BACALAUREAT 2013 Aproape 175.000 de elevi dau miercuri proba obligatorie de profil: matematică şi istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 175.000 de elevi din toată ţara vor da miercuri, 3 iulie, proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2013. Cei care au terminat liceul la profil Uman vor da examen scris la Istorie, iar cei de la Real vor fi testaţi la Matematică. Elevii pot recapitula materia cu cele două lecţii video adevarul.ro.

PREMIERĂ. MARATONUL DE REZOLVARE A SUBIECTELOR ÎNCEPE LA ORA 10.45. PUTEŢI INTRA ÎN MODULUL ADEVĂRUL LIVE PENTRU A COMENTA ŞI ÎNTREBA PROFESORII DESPRE SOLUŢIILE EXPLICATE.

În jur de 137.000 de tineri s-au înscris pentru examenul la Matematică, iar alţi 37.000 vor da miercuri proba scrisă la Istorie, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

În total, pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta s-au înscris peste 188.000 de candidaţi. Dintre aceştia, în jur de 150.000 s-au prezentat luni la prima probă scrisă de la Limba şi Literatura Română, iar în jur de 7.000 la proba de la Limba Maternă, de marţi, mai arată cifrele oficiale.

Urmează vineri ultima probă de la Bac, proba la materia opţională conform profilului studiat, pentru care s-au înscris peste 165.000 de candidaţi.

”Diferenţele în ceea ce priveşte numărul de candidaţi provin din faptul că o parte dintre aceştia sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune”, au explicat reprezentanţii ministerului.

Proba de miercuri durează tot trei ore, între 9:00 - 12:00, iar candidaţii vor fi supravegheaţi de camerele video şi de doi asistenţi prezenţi în sală. Intrarea în sălile de examen se va face însă mai devreme, la 8.30. 

Ce trebuie să ştie elevii când intră în sălile de examen

Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.

Elevii nu au voie să intre în sală cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, sau obiecte electronice de calcul sau de comunicare cum ar fi telefoanele mobile, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidaţii care nu ţin cont de aceste dispoziţii riscă să fie eliminaţi din examen.

Lecţia video adevarul.ro pentru Matematică

Elevii care vor susţine miercuri proba scrisă la cele două materii obligatorii de profil (Matematică şi Istorie) pot face o ultimă recapitulare urmărind cele două lecţii video publicate de adevărul.ro în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bacalaureat 2013“.

Absolvenţii de clasa a XII-a care vor susţine pe 3 iulie proba obligatorie de profil la Matematică pot urmări din nou pe adevărul.ro cum sunt rezolvate modele de probleme la care au avut dificultăţi candidaţii din anii precedenţi, în cadrul lecţiei video predate de coordonatorul lotului olimpic de Matematică, profesorul universitar Radu Gologan, face parte din campania „adevarul.ro te meditează pentru Bac şi Capacitate 2013“. 

Gologan a rezolvat mai multe probleme care s-au dovedit de-a lungul timpului ca fiind încuietoare pentru candidaţii de la Matematică la examenul de Bacalaureat. Primele probleme pe care le-a rezolvat sunt de algebră.
Profesorul atrage atenţia că este foarte important ca elevii să cunoască perfect mulţimea numerelor reale care se identifică pe axa reală şi operaţiile algebrice asociate.

La problemele de geometrie, Gologan spune că este bine ca elevii să deseneze figura de două ori, o dată când au citit cerinţa şi a doua oară când au înţeles despre ce este vorba şi ştiu cum să compare distanţele.

Lecţia video la Istorie

Profesorul de Istorie Cornelius Riegler, de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“, a prezentat în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bac şi Capacitate 2013“ o lecţie video pentru candidaţii care dau proba obligatorie de profil la Istorie, în cadrul examenului de Bacalaureat 2013.

Profesorul Riegler a vorbit despre cum se rezolvă un subiect de istorie, punând accent pe ultimul subiect, eseul, pe care destul de mulţi elevi nici măcar nu îl abordează crezând că este prea greu.

BACALAUREAT 2013 Proba la Istorie

„Punctele nu se pierd la eseu, ci la primele două subiecte, cunoscute de elevi şi ca analiza pe text. Ei cred că acolo vor lua punctaj maxim, însă, de regulă, punctele se pierd la Subiectele I şi II din cauza neatenţiei, în timp ce la eseu este mai uşor să câştige puncte“, a explicat profesorul Riegler.

Profesorul a ales un eseu pe tema „România în timpul regimului Comunist“, spunând că aproximativ o treime din cele 100 de variante de subiecte pentru Bac au ca temă, la eseu, perioada 1945-1989.

Riegler atrage atenţia că elevii pot întâlni acelaşi subiect formulat în mai multe moduri, care cere, de fapt, acelaşi lucru: analiza perioadei comuniste. Spre exemplu: „Analizaţi România în perioada Războiului Rece“ este acelaşi lucru cu perioada „stalinistă şi naţional-comunistă“, sau cea „postbelică“.

Profesorul mai atrage atenţia şi asupra felului în care este formulată cerinţa: „menţionează“ nu este acelaşi lucru cu „prezintă“ sau „analizează“.

Calendar Bacalaureat 2013

  • 3 iulie - proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie - proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie)
  • 8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor  între orele 12:00 - 16:00
  • 9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie - afişarea rezultatelor finale


Subiecte neaşteptate şi mai dificile pentru cei de la Real la Română

Peste 162.000 de absolvenţi de clasa a XII-a au dat luni prima probă scrisă la Bacalaureat 2013, examenul la Limba şi Literatura Română, cu subiecte diferite în funcţie de profil: Uman respectiv Real.

Subiectele au fost discutate şi rezolvate în direct la Adevărul Live, dimineaţă alături de Ecaterina Stanca, profesor de Română la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” şi ulterior la Adevărul Live de la ora 15.00, alături de Iulia Pop, profesor de Română la Colegiul Naţional ”Sf. Sava”.  

Atât elevii, cât şi profesorii s-au declarat surprinşi de structura subiectelor primite luni, în condiţiile în care nu se aşteptau ca la Subiectul III, ce presupune redactarea unui eseu plecând de la o operă studiată, să fie poezie, ci proză.

De asemenea, dascălii susţin că, deşi subiectele diferenţiate în funcţie de profil ar fi trebuit să-i ajute pe candidaţii de la liceele cu profil real, Subiectul III a fost mai dificil în cazul lor faţă de ce le-a picat elevilor de la Uman: poeţii moderni (Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu) versus simbolişti (George Bacovia).

În rest, Subiectul I si II au fost asemănătoare atât din punctul de vedere al textului dat la prima vedere (G. Călinescu vs. M. Sebastian), cât şi al textului argumentativ (rolul modelelor în viaţă vs utilitatea jurnalului personal).


Citeşte mai multe despre proba de la BAC la matematică şi la istorie de miercuri 

BACALAUREAT 2013 / Subiectele la Matematică şi la Istorie şi rezolvarea acestora, la Adevărul Live / mai uşoare ca cele de la simulare

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, îţi explică miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.

BAC 2013 Mai mulţi candidaţi nu au ajuns la examen din cauza unei defecţiuni la metrou. Aceştia vor da examenul la prânz

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.

   

SUBIECTE BAC 2013 Matematică: M1, M2 şi M3. Subiecte mai uşoare decât la simulare

136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Subiectele la Istorie. Elevii susţin că punctul al treilea al examenului a fost greu

37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite