Studenţii, lideri ai protestelor antisistem din Capitală, reprezentaţi şi la consultările de la Cotroceni. Care sunt revendicările lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Studenţii şi-au făcut simţită prezenţa, aseară, în Piaţa Universităţii, în cea de-a treia zi de proteste antisistem, provocate de tragedia de la club Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 32 de tineri. De asemenea, unul dintre ei, Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România participă, vineri, la consultările cu societatea civilă care au loc la Palatul Cotroceni.

Astfel, reprezentanţi ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliului Tineretului din România  (CTR) şi Uniunii Studenţilor din România (USR) au transmis prin portavoce puternice mesaje anticoruţie şi dorinţa unui sistem de guvernare diferit faţă de cel cu care ne-am obişnuit în ultimii 25 de ani. 

„Vrem un alt mod de administrare a instituţiilor statului şi un alt mod de a face politică. Vrem ca politicienii să lucreze pentru cetăţeni, nu pentru interese obscure. Un guvern format din oameni integri care n-au fost implicaţi în cazuri de corupţie, care n-au făcut parte din fosta Securitate, care nu şi-au plagiat lucrările şi care sunt specialişti în domeniile lor.

Mai vrem ca viitorul guvern să aibă ca prioritate educaţia, iar asta să se reflecte în bugetul pe 2016. Este binevenită creşterea salariilor profesorilor, dar avem nevoie şi de creşterea burselor, a subvenţiilor la cămine şi cantine, la transport şi a fondurilor de investiţii pentru universităţi.

Eu cred că interimatul lui Sorin Cîmpeanu ne oferă o speranţă în plus, cred că se va preocupa de o îmbunătăţire a situaţiei bugetului pentru Educaţie”, a declarat Vlad Cherecheş, preşedintele ANOSR.

image

O parte dintre liderii de joi seară au reprezentat „strada” şi la consultările de vineri de la Palatul Cotroceni

„Cred cu tărie că societatea se află în faţa unui potenţial viitor extraordinar, acest viitor este posibil dacă lucrăm, ca societate (şi ca societate activă) în paşi. Trebuie să construim posibilitatea schimbării şi apoi schimbarea, dacă le amestecăm nu o să mai obţinem niciuna. În altă ordine de idei, o să merg la consultările organizate de Preşedinte şi, pentru că se vorbeşte de Guvern şi anticipate ne-anticipate, o să insist pe punctele 2, 4 şi 5 din lista de mai jos ca priorităţi urgente de avut în vedere în acest proces. Nu propun şi nu girez pentru persoane, asta e treaba Preşedintelui şi a partidelor, nu vin cu revendicări de acasă pe teme vrute şi nevrute şi nu voi lua poziţie pe altceva decât ceea ce am anunţat aici”, este mesajul postat de MIhai Dragoş, preşedintele CTR, înainte de a intra la consultările cub preşedintele Klaus Iohannis.

image

Iată care sunt revendicările pe care i le va înainta preşedintelui:

1. SANCŢIONAREA
penală şi politică a vinovaţilor de tragedia din clubul Colectiv. Procesul a început, dar e departe de a fi finalizat.
2. GUVERN CURAT
Fără condamnaţi penal, corupţi, securişti (ofiţeri şi colaboratori), traseişti, parlamentari pentru care s-a blocat bunul mers al unei anchete penale (nu au avizat cererile Parchetului), conducători de mari datornici la stat şi oameni care nu îşi pot justifica averile - repede.
3. REGLEMENTĂRI ANTI - INCENDIU
Modificarea reglementărilor referitoare la protecţia anti-incendii, a procedurilor de control şi a protocoalelor de intervenţie. Iniţierea unui control generalizat al cluburilor. Morţii nu ne lasă (ţineţi minte sloganul din piaţă?) ar trebui să se refere în primul rând la permiterea apariţiei de noi dezastre de genul celui întâmplat şi în al doilea rând la o schimbare mai generală a societăţii. Prima dată am ieşit, să nu uităm, ca să nu mai ardă de vii şi alţii.
4. POLITICĂ FĂRĂ BARIERE, TRANSPARENTĂ ŞI FĂRĂ IM(P)UNITATE
E în continuare foarte dificil să fii ales ca independent faţă de o listă de partid (ca număr de voturi, nu vorbim de campanie şi altele), ţi se radiază partidul dacă n-ai nuştiuce rezultate şi alte aberaţii. Schimbarea trebuie să fie în primul rând posibilă ca să se şi întâmple. Dizolvarea Parlamentului şi securizarea a 4 ani de PNL care nu poate fi zgâlţâit nu rezolvă nimic fără schimbarea regulilor şi fără timpul necesar feţelor noi să se afirme. Mai mult, voturile trebuie să fie la vedere şi protecţia împotriva cercetărilor penale trebuie eliminată.
5. ADMINISTRAŢIE PUTERNICĂ
Administraţie (funcţionărimea din instituţiile publice) cu un nivel ridicat de autonomie faţă de decidentul politic în sarcinile curente, chiar şi de mare complexitate, responsabilă administrativ, financiar şi penal pentru greşeli, bine plătită, mai puţin invadată de politic. Văd că nimeni nu vorbeşte despre asta şi, de fapt, administraţia puternică este CEL PUŢIN la fel de importantă ca schimbarea feţelor din politică. Nici angajatul nu trebuie să îşi permită abuzuri şi trebuie să evolueze ierarhic doar în condiţii de performanţă, dar nici Ministrul nu trebuie să poată să îl dea afară pe un angajat doar pentru că nu a favorizat pe cine trebuia la un contract public, ca să nu dăm exemple şi mai scârboase. În plus, ne trebuie funcţionari publici de carieră, oameni nonpartizani care cresc în carieră în administraţie şi înţeleg că sunt în serviciul public. În Franţa pleacă 3 oameni cu un Ministru şi Ministrul nu decide cine se angajează în ministerul lui, de asta se ocupă o agenţie specializată în gestionarea resurselor umane ale administraţiei publice, iar procesul de selecţie nu e influenţat politic. Ambasadorul Franţei a anunţat întreg sprijinul ţării sale pentru o astfel de reconstrucţie a administraţiei publice (Ca expertiză, modele, etc.). Sunt sigur că şi alte state şi-ar oferi sprijinul. Ne trebuie doar o decizie aici, acasă, în România. CE MAI AŞTEPTĂM?
În contextul în care colcăie corupţii în politică şi administraţie şi nu există premisele de corectare a clasei politice şi a administraţiei, mie unul îmi e teamă că ne ratăm propria revoluţie. O să câştigăm 10% la salariile medicilor, 5% la bursele de studii, 15 km de autostradă inaugraţi în 2 luni, dezafectaţi după încă 4 şi o inflaţie de nici una din măsurile astea nu va fi resimţită pozitiv în nivelul nostru de trai mai mult de 4 luni..
6. POLITICI PUBLICE
Primul pas ar fi să ne hotărâm ce vrem, fundamental de tot, să facă sistemul pe care vrem să îl clădim în loc. Un fel de redefinire a interesului naţional, în speranţa că Oprea lasă locul gol pentru un astfel de demers. Păi. Ce ar trebui să facă politicienii şi administraţia, fundamental de tot? SĂ ASIGURE ŞI IMPLEMENTEZE POLITICI CARE CONDUC LA UN NIVEL DE TRAI DECENT AL CETĂŢENILOR. Adică nu să ne dea pică pară mălăiaţă dintr-un sac fără fund care nu există decât în mintea noastră, ci să facă autostrăzi, căi de comunicaţii, să stabilească impozite, să construiască planul cadru pentru învăţământul preuniversitar, să dea facilităţi când e cazul, etc. etc., astfel încât în timp să ducă, toate aceste măsuri, la o rată de ocupare bună, salarii decente, acces la locuinţe, acces la servicii de sănătate... Şi de construirea politicilor pe domenii se pot ocupa experţi cu doctorat (doctorat pe bune, domnilor şi doamnelor demnitari), ONG-uri, oameni care ştiu despre ce e vorba pe domeniile lor, care nu sunt la rândul lor corupţi/corupte şi care tot strigă, până acum în mare parte în gol, ce e de făcut.
7. OAMENI POLITICI NOI.
Dezbaterile şi alternativele de politici publice vor fi în mod inevitabil polare. Chiar dacă stabilim ca punct central un dezvoltarea de politici care conduc către un nivel de trai decent, cum ajungem acolo este subiect care arde şi vor fi poziţii uneori diametral opuse. Exponenţii acestor poziţii Se vor contrazice, chiar dacă au cele mai bune intenţii şi cea mai înaltă ţinută morală. Şi asta e excelent. Să ajungem să îi alegem pentru viziune, corupţia să nu mai fie un criteriu nu pentru că nu ne pasă de ea, ci pentru că orice corupt este eliminat natural.
0. ŞI ÎNAINTE DE TOATE, IEŞIM ÎN STRADĂ!
Dacă ai citit până aici, nu mai e cazul să explic de ce e important.
Cam asta e ordinea mea de revoluţie. Aş face-o bucuros ordinea mea de zi mult timp de acum încolo, dacă ştiu că despre asta e vorba şi că avem cine.

Şi preşedintele Uniunii Studenţilor din România, Alexandru Bindar, a participat vineri la consultări, după o seară încărcată, în care tinerii s-au coagulat în jurul bannerelor USR şi au scandat mesaje anticorupţie.

image

„Uniunea Studenţilor din România (USR) s-a alăturat manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Prezenţa studenţilor, într-un grup organizat în semn de solidaritate şi compasiune faţă de victimele tragicului incident din clubul Colectiv si a familiilor îndurerate cât şi mesajele tranşante ale acestora scandate la unison, au nascut un fenomen similar celui din anul 1990, cand promotorul mişcării a fost Liga Studenţilor.

Mesaje precum <<N-am ieşit afară să dăm jos Guvernul, am ieşit afară să schimbăm SISTEMUL>>, <<Corupţia ucide>>,<<Studenţii sunt cu voi>>, au facut ca manifestanţii din Piaţa Universităţii să se coaguleze în jurul studenţilor astfel încât aceste mesaje să se facă mai bine auzite şi mai mult de atât, să se facă întelese!”, se arată într-un comunicat de presă al USR. 

De asemenea, şi Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor a fost convocat la Cotroceni.

image

Ce au discutat reprezentanţii organizaţiilor de tineret cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite