Contestații Evaluare Națională 2024. Cum arată cererea-tip și când se depune

0
Publicat:

Contestații Evaluare Națională 2024. Elevii care nu sunt mulțumiți de rezultatele obținute la examen, pot depune astăzi contestațiile. Iată ce informații trebuie să cunoască atât ei, cât și părinții. Nota obținută este cea definitivă.

elev care citeste la avizier nota obținuta
Rezultatele elevilor sunt anonimizate. Sursa foto: arhivă

Contestație pot depune elevii care nu au obținut notă de trecere. Practic, în urma reevaluării lucrărilor, aceștia mai au o șansă de a obține o notă mai mare și, implicit, de a intra la un liceu. Contestație pot depune și elevii care speră la o notă mai mare, care nu sunt mulțumiți de rezultatele inițiale. 

Contestații Evaluare Națională 2024. Ce trebuie să știe elevii și părinții 

Când se depun contestațiile

  • 3 iulie  - Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14.00)
  • 3 iulie - Depunerea contestaţiilor (ora 16.00 - ora 19.00)
  • 4 iulie - Depunerea contestaţiilor (ora 8.00 - ora 12.00)
  • 4 iulie - 9 iulie -  Soluţionarea contestaţiilor

Cum se depun contestațiile 

Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia. Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale va transmite comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti anexe la procedura specifică evaluării naţionale: cererea-tip pentru depunerea contestaţiei şi declaraţia-tip. Comisiile din unităţile de învăţământ - centre de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestaţii ale candidaţilor anonimizaţi şi o afişează, conform calendarului, cu semnătura preşedintelui şi a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unităţii de învăţământ şi pe website-ul acesteia.

Contestații Evaluare Națională 2024. Cum arată cererea 

În cerere tip se completează numele elevului, școala absolvită și nota obținută inițial. 

model cerere contestatie jpg

Reevaluarea lucrărilor contestate

În cadrul etapei de soluționare a contestatiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare.

Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat. Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau in minus, fata de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Aceasta notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite