Adrian Curaj: Am cerut să nu mai primesc indemnizaţia de la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Curaj FOTO Mediafax
Adrian Curaj FOTO Mediafax

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut să nu mai primească indemnizaţie de la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), însă nu se va retrage din ASSN, explicând că a participat la întâlniri despre educaţie şi cercetare organizate de această instituţie.

Ministrul Educaţiei a declarat că, de când a devenit ministru, a donat indemnizaţia pe care a primit-o de la ASSN, de valoarea unui salariu mediu pe economie, iar recent a cerut să nu mai primească deloc indemnizaţia.

Mai mult, el a explicat şi cu ce s-a ocupat cât timp a fost membru al acestei Academii. "Am cerut să nu mai primesc indemnizaţia de la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN). Ce am primit după ce am devenit ministru am donat şi după aceea am solicitat să nu mai primesc. Valoarea cred că este de salariu mediu”, a spus ministrul Educaţiei.

Întrebat de ce nu se retrage din Academie, ministrul a răspuns că educaţia este prioritate naţională din punct de vedere al securităţii şi siguranţei pe termen lung a României.

„Eu am intrat în Academie pentru că mi s-a părut că este extrem de important, este o instituţie publică, este o instituţie creată de statul român, este o instituţie care răspunde de situaţii foarte clare şi uitaţi-vă la Strategia Naţională de Apărare şi vedeţi câte puncte sunt legate acolo de educaţie, de cercetare, de inovare. Părerea mea, şi am spus-o, investiţia în educaţie şi modul în care suntem serioşi cu ea, investiţia în cercetare şi inovare sunt subiecte de siguranţă şi securitate pe termen lung a României. România trebuie să joace internaţional, iar eu trebuie să fiu întotdeauna prezent acolo unde am posibilitatea să promovez faptul că România trebuie să-şi cunoască interesul şi trebuie să-l promoveze făcând cele mai bune decizii”, a declarat pentru ministrul Educaţiei.

Întrebat cu ce se ocupă membrii acestei Academii, ministrul a spus că „au fost întâlniri, au fost evenimente unde s-a discutat despre educaţie, cercetare, strategia în educaţie, modul în care am pregătit strategia de specializare inteligentă a României, care sunt direcţiile principale de intervenţie, cum anume foloseşti fondurile structurale împreună cu fondurile naţionale pentru a face ca România să crească în indexul de competitivitate, ca România să fie competitivă, ca România să fie prezentă internaţional. Asta am făcut eu".

Ministrul nu a vrut să spună cine mai sunt colegii lui în Academie, precizând că ASSN va da o listă, "cel puţin aşa se aşteaptă".

Adrian Curaj, este membru din primăvara lui 2015 al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, instituţie fondată în 2012 la iniţiativa fostului vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea, urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul "Girofarul".

În legea prin care s-a înfiinţat ASSN, care a avut iniţial numele de Academia de Ştiinţe Militare, se arată că aceasta este o "instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii".

În ceea ce priveşte activitatea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, instituţia "reuneşte personalităţi de o deosebită valoare ştiinţifică şi profesională din domeniile cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”. Membrii titulari ai acestei academii beneficiază din bugetul de stat, de o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie, iar membrii corespondenţi de jumătate din aceşti bani, conform legii prin care a fost înfiinţată ASSN".

În plus, membrii titulari şi membrii corespondenţi sunt aleşi pe viaţă, potrivit statutului ASSN.

Continuă decontarea manualelor pentru elevii de a XI-a şi a XII-a

Ministrul Educaţiei Adrian Curaj a mai declarat că elevii de clasele a XI-a şi a XII-a vor deconta manuale şi în anul şcolar 2016-2017. 

„Pentru manualele de a XI-a şi a XII-a ştiţi bine că s-au dat nişte sume, care se vor da în continuare. Am încredere că vom merge pe calea aceasta. Anul acesta nu pot schimba chiar totul, chiar dacă vreau. Deocamdată avem soluţia pe care o continuăm. Cu siguranţă că vom putea, până în toamnă, să luăm eventuale alte decizii atunci când vom pregăti bugetul pentru anul viitor”, a declarat ministrul Educaţiei pentru Mediafax.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite