ASUR cere mutarea fondurilor publice de la cultele religioase către educaţie, cercetare şi sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Secular-Umanistă (ASUR) a făcut un apel către Guvern de a redirecţiona fondurile alocate cultelor religioase către Educaţie, Cercetare şi Sănătate, se arată într-un comunicat de presă ASUR. În acest context, Asociaţia Secular-Umanistă atrage atenţia că în România sunt 18.400 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale.

„În această perioadă a intrat în dezbatere publică proiectul de buget pentru anul viitor. În contextul unei situaţii economice incerte, Guvernul preconizează introducerea de noi taxe, majorări substanţiale de accize şi îngheţarea angajărilor la Stat. Paradoxal, în timp ce domenii vitale pentru viitorul societăţii româneşti - Educaţia, Cercetarea, Sănătatea - suferă de subfinanţare cronică, cultele religioase primesc în mod constant din fonduri publice sute de milioane de euro anual; mai mult, se preconizează creşterea substanţială a acestor alocări bugetare”, se arată în comunicat.

ASUR face un apel către Guvern şi Parlament să oprească programele de finanţare bugetară a cultelor religioase şi să redirecţioneze sumele respective către Educaţie, Cercetare şi Sănătate. Reprezentanţii asociaţiei atrag atenţia că aceste cultele religioase pot să se autofinanţeze. Ei mai amintesc de o propunere făcută de ASUR încă din 2011, de adoptare a Legii Contribuţiei Bisericeşti pentru a înlocui subvenţionarea cultelor de la buget printr-o contribuţie opţională, colectată după sistemul din Germania.

ASUR mai atrage atenţia că, în conformitate cu programelor guvernamentale, se doreşte ca:

• anual numărul preoţilor plătiţi de Stat să se mărească cu câte 1.000 de persoane
• să se finalizeze construcţia a aproape 250 de noi biserici pe an
• să se repare peste 400 de biserici pe an
• să se finalizeze pictura la aproape 230 de biserici pe an

”Este stupefiant! În timp ce se desfiinţează şcoli şi spitale din motive de "eficienţă", construcţia de biserici se face pe bandă rulantă! În timp ce sistemul de sănătate duce o lipsă acută de personal – numărul asistenţilor medicali scăzând cu 20% în ultimii cinci ani, ca să dau un exemplu– Guvernul îşi propune să angajeze câte 1.000 de noi preoţi anual! Ce facem? "Dezvoltăm" întreaga ţară după modelul Gherla, oraşul cu un spital şi 22 de biserici?” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România.


În legea lui Cernea: Religia s-ar studia altfel în şcoli. Ortodoxismul, înlocuit de Istoria Religiilor

La începutul anului şcolar 2013 – 2014, Remus Cernea cere ministrului Educaţiei Naţionale să trimită o circulară în toate unităţile de învăţământ prin care să facă o serie de precizări privind studiul religiei.

Remus Cernea vrea înlocuirea religiei creştine în şcoli cu religia homosexualilor

Remus Cernea nu încape de orele de religie din şcoli, dar, în schimb, moare de dragul homosexualilor. O mişcare în două acte care înseamnă, pe de o parte, înstrăinarea românilor de Biserica lor tradiţională, iar pe de altă parte promovarea căsătoriilor între homosexuali, eventual cu dreptul de a adopta copii. Aşadar copiii să poată fi educaţi de homosexuali, dar să nu aibă acces la educaţia religioasă.

Educaţia în şcoală, religia la biserică!

Începe un nou an şcolar şi dorim să le reamintim atât părinţilor, cât şi elevilor, despre dreptul acestora din urmă de a nu participa la cursul de religie, dacă o preferă. Această opţiune personală are temeiurile legale necesare.

Religia ar putea să dispară din ţările dezvoltate până în anul 2041

Adepţii uneia sau alteia dintre credinţele religioase ale lumii vor deveni minoritari în majoritatea ţărilor dezvoltate până în anul 2041, în multe dintre aceste state religia putând să dispară definitiv, se arată într-un studiu publicat de biopsihologul irlandez Dr. Nigel Barber.

Religia în şcoală e încă necesară

Zilele trecute, una din ştirile care şi-au făcut veacul pe benzile televiziunilor a fost cea în care parlamentarul Remus Cernea anunţa că doreşte să propună un proiect de lege, în care religia să nu mai fie obligatorie în şcoală.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite