ADMITERE LICEU 2013 Reportaj la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, unul dintre cele mai râvnite licee din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Sf. Sava“ este unul dintre cele mai vechi licee din România    FOTO: Adevărul
„Sf. Sava“ este unul dintre cele mai vechi licee din România    FOTO: Adevărul

Absolvenţii de gimnaziu care visează să intre la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti ar putea avea mai multe locuri pe care să candideze la înscrierea de la liceu, anul acesta. Directorul adjunct al colegiului, profesorul Adrian Troie, a declarat la emisiunea Adevărul Live de marţi că s-ar putea ca anul acesta să fie nevoie de o suplimentare a numărului de locuri alocate elevilor.

Motivul pentru care locurile ar putea fi suplimentate este faptul că sunt mai mai mulţi elevi cu medii mari anul acesta, faţă de anii precedenţi, iar criteriile de departajare nu se pot aplica elevilor care au 10 pe linie sau atunci când există coincidenţe de medii. În metodologia de admitere la liceu chiar există următoarea precizare:

„În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile folosite pentru departajare egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată“, ceea ce automat ar duce la nevoia de suplimentare a locurilor“. Anul acesta, în Bucureşti există 129 de elevi de nota 10 şi alţi 9 elevi din provincie s-au înscris la admitere la un liceu din Bucureşti.

„Din păcate rezultatele care vin din gimnaziu nu mai sunt deloc credibile. În momentul în care mi se spune că un copil a terminat şcoala generală cu 9,80, fără a mi se preciza instituţia pe care a absolvit-o, eu nu am de unde să ştiu dacă acel copil este semianalfabet sau genial. Din statisticile pe care le-am făcut personal şi pe care ar trebui să le facă şi Ministerul Educaţiei, din copiii care au medii între 9,50 şi 10, sunt câte 50 de elevi pe aceeaşi sutime numai în Bucureşti, ceea ce este imens. Presupun că anul acesta valorile sunt şi mai mari“, a explicat directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, profesorul de Matematică Adrian Troie, marţi, în emisiune la Adevărul Live.

„Sf. Sava“, liceu vechi şi cu tradiţie

„Sf. Sava“ este poate cel mai vechi liceu din ţară, descendent direct al Colegiului Sfântul Sava, divizat în 1864 de către domnitorul Al. I. Cuza în Universitatea din Bucureşti şi actualul Colegiu „Sf. Sava“. Între 1946-1990, colegiul a purtat numele de „Liceul Nicolae Bălcescu“, după numele revoluţionarului paşoptist, care a fost elev al liceului.

De altfel, foarte mule personalităţi din istoria ţării au studiat la acest colegiu, printre care: Nicolae Bălcescu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Lazăr, Regele Mihai, C. A. Rosetti, Tudor Arghezi, Henri Coandă, Nicolae Iorga, iar lista continuă.

În prezent, liceul are mulţi olimpici şi se axează pe profilul de Real (Mate-Info, Ştiinţele Naturii).

muzeul liceului sava 2

„Din 1957, liceul are şi un muzeu, care a fost înfiinţat de profesoara de Istorie Ioana Coza, directoare în acea vreme. Expoziţia a fost deschisă în sala unde era cancelaria de atunci“, povesteşte profesorul de Istorie Ioan Grosu, care administrează micul muzeu de la „Sf. Sava“. În vitrine se află dosare cu foi matricole vechi de zeci de ani şi situaţii şcolare din secolul al XIX-lea. Printre personalităţile care au foile matricole în arhiva muzeului se numără şi regizorul Mircea Drăgan.

muzeul liceului sava 1

Unul dintre profesorii de matematică ai liceului, Marcel Ţena, care este şi dirijorul corului liceului, spune că „Sf. Sava este liceul cu cea mai veche tradiţie din vechiul regat“, referindu-se aici la Ţara Românească şi Moldova. „În Ardeal sunt şcoli mai vechi, dar şcoala românească începe cu „Sf. Sava“, spune profesorul. Clădirea în care se află acum liceu a fost iniţial un spital de copii, iar liceul s-a mutat acolo la sfârşitul secolului al XIX-lea şi faţada care se vede acum datează de după Primul Război Mondial.

Elevii savişti şi atmosfera liceului

O parte din elevii care intră la „Sf. Sava“ vin din familii de „savişti“, care generaţie după generaţie au studiat la prestigiosul colegiu. De multe ori îi auzi pe elevi spunând că părinţii lor au învăţat aici şi au vrut să-şi vadă copiii urmând un drum similar în viaţă.

Liceenii vorbesc cu entuziasm despre experienţa lor de la „Sf. Sava“. „Se simte că lumea este diferită aici, aerul e altfel, e ca şi cum intri într-un loc special, nu într-un liceu normal“, a explicat o elevă. O colegă a sa povesteşte că a venit din provincie şi îi era teamă că va fi deziluzionată fiindcă avea aşteptări mari. „A fost foarte greu pentru mine la început, mama a vrut aici şi m-a convins şi acum consider că am făcut o alegere bună“, a povestit eleva.

muzeul liceului sava 3

Saviştii vorbesc frumos despre profesorii lor şi povestesc cum Ioan Grosu se plimbă prin clasă şi predă lecţia ca pe o poveste. „Ştie tot, toţi anii, vorbeşte de lucruri care nu sunt în carte, povesteşte din viaţa personalităţilor şi cum erau văzute în epocă. Cred că asta se datorează şi faptului că el a avut acces la multe arhive şi la documente la care mulţi nu au putut ajunge. Se vede când profesorul e pasionat de ceea ce studiază, are pregătire şi îşi dă interesul, nu vrea doar să îşi facă norma“, a povestit o elevă de-ale lui.

Sfaturi pentru tineri: „Să trăiască jucându-se“

Profesorul de Filosofie Gabriel Sandoi, unul dintre cei mai îndrăgiţi de elevii savişti, spune că liceul nu a evoluat în ultimii 20 de ani fiindcă nu a pornit de jos, ci de la un nivel deja foarte ridicat. „E meritul tradiţiei, ceea ce înseamnă că aici vin copii de familie bună, care se dezvoltă într-un mediu unde văd că singura manieră de şlefuire a sufletului este să înveţe mult şi intens. Dorinţa mea în ce îi priveşte pe copii este să reuşească şă îşi aleagă un mod de viaţă în care să nu muncească, să trăiască jucându-se“, spune profesorul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite