Când se afişează primele rezultate la BAC 2018. Proba la Română i-a trecut pe candidaţi prin poezia lui Eminescu, Arghezi, Blaga sau Barbu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut, luni, prima probă scrisă- la Limba Română- din cadrul examenului de Bacalaureat 2018. Atât candidaţii de la Profilul Umanist, cât şi cei de la Profilul Real au avut la Subiectul al III-lea de comentat o poezie. Următoarele probe sunt la Limba Maternă, disciplina obligatorie de profil, respectiv cea aleasă de elevi tot în funcţie de profilul studiat. Primele rezultate se afişează pe 4 iulie.

Primele două subiecte sunt identice pentru absolvenţii de la Profilul Umanist şi Profilul Real. Pentru rezolvarea corectă a primului subiect elevii vor primi 50 de puncte, iar pentru cel de al II-lea li se acordă maximum 10 puncte. La primul subiect elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe în baza unui fragment de text extras din „Note de călătorie“, scris de Anton Holban. Printre acestea au fost explicarea unor secvenţe din text, dar şi elaborarea unei compuneri de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii pot aprecia sau nu farmecul locului în care trăiesc. La acest subiect, candidaţii trebuiau să folosească argumente atât din textul lui Holban, cât şi din viaţa personală.

La Subiectul al II-lea candidaţii au avut de explicat rolul notaţiilor folosite de autor (didascalii) în fragmentul din opera „Ultima oră“ scrisă de Mihail Sebastian. La Subiectul al III-lea (30 de puncte), candidaţii de la Profilul Real au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi. Absolvenţii de la Uman au primit aceleaşi cerinţe, dar aplicate unei poezii scrisă de Ion Barbu sau Lucian Blaga.

„Subiectele de la această probă au avut un nivel mediu de dificultate. Cred că cerinţele au fost simple pentru elevii care au învăţat la Limba Română“,  a explicat pentru „Adevărul“ Mihaela Apetrei, specialist în Limba Română. „La primul subiect, textul este perfect inteligibil. Trebuia să fie înţeles de elevi fără probleme dacă îl citeau cu atenţie pentru ca pe urmă să rezolve cerinţele formulate în baza acestuia. La subiectul al II-lea trebuiau să cunoască faptul că notaţiile autorului (didascaliile) sunt legate de specificul genului dramatic şi reprezentarea textului pe scenă. Aveau didascalii referitoare la locul desfăşurării acţiunii, inclusiv referitoare la decoruri, dar şi la timpul acţiunii sau zgomotele de fundal. La ultimul subiect  poate a fost mai dificil pentru unii dintre elevi. Ei, de obicei, preferă operele epice“, a explicat Ruxandra Achim, profesoara de Limba Română la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale“ din Capitală.

Ce probe urmează

Următoarea probă scrisă a examenului are loc, astăzi, la Limba Maternă (Maghiară, Germană, Sârbă, Slovacă, Croată, Turcă, Ucraineană şi  Italiană). Proba obligatorie a profilului (Matematică pentru Profilul Real, respectiv Istorie pentru Profilul Umanist) se va desfăşura în data de 27 iunie.

Ultima evaluare scrisă este la disciplina aleasă de absolvenţi în funcţie de profilul studiat şi va avea loc pe 28 iunie. Cei care studiază la Profilul Umanist vor opta între Geografie şi Ştiinţe Socio-Umane (Filosofie, Sociologie, Psihologie, Logică), iar absolvenţii Profilului Real vor alege între disciplinele Fizică, Chimie, Biologie şi Informatică.

Când se afişează rezultatele

Pe 4 iulie se vor afişa primele rezultate (până la ora 12:00). Depunerea contestaţiilor se va face, în aceaşi zi, între orele 12:00-16:00. Reamintin că în urma evaluării lucrărilor contestate nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii. Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 9 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probele scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea şi obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite