la Cotroceni au fost şi câţiva reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret, şi anume Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România, Alexandru Bîndar, preşedintele Uniunii Studenţilor din România şi Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. Ei au insistat în primul rând asupra dorinţei cetăţenilor de a fi reprezentaţi de politicieni integri.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat pe reprezentanţii societăţii civile la consultări pentru a afla direct doleanţele celor din stradă, care s-au adunat miercuri noapte în număr şi mai mare, în ciuda demisiei întregului Guvern Ponta. „Am urmărit aseară, cu mare atenţie, manifestaţiile de stradă. V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre! Voi convoca un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada“, a fost reacţia lui Iohannis la strigătele din piaţă.

„Administraţia Prezidenţială este în curs de a finaliza procedura de selecţie a participanţilor la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, pe baza propunerilor primite în cursul zilei de joi, 5 noiembrie a.c. Pe adresa consultari@presidency.ro, au sosit, până la termenul anunţat, un număr de 5.520 de mesaje, în care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestaţilor, precum şi din partea ONG-urilor“, se arată într-un comunicat al Admnistraţiei Prezidenţiale.

„Am urmărit aseară, cu mare atenţie, manifestaţiile de stradă. V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre! Voi convoca un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada“, a fost reacţia lui Iohannis la strigătele din piaţă.

Printre cele 18 persoane convocate la Cotroceni s-au numărat şi mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii de tineret care i-au transmis preşedintelui mesajele anticorupţie din stradă şi punctele pe care „strada” şi organizaţiile pe care le conduc le consideră prioritare pentru reforma politică.

„Toţi am spus că nu considerăm că ce am spus aici este exhaustiv pentru piaţă că suntem ca atare reprezentanţi ai pieţei aleşi într-un fel sau altul, însă am transmis mesaje din partea organizaţiilor şi grupurilor pe care le reprezentăm şi care ne-au desemnat să fim astăzi aici. În ceea ce priveşte poziţia noastră ca reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret am transmis că este nevoie înainte de discuţiile despre politică şi administraţie ca domnul preşedinte să nu uite că sunt probleme nerezolvate la nivelul riscurilor ca o tragedie ca cea din Colectiv să se repete, de la norme de autorizare a cluburilor, de prevenire a incendiilor, de intervenţie.

În ceea ce priveşte frustrarea mai generală a pieţei este foarte important ca Guvernul care urmează să fie desemnat să nu aibă oameni murdari, să nu cuprindă persoane cercetate penal, a căror certerare a fost blocată de Parlament, traseişti, ofiţeri, colaboratori ai Securităţii şi aşa mai departe. E nevoie ca barierele care au rămas în calea participării la viaţa politică să fie eliminate. Ne referim la pragurile şi la dificultatea ca un candidat independent să ajungă să fie ales pe listă. În competiţie trebuie să poată să intre cine doreşte şi competiţia să fie egală pentru toţi.

România are nevoie de o administraţie puternică şi care să nu mai fie politizată în măsura în care este acum. Nu e normal ca un ministru să poate să afecteze cariera unui funcţionar public dacă funcţionarul nu dă un contract persoanei de la care ministrul a luat o şpagă şi aşa mai departe.

Există oferte de expertiză. Ambasadorul Franţei spunea că a încercat să ofere asistenţă şi nimeni nu le-a răspuns pozitiv. Dacă nu avem o administraţie mai puternică, care să depindă mai puţin de feţele care se perindă în funcţiile politice, va fi greu să obţinem o reformă reală. Sunt instituţii care nu funcţionează corespunzător şi în care trebuie intervenit, precum Avocatul Poporului care momentan nu reprezintă bine societatea, CNA, CES etc”, a declarat Mihai Dragoş, preşedintele CTR, după ce a ieşit de la consultări.

Pasul următor: un guvern cu oameni integri

La rândul său, preşedintele USR a insistat asupra faptului că cetăţenii doresc să fie consultaţi mai des în legătură cu problemele importante ale societăţii şi că prioritatea în acest moment este un guvern format din oameni profesionişti şi integri.

„Colegii mei studenţi au ieşit în stradă zilele acestea din două mari motive: pe de o parte din solidaritate faţă de oamenii care au murit sau suferă de pe urma tragicului incendiu de la Colectiv şi pentru că suntem conştienţi că este nevoie de o resetare a clasei politice . Sub acest aspect, i-am cerut domnului preşedinte să nu facă niciun compromis atunci când va numi noul prim-ministru şi când va forma noul guvern. Trebuie să fie oameni care au demonstrat că sunt în stare, care n-au probleme cu legea şi care au planuri de management bine puse la punct.

Domnul preşedinte a spus că cântăreşte foarte atent cele două variante posibile: o variantă cu un guvern tehnocrat care să funcţioneze împreună cu acest Parlament sau alegeri anticipate. Vor mai avea loc consultări cu societatea civilă şi am încurajat pentru că este important ca aceste consultări să nu se întâmple doar când mor oameni sau ies oameni în stradă . Este necesar ca aceste consultări să aibă loc periodic pentru că societatea civilă trebuie implicată, atât la nivel naţional cât şi la nivel local. Este nevoie să avem 6% pentru Educaţie, 6% pentru Sănătate, măcar 3% pentru Cercetare, e nevoie de foarte multe lucruri în România, dar primii paşi ăştia au fost, am solicitat să nu facă compromisuri şi ca oamenii să fie aleşi pe criterii de profesionalism şi integritate”, a declarat Alexandru, Bîndar, preşedintele USR.

Studenţii, lideri ai protestelor antisistem din Capitală, reprezentaţi şi la consultările de la Cotroceni. Care sunt revendicările lor
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite