Bacalaureat 2024. Astăzi are loc ultima probă a examenului, cea la Limba maternă
0Elevii minoritari din România vor da examen la limbile maghiară, germană, croată, italiană, sârbă, slovacă, ucraineană și la limba rromani. Examenul începe la ora 9.00, iar candidații au la dispoziție 120 de minute să rezolve subiectele. Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației la ora 15.00.

UPDATE 15.00 Subiectele și baremele de corectare au fost publicate pe site-ul Ministerului Educației la ora 15.00.
Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de o prelungire de cel mult două ore candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
Noutăți, Bacalaureat 2024 probele scrise
Candidaţii la examenul de Bacalaureat 2024 nu vor mai avea sigilat colţul negru de pe prima pagină a lucrărilor. Totodată, niciunul nu va mai ieși din sala de examen având foaia cu subiectele. Aceasta se va preda odată cu lucrarea. După expirarea timpului de lucru, trei candidați vor rămâne în sală până când va fi scanată ultima lucrare. Candidații nu sunt obligați să stea în sala de examen până la finalizarea celor trei ore, dar nu o pot părăsi mai devreme de o oră. Lucrările elevilor vor fi corectate până pe data de 8 iulie, când vor primi primele rezultate înaintea contestațiilor.
Bacalaureat 2024. Reguli în sala de examen
- este interzis accesul în sala de examen cu manuale, dicționare, orice material scris ce ar putea fi folosit ca sursă de inspirație, ghiozdane, genți sau rucsacuri. Acestea vor fi depozitate în sala de depozitare, iar cei care nu se supun aceste reguli nu vor putea intra în sala de examen;
- sunt interzise sursele de informare și inspirație ascunse în haine sau încălțăminte ori penare, telefoanele mobile sau căștile;
- este totală interzisă comunicarea între candidați, în timpul examenului;
- orice tentativă de fraudare a examenului se va solda cu eliminarea automată din probe
- Bacalaureat 2024. Rezolvarea subiectelor la Anatomie
- Bacalaureat 2024, proba la Geografie. Elevii au primit sporul natural în Europa. „Se va lua ușor o notă mare”
Cum se corectează lucrările la Bac 2024
În cele două sesiuni de ale examenului de Bacalaureat 2024, lucrările scrise sunt corectate digitalizate. Concret, elevii vor rezolva lucrările pe foile de examen, iar la final, acestea vor fi scanate de profesori în fața candidaților. După scanare, lucrările vor fi încărcate pe o platformă și trimise aleator către profesorii evaluatori. Aceștia nu se cunosc între ei, sunt din județe diferite față de cel unde s-a susținut examenul. Lucrările sunt anonimizate.
Nota finală a probelor de la Bac 2024 se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de profesorii evaluatori, fără rotunjire și doar dacă diferența dintre notele date de aceștia este mai mică sau egală cu un punct.
În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrărilor. După finalizarea recorectării lucrărilor, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare. Apoi, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se înregistrează conform prevederilor procedurii.
- Bacalaureat 2024. Care e media minimă pentru a promova examenul și ce se întâmplă cu cei care obțin 5,99
- Absenteism în floare la Bacalaureat 2024. Cum explică fenomenul un expert în educație
- Bacalaureat 2024, subiectele la Biologie. Fotosinteza, ateroscleroza și sistemul nervos. „O probă destul de grea pentru elevii de la tehnologic”
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, mai multe condiţii, respectiv:
- recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
- obţinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puţin 6.
Bacalaureat 2024. Calendarul probelor scrise, sesiunea iunie – iulie
1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă
2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă
4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă
5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă
8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale
Bacalaureat 2024. Calendar, sesiunea din toamnă
15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
19 august 2024: Limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă
20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă
21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă
22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă
26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale
Pentru a promova examenul de Bacalaureat 2024 candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă susținută, iar media notelor la Bacalaureat trebuie să fie minimum 6.