ADMITERE FACULTATE 2014 Universităţile şi-au selectat studenţii. Cu ce note s-a intrat
0Eseul motivaţional, modalitate de admitere tot mai răspândită printre facultăţi, combinat cu media de la Bacalaureat a ridicat mediile de admitere anul acesta.
Rezultatele admiterii la facultate de anul acesta au fost mai bune decât anul trecut. Specialiştii pun acest fapt şi pe seama faptului că în această vară s-au dat mai puţine examene şi s-a putut intra la multe universităţi pe baza eseului motivaţional combinat cu media de la Bac. Experţii în Educaţie atrag însă atenţia că adevărata triere a studenţilor nu se face la admitere, ci în primul an de facultate.
Cele mai căutate specializări de pe piaţa muncii au avut şi cel mai populare alegeri în rândul candidaţilor, cum ar fi Facultatea de Automatică de la Politehnica din Bucureşti sau specializările Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“.
„Noi am observat un salt în ceea ce priveşte numărul de candidaţi acum vreo 3-4 ani, când, pe fondul crizei economice, domenii care erau la mare căutare înainte (dreptul, comunicarea) au ajuns să aibă o piaţă suprasaturată, în timp ce domeniile de informatică şi telecomunicaţii, în special partea de programare şi de soft, au început să fie foarte căutate de angajatori. Tinerii au înţeles asta şi s-au orientat spre meseriile acestea“, a explicat prorectorul Nicolae Ţăpuş de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, care a adăugat că şi inginerii sunt la mare căutare.
„Avem opt studenţi care au intrat cu media 10 la Bac, iar la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, cea mai căutată de la noi, au intrat 10 olimpici cu media 10 şi cea mai mică medie de admitere este 9,13. În ceea ce priveşte notele de la examen, avem în jur de 70 de note de 10 la testul de la fizică, în jur de 150 de note de 10 la testul de matematică şi peste 1.200 de candidaţi din 3.600 au luat peste 9 la algebră. În total, avem peste 1.670 de medii de admitere peste 9“, a explicat prorectorul Nicolae Ţăpuş. El a mai spus că cele mai mici medii de admitere pe locurile bugetate la licenţă sunt în jur de 6,50, la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, spre exemplu.
Limbile moderne, jurnalismul şi geografia
În ceea ce priveşte Universitatea din Bucureşti, rectorul Mircea Dumitru a explicat că cele mai căutate facultăţi anul acesta sunt Limbi moderne aplicate, Geografie şi Jurnalism. „Cei care termină limbi moderne aplicate se angajează ca traducători în multinaţionale pe posturi foarte bine plătite, iar geografia, în special turismul şi meteorologia au avut concurenţă mare şi în anii trecuţi“, a explicat rectorul.
Cât despre concurenţa de la Facultatea de Jurnalism, unde tinerii s-au înghesuit în număr- record anul acesta, deşi piaţa este suprasaturată, rectorul arată că probabil îi atrage ideea că prin jurnalism ar putea avea o influenţă în societate, plus că meseria este mai mobilă decât altele.
Cele mai mari medii de admitere de la Universitatea din Bucureşti au fost la Facultatea de Litere, unde la specializarea română s-a intrat cu medii între 10 – 9,34, iar la Facultatea de Matematică şi Informatică au intrat opt olimpici şi ultima medie de admitere este 6,81 la specializarea matematică, unde au intrat şi şase olimpici. La Facultatea de Administraţie şi Afaceri s-a intrat cu medii de 9,90 – 7,85, iar la Filosofie s-a intrat cu 10 – 7,21 şi la Sociologie cu medii de la 10 până la 7,70.
Candidaţii preferă eseul în locul examenului
La Academia de Studii Economice, toate locurile au fost ocupate în prima etapă şi s-a intrat cu note mai mari decât anul trecut, când examenul de admitere a tras în jos mediile. „Am avut un număr-record de candidaţi anul acesta, 8.445 pe 5.200 de locuri. Abia după ce se vor plăti taxele şi se vor depune dosarele, vom ştii dacă rămân sau nu locuri pentru admiterea din toamnă, dar momentan, toate locurile sunt ocupate“, a explicat rectorul Pavel Năstase, care a adăugat că metoda de admitere este motivul pentru care s-au înghesuit atât de mulţi candidaţi anul acesta.
„Un examen scris de admitere îi descurajează pe candidaţi pentru că reprezintă un efort în plus imediat după efortul examenului de Bac, dar de când s-au introdus camerele de supraveghere, mediile de la Bac reflectă mai bine realitatea şi avem mai mare încredere în ele decât înainte“, a spus rectorul.
Trierea din timpul facultăţii
Expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş atrage însă atenţia că nu concursul de admitere din vară contează, ci departajarea din timpul facultăţii. „Nu contează media de admitere, ci ceea ce rămâne după primul an de studii. Aici este şi va fi o tensiune continuă între universităţi, între cantitate şi calitate. Universităţile au nevoie disperată de studenţi ca să nu-şi piardă normele, dar pe de altă parte nu pot promova în anii mari studenţii prost pregătiţi, de aici şi interesul de a admite studenţi chiar şi pe bază de eseu, pentru a-i tria apoi, destul de sever, la finele primului an de studii. Cred că tensiunea din acest an va fi cu atât mai mare cu cât au fost mai puţini absolvenţi de liceu care au promovat Bac-ul, cam 42% din cohorta 2010-2014“, a spus Staş.
ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“
461 de candidaţi au susţinut ieri examenul scris la specializarea Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Cei mai mulţi sunt fascinaţi de Mircea Badea, vedeta postului de televiziune Antena 3.
Admitere la Medicină: Geneza şi exodul medicilor români
Miercuri a avut loc examenul de admitere pentru o nouă tranşă de studenţi pe care Universitatea „Carol Davila“ îi va pregăti să devină doctori. Din păcate, cei mai mulţi sunt hotărâţi să plece din ţară la finalul studiilor.
ADMITERE FACULTATE 2014 Bătălie la ghici pe facultăţile fără examen
Studenţii sunt mai atraşi de facultăţile unde intră pe baza mediei de la Bacalaureat şi a unui eseu motivaţional decât să înfrunte greutăţile unui examen de admitere.
ADMITERE FACULTATE 2014 Universităţile care au cea mai mare concurenţă
Eliminarea examenului la ASE aproape a triplat numărul de candidaţi înscrişi, în timp ce universităţile cu tradiţie, inclusiv Medicina, au avut parte de scăderi la înscrierile din 2014. Mare parte din facultăţile care selectează studenţii pe bază de examen intră în săptămâna de foc, altele au început chiar din weekend.